logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Intervjui
23. Travanj 2024

Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

Intervju uoči koncerta u Zagrebu 
Energični sastav predvodi Barry Ashworth, a zvuk benda Dub Pistols je kombinacija više muzičkih žanrova, kao što su alternative, rock, drum’n’bass, electronica, te hip hop, ska i dub. Ova koncertna atrakcija u Vintage Industrial Bar stiže 8. svibnja na krilima prošlogodišnjeg albuma “Frontline”.

Reggae hr: Veliki si fan The Specialsa, koliko je njihov rad utjecao na oblikovanje zvuka Dub Pistolsa? Kako je došlo do suradnje?
Barry Ashworth (Dub Pistols): The Specials su imali ogromnu ulogu u oblikovanju mog glazbenog ukusa kad sam bio dijete. Oni su bili prvi bend s kojim sam se stvarno povezao, zajedno s The Clashom. Njihov utjecaj na mene bio je ogroman. Rad s Terryjem Hallom iz The Specialsa i nastup Lynvala Goldinga s nama bio je značajan trenutak u povijesti i nasljeđu Dub Pistolsa. Pridonijeli su ska pokretu i karakterističnom zvuku two tonea. Odrastajući, njihov me utjecaj naveo da istražujem reggae zvuk Jamajke, posebno Studio One zvuk. Taj utjecaj ostao je sa mnom i temeljni je dio onoga što definira Dub Pistols. Kad smo potpisali ugovor o izdavaštvu s Universalom, Terry Hall bio je kod mog izdavača, pa sam ga bezobrazno pitao bi li snimio pjesmu s nama i pristao je. Ta pjesma bila je "Problem Is" koju smo snimili u dnevnom boravku moje kuće u zapadnom Londonu. Imati svog heroja Terryja Halla kod kuće u snimanju bilo je jedan od najboljih dana u mom životu. Moj san se ostvario!

Reggae hr: Kako se vaša ljubav prema glazbi pretvorila u karijeru i kako je nastao Dub Pistols?
Barry Ashworth (Dub Pistols): Ljubav prema glazbi uvijek je bila prisutna u mom životu još od djetinjstva, ali nikad nisam očekivao postati glazbenik ili ući u glazbenu industriju. Sve se promijenilo kad sam 1987. godine posjetio Ibizu. Nakon što sam doživio živahnu glazbenu scenu tamo, vratio sam se kući i počeo se baviti promocijom klubova. U to vrijeme otkrio sam svoju strast prema DJ-anju. Nadahnut energičnim nastupima Happy Mondaysa, odlučio sam hrabro osnovati svoj bend. To je označilo početak mog putovanja kao glazbenika.

Godine 1997., osjećajući nezadovoljstvo prevladavajućom house glazbom, tražio sam novi zvuk koji rezonira s mojim glazbenim iziričajem. Pod utjecajem umjetnika poput Chemical Brothersa i Big Beata, počeo sam stvarati DJ zapise koje bih uključivao u svoje setove. U tom razdoblju rođeni su Dub Pistols. Potpisali smo za Get In Records, što nam je pružilo platformu za plasman originalnih pjesama. Dok smo se dublje upuštali u glazbeno putovanje, Dub Pistols su evoluirali u dinamičan sedmeročlani bend koji je pokazivao naše raznolike talente i kolektivnu kreativnost.

Reggae hr: Koliko je važno društveno angažiranje u vašem glazbenom izražavanju?
Barry Ashworth (Dub Pistols): Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna, posebno za one iz radničkih sredina. Bendovi poput The Clash i The Specials poznati su po svojim političkim porukama i društvenim komentarima. Pri pisanju pjesama Dub Pistolsa nastojali smo uključiti važne društvene poruke koje rezoniraju s našom publikom. Naši albumi, poput "Worshiping in the Dollar", imaju za cilj ukazati na društvene probleme i utjecaj obožavanja novca. Ja sam socijalist u srcu i vjerujem da svi ljudi u životu trebaju imati glas i jednako pravo ostvariti svoje ambicije. Nema mjesta za bilo koju vrstu diskriminacije u ovom svijetu. Jedan svijet, jedna ljubav.

Reggae hr: Možete li istaknuti anegdotu o tome kako su suradnje s Horaceom Andyjem ili Busta Rhymesom nastale?
Barry Ashworth (Dub Pistols): Rad s Horaceom Andyjem u studiju bio je zaista poseban trenutak u mom karijernom putu. Došao je kod mene u kuću u zapadnom Londonu i oduševljeno smo počeli snimati novu pjesmu zajedno. Horace, kojeg zovu "Sleepy" zbog njegove narkolepsije, neočekivano je zaspao tijekom snimanja. Prvo smo bili zbunjeni i pretpostavili da mu se jednostavno nije svidjela pjesma. Međutim, kasnije smo otkrili da je njegov drijemež bio zbog njegovog stanja. Unatoč tom problemu, nastavili smo sa snimanjem i krajnji rezultat bio je izvanredan. On ima jedan od najljepših glasova u reggae glazbi pa je suradnja s njim još jedan ostvareni san.

Suradnja s Busta Rhymesom dogodila se kad nas je Interscope Records pozvao da radimo na glazbi za film Blade Two zajedno. To je nešto što nisam mogao vjerovati da se događa, tako da raditi s Busta Rhymesom, apsolutnom ikonom hip-hop industrije bilo je nevjerojatno. Činjenica da će naša glazba biti na soundtracku filma Blade Two bila je nevjerojatna. To je nešto čime sam izuzetno ponosan i ne mogu dovoljno zahvaliti Interscopeu što su nas pozvali. Tijekom godina, istinski smo blagoslovljeni što smo radili s nekim od najvećih ikona u svijetu glazbe.

Reggae hr: Kada će autobiografija ili dokumentarac o Dub Pistolsima pod nazivom "What Could Possibly Go Wrong: The History of the Dub Pistols" biti objavljen?

Barry Ashworth (Dub Pistols): Naš dokumentarac svjedoči o snazi ustrajnosti, kreativnosti i neukrotivom duhu glazbe. Od naših skromnih početaka do postajanja renomiranog benda, suočili smo se s brojnim izazovima, uspjesima i svime između. Kroz dokumentarac istražujemo razne trenutke, puno niskih, uglavnom samoinfligiranih, našeg putovanja, dijeleći intimne priče, trenutke iza scene i razmišljanja o glazbenoj industriji. Ističemo evoluciju našeg zvuka, utjecaj naše glazbe na obožavatelje i zajedništvo koje nas je držalo zajedno 25 godina. Dokumentarac također sadrži intervjue s ključnim osobama u glazbenoj industriji, kolegama glazbenicima i našom posvećenom publikom, nudeći sveobuhvatan pogled na našu baštinu. Kroz arhivske snimke, live nastupe i osobne anegdote, cilj nam je prenijeti gledatelje u srž naše glazbe i iskustava koja su nas oblikovala.

"What Could Possibly Go Wrong: The History of the Dub Pistols" nije samo dokumentarac o bendu; to je proslava moći glazbe da ujedini, inspirira i prevlada prepreke kojih je bilo mnogo. Nadamo se da će se svidjeti obožavateljima, ljubiteljima glazbe i svima koji cijene transformacijsku moć umjetnosti. Pratite nas za ažuriranja o datumu objave i gdje možete pogledati "What Could Possibly Go Wrong: The History of the Dub Pistols". Jedva čekamo podijeliti našu priču s vama.

Reggae hr: Naš novinar, recenzirajući album "Frontline", zaključio je da je vrhunac vašeg rada i najbolje izdanje od ikoničnih "Six Million Ways to Live" i "Worshipping the Dollar". Slažete li se s tim mišljenjem, i kakav je bio kreativni proces njegova stvaranja?
Barry Ashworth (Dub Pistols):  Stalno se trudimo istraživati nove zvukove, eksperimentirati s različitim žanrovima i surađivati s talentiranim umjetnicima kako bismo uznapredovali našu glazbu. Nastojimo učiniti svaki album najboljim radom koji smo ikada napravili, a čak i sada dok tipkam, radimo na dva nova albuma.

"Dub Pistols v Freestylers" je dugo očekivani suradnički album koji spaja najbolje od oba svijeta. Kombinirali smo naš jedinstveni miks duba, reggaea i elektroničke glazbe s prepoznatljivim stilom Freestylersa. Rezultat je dinamična i energična fuzija koja zvuči apsolutno sjajno, upravo kao i najbolji albumi koje smo ikad snimili. Osim suradničkog albuma, također radimo na Dub Pistols live reggae albumu. Želimo uhvatiti sirovu energiju i zarazne vibre naših live nastupa i prenijeti ih našim obožavateljima na način koji doista dočarava esenciju Dub Pistols iskustva. Jako smo uzbuđeni zbog ovih nadolazećih izdanja i vjerujemo da će pokazati evoluciju našeg zvuka dok ostajemo vjerni svojim korijenima. Svaki album je plod ljubavi, i predani smo tome da budu najbolji što mogu biti.

Stoga, pratite nas za više ažuriranja o datumima izlaska i gdje možete nabaviti ove nove albume. Najbolje tek dolazi, i jedva čekamo podijeliti to s vama.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice