logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Vijesti
11. Travanj 2024

Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

Open Air - Klub Kotač   

Društveni centar Rojc, Gajeva 3, Pula, Croatia

Showcase / 14.7.2024. / 20h
DUB FX
Kalikamo
DR.Obi
meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

Ulaznice:
Earlybird: 25€ / Regular: 30€
Online: www.entrio.hr
Online: www.kotac.eu
Hardcopy for memory: Klub Kotač / Bar
-----------------------------------------------
Nakon deset godina u Pulu 14. srpnja se vraća Dub FX vrhunski producent, vokal, beatboxer, tekstopisac i instrumentalist. Artist koji je prvi provukao svoj glas kroz efekte i loop station te napravio svojevrsnu revoluciju u samostalnom izvođenju glazbe uz pomoć efektnih pedala.

Dub FX je oličenje nezavisne glazbe. Godine 2006. Benjamin Stanford rođen u Melbourneu krenuo je u Europu s jednostavnim planom; živjeti u kombiju, putovati svijetom i nastupati na ulici. Fast forward, Dub FX je do sada prodao više od sto tisuća ploča, uzdrmano i ostavio traga na velikim festivalima diljem svijeta, prikupio više od 150 milijuna youtube pregleda i organski stekao 600.000 Facebook fanova, sve potpuno neovisno.

“Moj plan nikada nije bio eksplodirati, htio sam samo putovati i dobiti inspiraciju."
Volim miješati sve žanrove zajedno jazz, reggae, hip-hop, samba, drum n bass, dubstep, što god osjećam u trenutku, to je ljepota mojeg setupa. Odavno sam odlučio da želim da me pamte po dodavanju vrijednosti svijetu, to mogu učiniti inspirirajući ljude s osviještenim lirskim sadržajem, koliko god to nepopularno bilo.”

Nakon beskrajnih uličnih performansa diljem svijeta, ljudi su snimili njegovu umjetničku formu na svojim telefonima i objavili ih posvuda putem društvenih medija, što je rezultiralo viralnim videozapisima koji su Dub FX katapultirali u potpuno novu vrstu uspjeha koja još nije postojala. Videozapisi su uspjeli uhvatiti njegov originalni live looping stil savršeno dajući publici razumijevanje slojeva koji čine eklektičnu predstavu koju izvodi jedna osoba. Zamislite da hodate na posao; čujete ono što zvuči kao pjesma s CD-a reproducirana iz Soundsystema. Umjesto toga, to je jedan osoba koja proizvodi sve zvukove samo svojim glasom, FX pedalom i loop strojem. Kroz tekstove Dub FX je stvaran koliko god je to moguće, svjesno projicirajući pozitivnost i samoosnaživanje kroz svoju glazbu. Upravo ono što je kutak ulice trebao. Nakon prvog live albuma "Live In The Street 2007." i dva studijska uratka "Everything's A Ripple" 2009. i "Theory of Harmony" 2013.

Dub FX samostalno objaviljuje svoj treći studijski album 'Thinking Clear' krajem 2016. preko svoje izdavačke kuće Convoy u partnerstvu s njemačkom etiketom Membran. Snimljen u njegovom vlastitom studiju Treetop Studios, njegov inovativni spoj stapanja žanrova s ​​okolnom scenografijom stvara holističko iskustvo koje nadahnjuje kroz transcendentne elektroničke i akustične elemente. U srpnju 2017. Dub FX vratio se svojim korijenima singlom 'Listening'. Sirovi ugođaj pod utjecajem duba i reggaea koji izvlaći iz njegovih izvornih utjecaja. Dub je također producirao album od osam pjesama originalne glazbe i poezije za svoju partnericu Sahidu. Njezina glazba govori o njoj i njenim putovanjima, samoosnaživanju, pozitivnosti i socijalnoj pravdi. Godine 2020. objavio je svoj album ROOTS: “Fire Every Day” je glavni singl s tog albuma. Svaka pjesma na albumu ima odgovarajući strip koji se kombinira u cjeloviti grafički roman kojeg je napisao sam DUB FX, a ilustrirali ručno odabrani umjetnici iz cijelog svijeta. "Infinite Reflection" je zadnji studijski uradak koji je izašao 2023. godine.

Izvještaj: Dub FX magija u zagrebačkoj Močvari

KDKB a.k.a. KALIKAMO (Kudikamo? & KaliBal) je visokokalorična, psihodelična i megalomagično weltschmertzerasta furija šumskopanonskoga tipa na m(l)azni pogon. Projekt je nastao spontanim i ne tako stručnim miješanjem nekoliko vrlo zapaljivih čimbenika na uredno košenom travnjaku kluba Azimut (Šibenik) u jesen 2023. godine. Spoken Dub Manifesto/Sound System Style/Session Jam koji uz obilje teksta i ne tako lakih nota ipak tjera na ples uz duboko promišljanje svakog narednog plesnog, a i životnog poteza. Đuro Dobranić & Roko Margeta (Kudikamo?) su zaduženi za muziku, semplere, klavijature, lupere, bubanj, bas, ritam i zvučne podloge. Dino Barabadub komanduje teškom i dalekometnom artiljerijskom bitnicom efekata, pojačala, kutija i sirena. Tonac, dirigent i neuromehaničar benda. 6 u 2! KaliBalu su povjerena ministarstva stranih i nastranih poslova vezanih uz pisanu i glasnogovornu riječ. Prstohvat Kali Fat Dub-a i puna šaka novih muzičkih stilova, boja i oblika. Uskoro se povlače u najgušći studijski mrak gdje kreću sa usnimavanjem nekoliko novih numera za čije će usnimavanje i prepeglavanje biti zadužen Ognjen Zečević-Egoless!

DR.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena
Tri ženska vokala, MC-ice, moćne reggae buntovnice Anja G, Roo T i Sistah Tena udružene u misiji ojačavanja i predstavljana hrvatskih ženskih snaga na reggae sceni i partyima u kombinaciji s Dr.obijevim riddimovima te njegovom produkcijom od rootsa do digitala i stepera ova je suradnja jamstvo originalnog iskustva.

DR.Obi je započeo svoj glazbeni put 2005. godine sa svojim još uvijek aktivnim zvukom Jahstice iz tih dana član je mnogih dub i reggae projekata u Hrvatskoj. Svoje audio inženjerske vještine naučio je kao član Digitron Sound Systema i benda Bamwise. Danas radi kao audio inženjer za mnoge hrvatske bendove, također je dio Pozitivnog Ritama (koji organizira Dimensions i Outlook festival) te je i glavni tonac Seasplash festivala. 2017. pokreće vlastitu produkciju u suradnji s Anjom G, a 2018. pokreću vlastitu etiketu Amplifyah Music. Za Amplifyah Music objavljuje prvi hrvatski riddim EP “Bun Dem” u suradnji s Queen Omega, Anjom G i Sistah Tena. Dr.obi je često domaćin mnogih audio radionica i radionica audio inženjeringa. Aktivno radi na edukaciji i suradnji s brojnim mladim umjetnicima iz regije.

Anja G je reggae pjevačica i tekstopisac iz Hrvatske. Sa Dr.obijem je nastupala na mnogim dub i reggae partyjima i festivalima u regiji (Outlook festival, Seasplash Festival, Dub Lub u Sloveniji, Love and Rage u Italiji, Contact u Francuskoj, Escape the City, Membrain Festival, Zion boska, Roots in the Woods u Sloveniji, Dub Universum u Njemačkoj, Dubova Psychoza u Slovačkoj, Reunited festival, Pandemonium festival i mnogi drugi). Njezin prvi službeni ep s dvije pjesme “Bang! Prasak!" a “Raggamuffin” je objavljen na Amplifyah Music. 2018. Anja G izdaje svoj prvi vinil “Wrong System” s japanskim producentom Dubom Kazmanom za Woodland Records. Ubrzo nakon toga izdala je "Corruption" s Kai Dubom na 12". Od tada je mnogo puta surađivala s umjetnicima iz cijelog svijeta!

Roo T je mlada pjevačica koja živi u Zagrebu. Svoje glazbeno putovanje započela je sviranjem flaute i drugih instrumenata, provevši je kroz mnoge različite glazbene žanrove. Prvi put je uzela mikrofon na soundsystemu 2019. i nakon mnogih sesija na lokalnim mjestima kao što su Masters i Medika morala je nastupiti na festivalima kao što su Seasplash, Escape the city i Roots in the woods uz Digitron, Mexican Stepper, Roots Daughters i druge umjetnici.

Sistah Tena jedna je od tri pjevačice (TNT vokalna snaga) zagrebačkog reggae/dub/dancehall benda One Dread. Glazbom se bavi cijeli život, a od 2012. godine nastupa s bendom One Dread. Nakon nekoliko godina iskustva pridružila se bendu Brain Holidays s kojim je snimila jedan album (System error, 2017.). Njezina ljubav i strast prema reggae i dub glazbi započela je prije 15 godina kada je otkrila svoje omiljene bendove kao što su Black Uhuru, Steel Pulse, Third World i naravno MC legende kao što su Sista Nancy i Lady G. Sistah Tena ima veliko iskustvo u nastupajući na raznim festivalima (Seasplash Festival, OverJam Festival, The Outlook Festival, Reunited Festival, Hoomstock i dr.). Ostvarila je nekoliko suradnji s Amplifyah Music, a bila je i dio prvog izdanog hrvatskog riddim EP-a “Bun Dem'' zajedno s Queen Omega i Anjom G. Trenutno radi na prvom albumu One Dread i autorica je ( music & lyrics) objavljene pjesme Mr. Nicey Nice. Osim glazbene karijere, radi kao povjesničarka umjetnosti i kustosica u galeriji Spot u Zagrebu.

Artwork by Teddy Lee

Tekst:   PR

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice