logo-t

 • Iseo & Dodosound -

  Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života

 • Egoless objavio novi singl

  Egoless objavio novi singl "Vitae Eterna"

 • Tribal Seeds - “Ancient Blood“ – drevna krv teče našim venama

  Tribal Seeds - “Ancient Blood“ – drevna krv teče našim venama

 • Objavljen akustični album Tiken Jah Fakolya

  Objavljen akustični album Tiken Jah Fakolya

 • Bob Marley: One Love - glorifikacija ikone

  Bob Marley: One Love - glorifikacija ikone

nike

Događanja
Dreadlocks
7. Veljača 2015

Dreadlocks

Dreadlocksi predstavljaju korijene rastafarijanaca, povezanost sa zemljom, kontrast bijelčevoj plavoj kosi i kulturi.

Također predstavljaju grivu lava, dakle simbol Afrike. Jedan biblijski fragment im također zabranjuje da režu ili briju glavu: ''Oni neće biti ćelavi, niti obrijati djelić brade, niti ikad zarezati u meso. ( Leviticus 21:5).'' Postoji nekoliko metoda koje se koriste da bi se stvorili dreadlocksi. Trljanje vunenom vestom ili šeširom, trajni dreadovi, te dvije najpoznatije, začešljavanje i uvijanje. Izvorni rastafarijanci su se koristili metodom začešljavanja i uvijanja, te su te metode ujedno i najstarije i najprirodnije.

ZAČEŠLJAVANJE
Kosa izgleda kao dreadlocks već prvi dan, te dozrijeva brže nego ostale metode. Veličina i oblik dreada se može kontrolirati, varirajući izmedu glatkih i debelih do tankih i grubih. To je posve prirodna metoda te se najbolje radi na kosi dužine 8 cm nadalje.

Prvi dio kose razdijelite u četverokute jer oni daju okrugle dreade. Optimalna veličina četverokuta neka bude izmedu 2,5 - 5 cm. Manji odjeljci daju tanje dreadove. Pramenovi se mogu učvrstiti gumicom za kosu. Nakon što se kosa podijelila uzmite češalj za dreade te začešljavajte pramen prema natrag. Češalj za dreade je češalj od drva ili još bolje čelika, jer plastični češljevi su preslabi, zupci im brzo pucaju, te se savijaju, a za pravljenje dreadlocksa je potreban izdržljiv češalj. Zupci također moraju biti što bliže jedan drugom, tako da bi se kosa bolje zapetljala.

Počnite blizu skalpa, otprilike oko ne više od 2,5 cm od njega. Ponavljajte ovo sve dok se kosa ne počne nakupljati i petljati pri korijenu kose. Nastavite začešljavati, polako napredujući prema krajevima kose, praveći dreadove što čvršćima. Kad stignete do vrhova možete učvrstiti kosu gumicom, jer će ona pomoći da dreadovi ostanu čvrsti pri vrhu. Gumicu odstranite tek kad dreadovi malo dozre. Nakon što ste ih napravili na dreadove stavite poseban vosak za njih, jer on će uhvatiti odbjegle vlasi, i pomoći zamršivanju kose. Dreadlocksi se također moraju održavati čistima, to pomaže i njihovom dozrijevanju. Dreadove perete kao spužvu, žmicete ih i tako kroz njih prolaze šampon i voda. Pomoću ove metode, dobro održavani dreadovi mogu dozrijeti i za 3-4 mjeseca. Sam proces je malo naporan pošto je dugotrajan, zahtijeva vremena i strpljenja, no ništa što par prijatelja koji vam priskoče u pomoć ne bi mogli izdržati.

UVIJANJE
Ovo je također potpuno prirodna metoda, te najviše se koristi na kosi crnaca zbog njihove već prirodne uvijenosti i teksture, no to ne znači da ne bi mogla uspjeti na bilo kojoj drugoj kosi. Kosa se razdijeli na četverokute, jer oni daju okrugle dreadove, veličine od 2,5 - 5 cm. Pramenove možete učvrstiti gumicom za kosu. Kada su svi pramenovi raspoređeni, okrećite svakog u smjeru suprotnom od kazaljke na satu koristeći češalj za dreade da bi zapriječili pramen pri vrhovima i izvinuli ga. Kako se svaki pramen uvija tako se na njega mora nanositi vosak za dreadove, da bi se postigla njihova čvrstoća. Kosa se treba redovito mrsiti i izvijati što će pomoći zapetljanju.

 

Tekst:  

Recenzije

Soom T - "The Louder The Better" - pozitivna slika boljeg, mudrijeg i ljepšeg svijeta
Dubar Sound - "Dream Reality" - ovdje je glazba jedino bitna
SlonOff - “Čuemose..” - postoji prostor za napredak
Samory I - “Strength” - hoće li Samory I unaprijediti reggae glazbu?
One Dread - "Rewind, Play, Repeat" - ovo nije ljetni reggae album