logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Vijesti
21. Veljača 2024

Reggae mjesec: 25. najboljih izvođača svih vremena

Donosimo 25. najistaknutijih reggae imena

Kao što znamo veljača je mjesec reggae glazbe, a časopis Caribbean National Weekly donosi popis 20. reggae izvođača svih vremena koji su uspjeli definirati i popularizirati ovaj žanr diljem svijeta. Usudili smo se upotpuniti popis s još dodatnih pet reggae velikana, a u nastavku pročitajte tko je sve sudjelovao u kreiranju povijesti reggae glazbe.

Bob Marley
Nijedan popis reggae ikona nije potpun bez Boba Marleyja na vrhu. Bob Marley stekao je slavu sa svojim pratećim bendom The Wailers s kojim je krenuo raditi 1963. godine. Bob Marley stekao je svjetsku slavu još za života s mnogobrojnim životnim pjesmama koje su hitovi i dan danas.

Toots and The Maytals
Vlasnik mnogih reggae hitova s Jamajke, a proslavio se 1960-ih sa svojim prekretničkim albumom "Funky Kingston". Njegov tenorski glas ga je učinio prepoznatljivim slušateljima diljem svijeta. Toots, dvostruki dobitnik Grammyja, zaslužan je kao tvorac izraza "reggae" nakon što je koristio riječ u svojem singlu iz 1968. godine, "Do the Reggay" koja je nastala u suradnji s grupom The Maytals.

Peter Tosh

Peter Tosh bio je najbuntovniji od The Wailersa. Čak i na ranim albumima grupe pisao je najprovokativnije pjesme, a nakon što je napustio grupu The Wailers, nastavio se boriti protiv establišmenta ili kako je on nazivao "š.itsima."  Žestoko je napadao sistem govoreći kako služi samo da bi izrabio ljude. U publici na koncertu na Jamajci je također bio i Mick Jagger koji je bio oduševljen Peterovim nastupom i to ga je navelo da potpiše s Peterom ugovor za Rolling Stone izdavačkom kućom. Tosh je za Rolling Stone napravio tri albuma od kojih je prvi bio "Bush Doctor" ('78.), "Mystic Man" ('79.) i "Wanted Dread or Alive" ('81.). 

Burning Spear
Burning Spear je nesumnjivo jedan od najtrajnijih reggae izvođača svih vremena. Još uvijek snima i nastupa danas s 40 godina karijere u nogama. Prvi prekretnički album Burning Speara bio je "Marcus Garvey" iz 1975. godine, a njegov hit "Slavery Days", i dan danas je jedna od emitiranijih reggae pjesama. 

Lee "Scratch" Perry
Lee "Scratch" Perry slovi za legendarnog jamajčanskog producenta i artista. Perry nije želio raditi s pjevačima, koncentrirao se na ubitačne instrumentale, međutim bilo je teško odbiti suradnju s Marleyjem. Bobov senzibilitet i Perryev osjećaj za eksperimentiranje stvorili su fantastičnu kombinaciju, prekretnicu ne samo u njihovim karijerama, već i u povijesti reggaea. Perry je nastavio sa svojim glazbenim eksperimentima - dvadeset godina prije nego što je izraz "alternativna glazba" ušao u upotrebu, Perry je koristio pucnje iz pištolja, lomnjavu stakla, puštao trake unazad. Godine 1974. izgradio je svoj studio Black Ark i to na mjestu gdje je u snu čuo glazbu. Album "Back on the Controls" iz 2014. godine je dobio nagradu Grammy, a za života je iznjedrio mnogobrojna izdanja i suradnje.

Desmond Dekker

Desmond Dekker bio je jamajčanski ska, rocksteady i reggae pjevač, tekstopisac i glazbenik. Zajedno sa svojom pratećom grupom The Aces imao je jedan od najranijih međunarodnih reggae hitova s pjesmom "Israelites". Dekker je doveo u UK jamajčansku rude-boy kulturu i otvorio put imenima poput Boba Marleyja svojim pjesmama o svakodnevnim borbama jamajčanskog naroda.

John Holt
John Kenneth Holt bio je jamajkanski reggae pjevač koji se prvo proslavio kao član benda The Paragons, prije nego što se profilirao kao solo izvođač. Ranih sedamdesetih bio je jedna od najvećih zvijezda reggae glazbe, a suradnja s producentom Leejem bila je ključna za njegov uspjeh. Njegova pjesma "Man Next Door" obrađena je od strane mnogih drugih reggae izvođača uključujući Dennisa Browna, UB40-a i Horacea Andyja zajedno s Massive Attackom.

Horace Andy
Horace Andy rođen kao Horace Keith Hinds u Kingstonu, jamajčanski je roots reggae pjevač i tekstopisac, poznat po svom prepoznatljivom vokalu i hitovima poput "Government Land", kao i "Angel", "Spying Glass" i "Five Man Army" koje su nastale u suradnji s engleskom trip hop grupom Massive Attack. Horace Andy se često opisuje kao jedan od najutjecajnijih pjevača s Jamajke.

Dodatna slika 1


Sizzla Kalonji
Miguel Collins je reggae/dancehall zvijezda, a poznatiji je pod umjetničkim imenom Sizzla Kalonji, i s pravom ga se doživljavao ambasadorom reggae glazbe. Do sada objavio čak 90. studijskih albuma, od kojih se 21. album našao na glazbenoj ljestvici Billboard Top Reggae Albums. 

Steel Pulse
Roots reggae bend Steel Pulse osnovan je u Birminghamu 1975. godine, a njihove pjesme često su usmjerene na teme društvene nepravde i rasizma. Unatoč rastućoj popularnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, Steel Pulse su često bili zabranjivani za nastupe uživo zbog svojih kontroverznih rastafarijanskih uvjerenja, no unatoč tome, brzo su stekli međunarodnu slavu i postali prvi reggae bend koji je ikada nastupao u emisiji The Tonight Show u SAD-u. Također su postali prvi ne-jamajčanski bend koji je osvojio Grammy nagradu za Najbolji Reggae Album s albumom "Babylon the Bandit" 1987. godine.

Misty In Roots
Misty In Roots se prvi put okupljaju 1975. kao prateći bend Nicky Thomas. Njihovi snažni tekstovi inspirirani ekonomskim propadanjem, rastućom svješću o afričkoj kulturi i duhovnim buđenjem obilježili su pjesme kao što su "Ghetto Of The City", "Sodom & Gomorra" i "Mankind" koje se nalaze prvom albumu.

U-Roy
Ewart Beckford poznat je pod umjetničkim imenom U-Roy, bio jamajkanski vokalist i pionir toastinga poznat po svom melodičnom stilu. 2007. godine U-Roy je od vlade Jamajke nagrađen s Order of Distinction za doprinos glazbi. Godine 1978. U-Roy je pokrenuo vlastiti sound system kako bi pokrenuo karijere mlađih generacija toastera i pjevača, uključujući Rankinga Joea, Jah Screwa, Charlieja Chaplina i Joseyja Walesa.

Gregory Isaacs
Gregory Isaacsova karijera protezala se preko 30 godina, a praktički je izumio lovers rock podžanr. Isaacs je prvo postao poznat nakon što je nastupao s The Concords, koji su se raspali nakon nekoliko godina. Njegov stalan uspon prema počeo je 1978. godine kada je potpisao ugovor s Virgin Recordsovom etiketom Front Line. Isaacs je objavio nezaboravne klasike poput "My Only Lover" i "Night Nurse", a svoj jedinstveni stil pripisivao je R&B izvođačima poput Percyja Sledgea, Sama Cookea i Altona Ellisa, među mnogim drugima.

Jimmy Cliff
Rođen na Jamajci kao James Chambers, poznat je pod umjetničkim imenom Jimmy Cliff, a jedini je živi reggae izvođač koji je primio orden Jamaican Order of Merit. Poznat kao konzistentni hit-maker, Jimmy Cliff objavljuje hitove još od 1960-ih kao što su "Waterfall", "Many Rivers to Cross", "The Harder They Come" i "Sitting Here in Limbo". Uvukao je milijune ljudi u reggae glazbu nakon što je nastupio u filmu "The Harder They Come" 1972. godine.

Dennis Brown
Brown je započeo svoju karijeru u dobi od 11 godina i tijekom svojih prekratkih 42 godine objavio je više od 75 albuma. Tijekom svoje plodne karijere, Brown je surađivao s producentima poput Joea Gibbsa i Derricka Harriotta. Njegov uspon intenzivirao se nakon što ga je Bob Marley proglasio svojim osobnim favoritom.

Bunny Wailer
Poznat kao Jah B ili Bunny Livingston, Wailer je bio najmlađi od tri originalna člana The Wailersa. Tijekom svoje solo karijere, Bunny Wailer je objavio preko deset albuma. Osvojio je Grammy nagradu za Najbolji reggae album 1991. godine za "Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley", 1995. godine za "Crucial! Roots Classics" i 1997. godine za "Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley’s 50th Anniversary". Do danas se smatra jednim od najpopularnijih reggae legendi svih vremena.

Marcia Griffiths
Marcia Griffiths je prozvana caricom reggae glazbe, a započela je svoju profesionalnu pjevačku karijeru 1964. godine u dobi od 15 godin, s bendom Byron Lee and the Dragonaires. Debitantsku pjesmu "Feel Like Jumping" objavila je 1978. godine pod Studio One etiketom. Tamo je objavila nekoliko dueta, uključujući "Young, Gifted, and Black" 1970. i "The Pied Piper" 1971. kao polovica dua Bob i Marcia.

Beres Hammond
Jamajčanski reggae pjevač Beres Hammond bio je važna figura u lovers rock stilu. Kroz godine, objavio je vječne hitove poput "A Little More Time" s Buju Bantom, "What One Dance Can Do", "Tempted to Touch", "Putting Up a Resistance" i nedavno "God Is Love" s Popcaanom. Tijekom svoje trodesetogodišnje karijere, legendarni pjevač ostvario je 8 Top 10 hitova na Billboard Reggae ljestvici, uključujući "In Control", "Love From A Distance", "A Day in the Life", "Music Is Life" i "The Ultimate Collection: Beres Hammond".

Max Romeo
Max Romeo rođen kao Maxwell Livingston Smith je jamajčanski roots/reggae glazbenik koji je postigao veliki uspjeh na glazbenim ljestvicama na otoku, ali i u Velikoj Britaniji. Romeo je surađivao s producentom Leejem "Scratch" Perryjem na albumu "Revelation Time" 1975. godine koji je uključivao pjesmu "Three Blind Mice", adaptaciju dječje pjesmice s tekstovima o policijskoj raciji na zabavi. Godine 1976., Romeo je objavio "War Ina Babylon", album koji je doživljen kao njegovo najbolje djelo.  Njegov hit "Chase the Devil" je planetarno popularizirao The Prodigy 1992. godine u pjesmi ""Out of Space".

Black Uhuru
Grupu Black Uhuru (na svahili jeziku uhuru znači sloboda) su 1974. formirali Euvin "Don Carlos" Spencer, Rudolph "Garath" Dennis i Derrick "Duckie" Simpson, koji su zajedno živjeli u Kingstonu. Black Uhuru ostaje jedna od najznačajnijih reggea grupa do dan danas, a pjesma "I Love King Selassie" s ovog albuma je postala jedan od najvećih reggae hitova svih vremena.

Shaggy
Rođen kao Orville Richard Burrell 1968. godine, Shaggy je poznat po tome što je postao najuspješniji crossover izvođač u dancehall reggae glazbi 90-ih godina. Tijekom tog vremena postao je jedan od najprepoznatljivijih reggae izvođača održavajući svoj uspjeh kroz hitove poput "Boombastic", "Angel" i "It Wasn’t Me". Iako Shaggy možda nije tipičan reggae izvođač ta karakteristika ga je učinila jednim od najomiljenijih reggae izvođača u SAD-u.

Yellowman
Winston Foster poznat i kao King Yellow ili Yellowman prvotno je bio odbačen od strane industrije zbog albinizma. Međutim, to ga nije spriječilo da pokaže svoj talent i izgradi trajnu glazbenu karijeru. Njegov prvi album objavljen je 1982. godine pod nazivom "Mister Yellowman", a slijedio ga je album "Zungguzungguguzungguzeng" 1983. godine, koji je odmah postigao uspjeh. Neki od njegovih hitova uključuju "Nobody Move Nobody Get Hurt" i "Them A Mad Over Me".

Buju Banton
Buju Banton rođen je kao Mark Anthony Myrie je živa legenda, i slovi za revolucionara i ambasadora jamajčanskog zvuka nazvanog dancehall. Rođen u sirotinjskoj četvrti Salt Lane u Kingstonu, a Banton je jedan od najpopularnijih jamajčanskih reggae izvođača 1990-ih godina i kasnije. Godine 2010. objavio je album "Before the Dawn", osvojivši Grammy nagradu za Najbolji reggae album.

Freddie McGregor

Freddie McGregor započeo je svoju glazbenu karijeru kada je imao samo sedam godina, a proveo je mnoga desetljeća objavljujući klasike, oduševljavajući obožavatelje i osvajajući brojne priznanja za svoj doprinos reggae glazbi. Imao je niz hitova tijekom 1980-ih, uključujući "Big Ship", "All in The Same Boat", "Push Come to Shove" i "Just Don’t Want to be Lonely".

Luciano
Iako neki možda ne smatraju Luciana jednim od najvećih reggae izvođača svih vremena, mnogi obožavatelji mu pripisuju zasluge za oživljavanje roots reggaea u vrijeme kada je digitalni dancehall preuzeo primat.  Do danas je Luciano objavio preko 25 studijskih albuma.

Tekst:  

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena