logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Izvještaji
30. Siječanj 2024

Hvala vam što smo ST!llness s vama

ST!llness u Boogaloou

Nakon odličnog četvrtka uz Wicked Dub Division u punoj Močvari, petak je bio rezerviran za kultnu splitsku grupu ST!llness koja se poput feniksa prošle godine vratila na našu scenu uz album "Kocka je okrugla" izdanim godinu ranije, a isti je nagrađen i glazbenom nagradom Ambasador u kategoriji za najbolje reggae/dub izdanje. Iako je cijela priča trebala krenuti početkom 2020. godine kada je bio najavljen povratnički koncert i predstavljanje novog materijala, koncert je bio odgođen zbog privatnih razloga, a u isto vrijeme krenula je globalna pandemija, pa se cijela priča malo odužila i odgođeni koncert se održao tek početkom prošle godine pred punom dvoranom Vintage Industriala. Taj sam koncert nažalost propustio, ali sam ih ulovio prošle godine na Seasplash festivalu, što mi je bilo prvi puta nakon 2012. godine kada sam ih slušao u Rastokama na jednom malom festivalu uz rijeku Koranu i Slunjčicu, te još tada (kao i sada) ostao oduševljen njihovom energijom koju pružaju tijekom svojih nastupa.

Drago mi je vidjeti da su unatoč desetogodišnjoj pauzi od nastupa samo nastavali tamo gdje su stali, zadržali svoju kvalitetu i opravdali povjerenje publike koje ni ovoga puta nije falilo u maloj dvorani zagrebačkog kluba Boogaloo, iako je u Zagreb došla snježna oluja, a i dan prije je također bio događaj u sličnom žanru. Ništa od toga nije spriječilo fanove ovoga benda da dođu u dovoljnom broju za jedan odličan samostalni koncert ovog našeg legendarnog splitskog roots rock jungle sastava kako se opisuju. To sve ni ne čudi jer ipak je ST!llness s nama već preko 20 godina i ostavio je svoj utjecaj na našu scenu svojim unikatnim zvukom s četiri izdana studijska albuma i mnogobrojnim nastupima u regiji i šire, od velikih festivala poput INmusica ili Exita pa do malih klubova.

Reggae, dub, jungle, dancehall, hip-hop, rap, funk, rock, punk, sve su to žanrovi kojih se oni dotaknu tijekom svojeg nastupa što čini jednu vrhunsku svirku s puno dinamke koja ti jednostavno neda da stojiš na mjestu, čak i ako si dan prije zalomio. Frontmen benda Ivan Jurić - Yuri, koji tijekom nastupa također nikada ne stoji na mjestu i izazov je za svakog fotografa, je pravi meštar za rime i igre riječi, kao i za komuniciranje s publikom, a s svojim rimama je uvijek oštar i bez dlake na jeziku, te jasno isporučuje da "kad moć ljubavi prevlada ljubav prema moći, otvorit ćemo oči i pravim putem ćemo kročit" i da "svejedno je jer jedno je sve", a kroz socijalnu tematiku i kritike društvu zadržava i onu pozitivnu notu kakvu nalazimo u reggaeu s kojom poziva sve da "udare brigu na veselje i opuste se". Čuli smo hitove s albuma prvijenca "Sve Što Znam O Životu Je... Odabrao Đelo Hadžiselimović" iz 2007. godine poput "Banana Split" ili "Katarza", kao i hitove sa albuma "Globalno Zatupljenje (Paket Za Preživljavanje)" iz 2009. i "S.t.i.l.l.n.e.s.s.'"(2013.) poput "Džungla" i "Moja Generacija", a možda i najjači trenutak na koncertu se dogodio uz pjesmu "Digni Glas" kada smo svi kao jedan sa ST!llnessom digli svoj glas da nas cijeli Zagreb čuje. Naglasak je ipak bio na posljednjem albumu "Kocka je okrugla" koji je izašao i na vinilu za Mudri Brk, a odličan trenutak se dogodio dok je Yuri podigao ploču u zrak i obratio se publici, te poručio koliko je ljubavi i truda potrebno da se dogodi jedno takvo studijsko izdanje i potaknuo ljude da ih podrže kupnjom albuma. Meni osobno najdraži moment se desio na kraju koncerta kada su na legendarni Real Rock Riddim odsvirali one svoje reggae stvari koje nikad sviraju i koje su baš vješto uklopili na taj kultni reggae riddim, 'karipski, a naše' kako mi je izjavio Yuri. Preko puta bine za pultom se našao Dr. Obi pokraj kojeg sam proveo cijeli koncert, jer znam da tamo gdje on stoji je i najbolji zvuk u klubu, a kada je Robi za mix pultom onda je i punokrvni član benda i s efektima daje svoj začin cijelom zvuku benda i kada je bilo vrijeme za pokloniti se publici se zajedno s njima popeo na binu, što nije čest slučaj za doživjeti na nekome koncertu. Svakako je ovo jedan od onih bendova kojeg bi svakom preporučio da ga doživi uživo jer energija kakvu pružaju je stvarno jedinstvena i na trenutke, pogotovo uz element udaraljki, stvaraju jednu plemensku atmosferu u kojoj se jednostavno samo želiš razbacati po flooru. Večer u Boogaloou je upotpunio DJ Luka Barbić, član legendarnog splitskog TBF-a, koji sa Yurijem čini duo Banana zvuk, a za zagrijavanje je složio odličnu reggae/dub selekciju u Banana stilu koja je odlično sjela za opuštanje uz osvježavajuća pića prije koncerta, dok je nakon koncerta raspalio po disko hitovima za sve željne plesa do fajrunta.

Izuzetno mi je drago da su dva dana za redom u Zagrebu odlično prošla oba žanrovski slična događaja i da interesa publike nimalo nije falilo, što mi je samo još jednom dokazalo da interesa za svirke uživo u Zagrebu na našoj sceni stvarno ne fali i da uvijek ima ljudi željnih dobre svirke. Hvala cijeloj organizaciji i naravno hvala ST!llnessu što smo još jednom bili ST!llness s vama.

Foto: Nika Kovačević, SoundGuardian.com

Tekst:   Vedran Šimunec

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice