logo-t

  • Sprema se treće izdanje Zion Boška Festivala

    Sprema se treće izdanje Zion Boška Festivala

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

  • Paolo Baldini DubFiles, Vibronics feat. Vanya O & Danniella Dee i Wicked Dub Division dolaze na Sea Sound Festival

    Paolo Baldini DubFiles, Vibronics feat. Vanya O & Danniella Dee i Wicked Dub Division dolaze na Sea Sound Festival

  • Proširena zvučna slika One Dreada

    Proširena zvučna slika One Dreada

  • Mo’Kalamity -

    Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica

nike

Događanja
Intervjui
6. Veljača 2020

Yuri (ST!LLNESS): "Nosi nas energija novog materijala i dobro utječe na nas same"

Intervju s Yurijem

Uoči koncerata u Zagrebu i Splitu, naš Vedran porazgovarao je s osnivačem ST!llnessa Ivanom Jurićem, Yurijem. 

Reggae hr: U petak 7. veljače vas slušamo u Vintage Industrial Baru u Zagrebu, gdje ste nastupili i prije nešto manje od dvije godine s povratničkim koncertom na Akitouru. Tada ste već najavili novi materijal i koncerte, pa gdje je zapelo do sada?
Yuri (ST!llness): Zapelo je u prijevodu s najava u djela. Lako je reć. Nije teško ni stvarat i svirat, ali nekad zna bit teško zaradit za stanarinu, režije, studio, muzičku opremu, hranu, pelene, školarine…Ponekad se teško nositi sa svakodnevnom stvarnošću i izazovima u zdravstvenom smislu. Kad to sve uspiješ uskladit s vrimenom potrošenim na poslovima i onim vrimenom rezerviranim za svoje najbliže nakon toga ostane ti za posvetit se malo bolje sebi i stvaranju i tek onda se na trenutak otvori mogućnost za nastanak magije.

Reggae hr: Osam godina je prošlo od vašeg zadnjeg albuma S.T.I.-.L.L.N.E.S.S. prevođen singlom „Moja Generacija“, a načuli smo da je novi materijal skoro gotov. Možemo li nakon ove duge pauze očekivati ponešto drukčiji ST!llness ili nastavljate tamo gdje je stalo 2012.?
Yuri (ST!llness): Iskreno, ne znan odgovor na ovo pitanje. Od samih početaka mi svaku pojedinu pismu tretiramo ka zasebnu cjelinu i nešto potpuno drugačije od prethodne. Svi smo različiti i svak uvik vuče na svoju stranu pa smo naučili iz te situacije izvlačit maksimum za naše zajedničko stvaranje. Tako je od uvik. Hoće li se drugačiji ST!llness isto percipirat ili isti ST!llness drugačije? Vidi šta si napravija s ovin pitanjem! Sad filozofiran u prazno. Neman točan odgovor i šta god ja reka, napisa ili šta god ST!llness napravija na kraju će, ka i uvik, svaki konzument toga imat svoje mišljenje. Kakvo će ono biti, nije pitanje za mene. Masa će se ponašat onako kako im to objasni većina medija i recenzenata materijala koji kao konzumenti i individue imaju polugu utjecaja na široki opseg ljudi. To je naše dosadašnje iskustvo.
Mi se osjećamo dobro i to je najbitnije u ciloj priči. Nosi nas energija novog materijala i dobro utječe na nas same. Motivira nas i pomiče iznutra. Uskoro će izać prvi novi singl i taman kad na temelju toga javnost stvori neko mišljenje izać će drugi koji je potpuno drugačiji i to je jedino šta san siguran. Uzbuđeni smo i entuzijastični u vezi svega. Sve to proizlazi iz stvaranja. Kako će to izgledat iz vanka, neman pojma.

Reggae hr: Je li studijsko snimanje novog materijala gotovo, kada ga možemo očekivati vani i možete li nam otkriti je li pala koja suradnja s kim od kolega sa scene?
Yuri (ST!llness): Dio materijala je snimljen i izlazit će singl po singl s pripadajućim spotovima dok se sve ostalo ne završi i objavi kao cjelina. Obećajen da će izać tek kad bude gotov, hehe. Suradnji će biti ako se između nas i nekih kolega zahukta slična kemija. Iman nekih ideja i želja, ali rijetko mi je to do sad uspijevalo pa ne želin najavljivat ništa javno.

Reggae hr: Koliko novog materijala ćemo imati priliku premijerno poslušati u petak u Vintageu?
Yuri (ST!llness): Dobro raspoređene četvrtine svih albuma. Prva tri i četvrtog u nastanku podjednako zastupljeno. Mislin da ćemo na taj način pičit cilu ovu koncertnu sezonu. Sviramo one stvari koje i nas samo pokreću i potiču na ples.

Reggae hr: Iskopao sam negdje da je vaš prvi demo singl „Fala“ izašao 2000. godine. Je li onda s novim materijalom i koncertima ujedino slavimo dvadeseti rođendan ST!llnessa?
Yuri (ST!llness): Mislin da je onaj prvi period ST!llnesa s Papijem počeo još godinu ili čak dvije prije konkretnog snimanja te pisme tako da smo službeno tu jubilarnu dvadesetogodišnjicu već prerasli. Live bend je sigurno nastao u proljeće 2005. godine šta znači da je ovo petnaesta godina tog načina funkcioniranja. Molim te nemoj ništa ovaj put proglašavat dok se ne neviknen na činjenicu koliko san odrastao. Triba slavit svaki dan. Ka u knjizi ‘’Alisa u zemlji čudesa’’ - ‘’Sretan ti nerođendan!’’ jer njih je (nerođendana) u odnosu na taj jedan dan puno više, odnosno - 364! Slavimo 7.2. u Vintageu pa onda 14.2. u Circusu u Splitu i tako redom uključujući i one dane između kad ne sviramo…

Reggae hr: Nakon Zagreba, slijedi vam koncert u domaćem Splitu, pa koliko sam vidio Novi Sad. Znači li to da očekujemo koncertno jako aktivno godinu za vas i da li ostajete u regiji ili imate u planu možda i u neke dalje krajeve?
Yuri (ST!llness): Znači da očekujemo intezivan porast svega pozitivnog s naše strane. Konkretan popis potvrđenih dogovora o live svirkama će uvik bit objavljen online. Htjeli bi stvarat, snimat i svirat šta duže i šta više za šta više ljudi u šta boljim uvjetima na šta lipšim i šta udaljenijim mjestima u dobrim vibracijama sa što veselijim i pozitivnijim ljudima i ostalim entitetima.

Reggae hr: Za kraj, da li nam možete otkriti naziv novog albuma, ili barem izrecitirati neki novi stih koji će nam malo otkriti o čemu će biti riječ?

Nema jučer
zaboravi sranja
nema sutra
odjebi obećanja
kocka je okrugla
i kotrlja se dok spavaš
prostor i vrijeme
su dimenzije šta sanjaš

Ostani na frekvencijama s nama. 

Nažalost, koncert u Vintage Industrial Baru 7. veljače je otkazan zbog smrtnog slučaja u obitelji člana benda. Novi datum koncerta bit će objavljen uskoro. Već ranije kupljene ulaznice s datumom 7. veljače vrijedit će za novi datum koncerta.

Tekst:   Vedran Šimunec

Video sadržaj

Recenzije

Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života
Tribal Seeds - “Ancient Blood“ – drevna krv teče našim venama
Bob Marley: One Love - glorifikacija ikone
Soom T - "The Louder The Better" - pozitivna slika boljeg, mudrijeg i ljepšeg svijeta