logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Reggae legende
16. Kolovoz 2021

Frederick "Toots" Hibbert (Toots & The Maytals)

Biografija osnivača Toots & The Maytalsa

Pjevač legendarne reggae skupine Toots & The MaytalsFrederick "Toots" Hibbert preminuo je 11. rujna 2020. u Kingstonu na Jamajci, javlja BBC. "Toots" Hibbert preminuo je u 77 godini života.

S Maytalsima, Hibbert se sredinom 1960-ih etablirao kao lider u razvoju laganijeg zvuka u reggae glazbi. Zaslužan je i za popularizaciju takvog zvuka kroz pjesmu iz 1968. godine "Do the Reggay".

Hibbert je Maytalse formirao kao trio s Nathanielom "Jerryem" Mathiasinom i Henryjem "Raleighom" Gordonom u Kingstonu 1962. Grupa je izdala svoj debi "The Sensational Maytals" 1965. godine s kojim brzo stječu popularnost na Jamajci. Jamajkansku nacionalnu nagradu za najbolju pjesmu osvojili su 1966. godine s Hibbertovom pjesmom "Bam Bam". Kako se grupa širila, ponovili su podvig 1969. godine s pjesmom "Sweet and Dandy" i ponovno 1972. s "Pomps & Pride", koje je oboje Hibbert napisao. Godine 1972. godine "Sweet and Dandy" i "Pressure Drop" pojavili su se na soundtracku kriminalističkog filma "The Harder They Come", što je pridonijelo tome da američkoj publici predstave reggae glazbu.

Godine 1966., nedugo nakon što je osvojio državnu nagradu za najbolju pjesmu, Hibbert je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog optužbi za posjedovanje marihuane, za što je tvrdio da mu je podmetnula korumpirana vlast. To iskustvo ga je nadahnulo da napiše "54-46 Was My Number", koja je postala jedna od najpoznatijih pjesama Toots & The Maytals.

Toots & The Maytals su objavili treći album, "Funky Kingston", 1972. godine za Dragon Records, podružnicu Island Recordsa u vlasništvu Chrisa Blackwella. što je pomoglo da ploča dođe do Ujedinjenog Kraljevstva. Godine 1975. u Sjedinjenim Državama objavljena je još jedna verzija "Funky Kingstona" koja je pomogla je zacementirati popularnost benda u SAD-u, a oko izlaska su gostovali s Whoom, Lindom Ronstadt, Jackson Browneom i Eaglesima.

Hibbert je nastavio izdavati glazbu tijekom 1980-ih i 1990-ih, kako solo, tako i s novim Toots and the Maytalsima. Osvojio je nagradu Grammy za najbolji reggae album za "True Love" iz 2004. godine. Zadnji album ove grupe izdan je u kolovozu ove godine pod nazivom "Got to Be Tough".

Pjevač legendarne reggae skupine Toots & The Maytals Frederick "Toots" Hibbert preminuo je 11. rujna 2020. u Kingstonu na Jamajci, javlja BBC. "Toots" Hibbert preminuo je u 77 godini života. Tog mjeseca je već Hibbert hospitaliziran na odjelu intenzivne njege u privatnoj ustanovi u Kingstonu, gdje je i testiran na COVID-19. 2. rujna Jamaica Gleaner izvijestila je da se Hibbertovo stanje pogoršalo te da je bio u medicinski induciranoj komi u Kingstonovoj sveučilišnoj bolnici. Iza njega je ostala supruga od 39 godina i sedmero djece, napisao je bend na Twitteru.

Odajući počast Hibbertu na Instagramu, Ziggy Marley napisao je: „Nedostajat će mi njegov osmijeh i smijeh, njegova istinska narav. Toots mi je bio očinska figura, njegov duh je s nama, njegova glazba ispunjava nas svojom energijom. Nikad ga neću zaboraviti."

 

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života