logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Recenzije
samostalno izdanje
samostalno izdanje 2024.
21. Ožujak 2024

JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena

Novo izdanje iz slovenske reggae kuhinje

U prvoj trećini godine stiže nam novo iznenađenje iz Slovenije u obliku reggae supergrupe koja se pojavila pod nazivom JahMoodOnJe Collective. U samostalnom izdanju objavili su album “Vse gori” koji će uživo predstaviti u ljubljanskoj Cvetličarni 22.3. na mega događaju s Benny Pageom i Fleckom. Ovaj JahMoodOnJe Collective tim okupljen je iz svih regija Slovenije: iz Cerkna dolazi Greg Even, iz Celja Haris Pilton, iz Ajdovščine Buda (frontmen Elvis Jacksona), iz Maribora su dva sjajna pjevača Tadiman (frontmen benda Siti Hlapci) i Mate BROStenlisha je jedina "outsiderica" jer dolazi iz Beograda, a iz Ljubljane Lea Cok, uz vrlo važnog lika ove priče - Jaccuzzy Kralla.

Album otvara “Inna Ting A Ling Style” na već poznatom Ting A Ling Riddimu koji su Haris Pilton i Greg Even zajedničkim snagama predstavili publici, a “Inna Ting A Ling Style”  otvara slovenski reggae king Tadiman. Na novoj verziji su uključeni Buda iz Elvis Jacksona i Jaccuzzy Krall koji su vokalno doprinijeli nadogradnji ovog singla. Također smo s albuma već čuli "Življenje je avdicija za smrt" koju također otvara Buda sa svojim specifičnim i prepoznatljivim vokalom, a pridružuje mu se slovenska pjevačica Lea Cok i Jaccuzzy Krall. Uvijek mi je iznova izazovno slušati muziku na slovenskom jeziku jer sam na granici racionalnog prepoznavanja značenja lirika, a tako mi je bilo kada sam prvi put čula ovaj song. Nakon više preslušavanja "Življenje je avdicija za smrt", jezična barijera kao da se istopila. U “Vse gori” su to spretno izveli ponegdje kombinirajući lirike s engleskim jezikom kao što je u tradicionalnoj feel good reggae pjesmi “Something In The Air” u kojoj ponovno dominira Buda na vokalu čiju osobitost omekšava američka pjevačica Jaydi Zavala. Stenlisha se ukazuje na “Mal Vec Ljubezni”, “Pozabu Sm Nate” i “ZdejVcasPogledamNazaj” i “Tu Sem”, a koje su sve mogućnosti Lee Cok najbolje je predstavljeno u “Unavoidable Void”. Mate BRO je davno imao izlete u reggae, i njegovo novo pojavljivanje u ovom žanru ugodno je iznenadilo u “Bag Full Of Weed”. Cijeli album je nošen melodičnošću koju donose puhači, a raznolikost reggae glazbe u “Vse gori” u potpunosti je došla do izražaja.

S obzirom na ambicioznost projekta nositelji JahMoodOnJe Collectivea Jaccuzzy Krall i Greg Even mogu bit zadovoljni s “Vse gori”, album je dijelom predstavio sve bogatiju slovensku reggae scenu koja neumorno gura autorski rad u prvi plan. Album možete nabaviti na vinilu, a ja se ekipi zahvaljujem na novoj lekciji slovenskog jezika. Nadam se da će ovakvih reggae instrukcija biti čim više.

Tekst:  

Video sadržaj