logo-t

 • Tadiman objavio

  Tadiman objavio "High Grade" s Earlom 'Chinna' Smithom

 • Prince Fatty -

  Prince Fatty - "Artikal Intelligence" - posvećen izuzetnim vokalnim performansima

 • Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

  Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

 • Haris Pilton objavio album

  Haris Pilton objavio album "DUB XXL Vol 1."

nike

Događanja
Recenzije
Positive Reality
Positive Reality 2024.
9. Travanj 2024

Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

Slovenski producent i izvođač Haris Pilton počastio nas je "Showcase" izdanjem
"Showcase" u reggae glazbenom žargonu ne označava kompilaciju "best of" tipa već daje uvid i pregled u zvučno stanje koje vlada u Positive Reality kući: a to je roots, roots i samo roots.

Nakon raznovrsnih projekata kao što su Doggie Brasco, Ufoslavians i Kali Fat Dub, Haris Pilton nastavlja istraživanje soničnih krajolika u školi velikana kao što su King Tubby, The Scientist, Mad Professor, Lee Perry...

"Showcase" donosi old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni, a takva je i vokalna postava. Ovdje su se na jednom mjestu okupili legendarni Linval Thompson, Horace Andy, Michael Rose, Ranking Joe, Johnny Clarke, U Brown... Dobro poznati hitovi dobijaju novo ruho i svojevrsni "complete makeover" dok istovremno zadržavaju patinu i slojevitost zlatnog reggae roots zvuka. Putujući brass elementi, duboki reverb koji vrišti kroz sve moguće faze i frekvencije, bubnjevi i bass u snažnom jedinstvu spojeni kao jednojajčani blizanci; sve skupa koherentna cjelina daju ovom albumu anakronu notu koja je jednostavna magična. Je li ova muzika nastala u Kingstonu 1974. godine ili u Ljubljani 2024. godine?

Od novi roots ratnika dočekuje nas verzija velikog hita "Police / Polizia" kojeg potpisuje Alborosie, kao i suradnja sa slovenskim Ras Algeti u traci "Zion Dub", koju odabirem kao osobni favorit. Od desetak traka izabranih za "Showcase" izdanje udarničku notu svakako pokazuju "Blood Dunza" kao i "Catch Vampire", u kojima spoj stare jamajkanske škole nadmoćnih vokalnih sposobnosti i vizija novog starog roots dub zvuka koju donosi Haris Pilton sjedaju na mjesto i čvrsto se primaju kao da su oduvijek zavareni zajedno.

Suradnja s domaćim snagama Digitron Sound i Dubolik, dobrim dub doktorima, privodi kraju "Showcase" koji zatvara dub verzija filmske teme "Otpisani". Prilagodbu na reggae ritam potpomaže svima dobro poznati trubadur Hornsman Coyote.

Haris Pilton je spremio već mnoštvo idućih izdanja, među kojima nas posebno zanima "Dub Fi Ladies" kao i drugi nastavak "Showcase" izdanja. Na proljetnoj turneji najavljeni su Ljubljana, Celje, Salzburg, Zagreb i Velenje, tako da provjerite obavezno datume koji vam odgovaraju.

"Showcase" izdanje je dostupo na https://harispilton.bandcamp.com/album/haris-pilton-showcase .
Tekst:  

Video sadržaj