logo-t

 • Tadiman objavio

  Tadiman objavio "High Grade" s Earlom 'Chinna' Smithom

 • Prince Fatty -

  Prince Fatty - "Artikal Intelligence" - posvećen izuzetnim vokalnim performansima

 • Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

  Raggalution - “Improterrestrial” - sviračka i aranžmanska raskošnost

 • Haris Pilton objavio album

  Haris Pilton objavio album "DUB XXL Vol 1."

nike

Događanja
Recenzije
King I-Vier Music, Loud City
King I-Vier Music, Loud City 2024.
26. Ožujak 2024

Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

Bogato reggae izdanje s Jamajke

Iako je svoje glazbeno putovanje započeo oko 2012. godine, Eesah je tek prije dvije godine objavio izdanje “Timeless” odnosno 2018. se predstavio s projektom "Masterpiece". "Deep Medz" je oficijalno njegov prvi album, a Eesahova pojava je pravo osvježenje na reggae sceni. Pred nama je bogato izdanje jer su Eesah i prateći producenti I-Vier i Loud City u “Deep Medz” stvorili raznoliku paletu žanrova i stilova u kojem se stavlja Eesahov vokal u prvi plan.

Album otvara “Behold The Conquering Lion” u roots stilu s elementima duba dok se s “Jah Give Me Strength” nastavlja putovanje kroz album kako je i započeo. Na “Jah No Dead” osjeti se eklektično i duboko putovanje u jamajčanske zvukove, a osjetimo utjecaje gostiju još novije jamajčanske škole - Garnet Akhem & T'Jean. Nakon nove škole, dolazi mudraci i prvaci Capleton & Lutan Fyah u “The Beginning OIf Time” koji u svojim vokalnim naletima ne guše Eesahov vokal već naprotiv, upravo ga maksimalno ističu. U “Police & Badboy” dolazi na red Kabaku Pyramida. U kontekstu "Police & Badboy", čini se da pjesma istražuje kontrast između onih koji podržavaju status quo (policija) i onih koji se tome protive ili izazivaju. To je komentar o tome kako policija služi interesima vladajuće klase, dok pobunjenici predstavljaju otpor. Ove teme odražavaju širu kritiku društvenih struktura i dinamike moći, a često se nalaze u glazbi koja nastoji podići svijest i potaknuti društvene promjene, kao što je to u reggae glazbi čest slučaj. No izuzev zazivanja na društvene promjene imamo nekoliko odličnih ljubavnih komada na albumu kao što su “The Girl I'm Searching For”, “Nubian Queen” i “Girl Like You” no na romantiku se brzo zaboravlja kada zagrmi Sizzla u “In The Ghetto” koji opisuje put najsiromašnijih ljudi u stvarnom svijetu, a u kojoj pod pulsirajućim basom izmjenjuju kontrastni vokali Eesaha i Sizzle. Zatim stiže red na dancehall hit “Uprise” kroz koju Eesah suvereno šeta, a vatra tek kreće goriti u “Red Alert” koja je nastala u suradnji s švedskim dancehall hitmakerom Million Stylezom. Nastavlja se u dancehall tonu s “Rasta Corner” na kojoj su se ukazali Pressure Busspipe & Perfect Giddimani. Reklo bi se u narodu, sve samo hit do hita što Eesah utvrđuje na još jednom dancehall poskočici “Liberation”. U završnicu albuma se ulazi polakše kroz roots ritmove prožete dubovima i raznim afričkim utjecajima. 

Prva zdanja Eesaha s početka teksta su mi kompletno promakla s radara stoga sam ga percepirala kao svježe ime na sceni no zapravo se pokazalo da Eesah ima već duboko puštene korijene u glazbenu industriju Jamajke. “Deep Medz” osvježavajuć je album za istinske ljubitelje svih ritmova koji dolaze s otoka.

Tekst:  

Video sadržaj