logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Reggae legende
17. Travanj 2023

John Holt

Jamajkanska legenda
John Kenneth Holt bio je jamajkanski reggae pjevač koji se prvo proslavio kao član benda The Paragons, prije nego što se profilirao kao solo izvođač.

Holt je rođen 1947. godine u području Greenwich Farma u Kingstonu. Već sa 12 godina Holt je redovito sudjelovao na talent natjecanjima koja je organizirao Vere Johns u jamajkanskim kazalištima. Kao iznimno talentirani klinac osvojio je 28 natjecanja, a neka od kojih su se emitirala uživo na Radio Jamaici.

Godine 1963. Holt je snimio svoj prvi singl "Forever I'll Stay"/"I Cried a Tear" za producenta Leslie Konga, a također je snimio duet s Altonom Ellisom pod nazivom "Rum Bumper" za producenta Vincenta "Randyja.

1964. godine se Holt pridružio Bobu Andyju, Garthu "Tyroneu" Evansu i Junioru Menzu u njihovoj grupi The Binders; Menz je otišao i zamijenjen je Howardom Barrettom, a grupa je promijenila ime u The Paragons. Prvo su snimali za Clementa "Coxsone" Dodda u Studiju One prije nego što su napravili niz singlova za Dukea Reida u njegovom studiju Treasure Isle tijekom ere rocksteadyja od 1966. do 1968. godine. Iznijeli su niz hitova, uključujući "Ali Baba", "Tonight", "I See Your Face", te Holt-ovu "The Tide Is High" (kasnije populariziranu od strane grupe Blondie i također obrađenu od strane grupe Atomic Kitten). "Wear You to the Ball" bio je još jedan od njegovih hitova s The Paragons, a ponovno se popeo na top ljestvice kada je U-Roy (kojeg je Holt predstavio Duke Reidu) snimio novu verziju. S Andyjem koji je otišao rano, odlasci Barretta (1969.) i Evansa (1970.), koji su obojica dobili stipendije u SAD-u, doveli su grupu do kraja zajedničke karijere. Tijekom vremena provedenog s The Paragons, Holt je također snimao samostalni materijal za Bunny Leea ("Tonight") i Harry J-a. Kasnije se usredotočio na svoju solo karijeru, snimajući za Prince Bustera ("Oh Girl", "Rain From the Skies"), Reida ("Stealing Stealing", "Ali Baba"), Dodda (uključujući "Fancy Make-up", "A Love I Can Feel", "Let's Build Our Dreams" i "OK Fred"), Alvin Ranglina ("Strange Things") i Phil Pratta ("My Heart Is Gone").

Ranih sedamdesetih bio je jedna od najvećih zvijezda reggae glazbe, a suradnja s producentom Leejem bila je ključna za njegov uspjeh; "Stick By Me" je bila najprodavanija jamajkanska ploča 1972. godine, a objavljeno ih je još nekoliko s Leejem. Njegov album iz 1973. godine "Time Is The Master" koji je producirao Harry Mudie bio je uspješan, a orkestralne aranžmane snimio je Tony Ashfield u Londonu. Uspjeh reggaea s nizom albuma s aranžmanima s gudačima potaknuo je Trojan Records da izda seriju slično aranžiranih albuma produciranih od strane Ashfielda, počevši s "1,000 Volts of Holt" iz 1973. godine."1,000 Volts of Holt" iznjedrio je hit u britanskom Top 10 - "Help Me Make It Through the Night" (koju je napisao Kris Kristofferson), a koja se popela na šesto mjesto. 

Godine 1976. postigao je uspjeh natrag u Jamajci s pjesmom "Up Park Camp" (na preoblikovanom ritmu Heptonesa "Get in the Groove"), a uspjeh se nastavio i u 1980-ima s pjesmama poput "Police in Helicopter" i "Fat She Fat", snimljenim s producentom Henryjem "Junjom" Lawesom, te izvanrednim nastupom na festivalu Reggae Sunsplash 1982. godine. "Police in Helicopter" bio je osuda gušenja vlade Jamajke zbog plantaža marihuane. Naslovnica albuma prikazivala je Holt kako puši travu i s bradom, što ukazuje na sve veću važnost Rastafarija u njegovom životu. Nastavio je redovito nastupati, nekoliko puta se pojavio na Sunsplashu u 1990-ima, a nastupao je u Ujedinjenom Kraljevstvu s Royal Philharmonic Concert Orchestrom, a album s nastupa objavljen je 2001. godine. Godine 2004., jamajčanska vlada dodijelila mu je Orden izvrsnosti za njegov doprinos jamajčanskoj glazbi.

Njegova pjesma "Man Next Door" obrađena je od strane mnogih drugih reggae izvođača, uključujući Dennisa Browna, UB40 i Horacea Andyja zajedno s Massive Attackom.

U veljači 2022. album "1000 Volts of Holt", dobio je zlatnu certifikaciju Britanske fonografske industrije (BPI) za prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nakon što se razbolio na One Love festivalu 16. kolovoza, Holt je preminuo 19. listopada 2014. godine u Wellington bolnici u Londonu od raka debelog crijeva.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice