logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Reggae legende
9. Travanj 2023

Marcia Griffiths

Legendarna reggae pjevačica s Jamajke

Marcia Llyneth Griffiths, jamajkanska pjevačica rođena je 23. studenog 1949. Rođena u zapadnom Kingstonu na Jamajci Griffiths je započela svoju karijeru 1964. godine nastupajući na pozornici s Byronom Leeom and the Dragonaires na poziv Phillipa Jamesa iz The Blues Busters koji je čuo njezino pjevanje u njenom kvartu. Njezin nastup bio je dovoljno impresivan da su joj sljedećeg dana Ronnie Nasrall i Clement Dodd ponudili ugovore za snimanje. Odlučila se snimati za Doddov Studio One label gdje je snimila niz dueta s pjevačima poput Tonyja Gregoryja ("You're Mine"), Boba Marleya ("Oh My Darling"), Jeffa Dixona ("Words") i Boba Andyja ("Always Together"), s kojim je imala ljubavnu vezu koja je trajala nekoliko godina. Godine 1968. prvi put je uspješna kao solo umjetnica s "Feel Like Jumping" koja poput njezinih drugih ranih samostalnih hitova u Studiju One (uključujući "Truly" i "Melody Life") bila je napisana od strane Andyja.

Od 1970. do 1974. godine radila je s Bobom Andyjem kao duo (Bob and Marcia) na Harry J label, a snimala je i za Lloyda Charmersa. Između 1974. i 1981. godine, bila je članica I Threes, trija pjevačica koje su pratile Boba Marleya i The Wailers. Nastavila je snimati kao solo umjetnica tijekom 1970-ih radeći s producentima poput Sonie Pottinger i Josepha Hoo Kima.

Godine 1983. objavila je novu verziju pjesme Bunnyja Wailera "Electric Boogie" koja je izvorno objavljena 1976. godine. Iako je verzija iz 1983. postala manji hit za Griffiths, pjesma je remiksana 1989. godine od strane Electric Slidea što ju je učinilo međunarodnom plesnom pomamom. Dospjela je na 51. mjesto američke ljestvice Billboard Hot 100 čime je postala njen najuspješniji singl. Trenutno je to najprodavaniji singl ženske reggae pjevačice svih vremena. Nedavno je ostvarila nove uspjehe s producentom Donovanom Germainom.
Imala je dvoje djece s DJ-em Errolom Thompsonom i sama ih je podizala nakon njegove smrti 1983. godine.

Griffiths se pojavila na albumu "True Love" Toots & Maytalsa koji je osvojio nagradu Grammy 2004. godine za najbolji reggae album, a predstavio je mnoge istaknute glazbenike uključujući Willieja Nelsona, Erica Claptona, Jeffa Becka, Treyja Anastasia, Gwen Stefani, Bena Harpera, Bonnie Raitt, Manu Chao, The Roots, Ryan Adamsa, Keith Richardsa, Paula Douglasa, Jackieja Jacksona, Kena Boota i The Skatalites.

Griffiths se pojavila u dokumentarcu iz 2011. godine "Reggae Got Soul: The Story of Toots and the Maytals" koji je emitiran na BBC-u i opisan kao "Neispričana priča o jednom od najutjecajnijih artista koji su ikada izašli iz Jamajke". 

U siječnju 2018. godine Griffiths je potpisala ekskluzivni ugovor o nastupima s agencijom za rezervaciju Donsome Records sa sjedištem u New Yorku, a 2019. godine objavljuje album "Timeless". 

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice