logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Reggae legende
18. Veljača 2024

Horace Andy

Biografija živuće reggae legende
Horace Andy rođen kao Horace Keith Hinds, 19. veljače 1951. u Kingstonu, jamajčanski je roots reggae pjevač i tekstopisac, poznat po svom prepoznatljivom vokalu i hitovima poput "Government Land", kao i "Angel", "Spying Glass" i "Five Man Army" koje su nastale u suradnji s engleskom trip hop grupom Massive Attack. Horace Andy se često opisuje kao jedan od najutjecajnijih pjevača s Jamajke.

Horace Andy je snimio svoj prvi singl "This is a Black Man's Country" 1967. godine za producenta Phila Pratta. Singl nije ostvario velik utjecaj, i tek je 1970. godine postigao proboj. Nakon neuspješnog audiciranja u Coxsonu Doddovom Studio One kao duo zajedno s Frankom Melodyjem, nekoliko dana kasnije uspješno je prošao audiciju samostalno. Dodd je odlučio da Horace snima pod imenom Horace Andy, djelomično kako bi iskoristio popularnost Boba Andyja, a djelomično kako bi izbjegao usporedbe sa svojim rođakom Justinom Hindsom, s kojim je tada imao sličan stil pjevanja. "Got To Be Sure" pjesma s kojom je prošao audiciju postala je njegov prvi singl za Studio One. Sljedeće dvije godine obilježene su izdanjem daljnjih singlova poput "See a Man's Face", "Night Owl", "Fever" i "Mr. Bassie". Jedna od Andyjevih najtrajnijih pjesama "Skylarking" prvi je put objavljena na Doddovom kompilacijskom albumu "Jamaica Today", ali nakon što je postala uspjeh na sound system partijima objavljena je kao singl te je postala broj jedan na jamajčanskoj ljestvici. Sljedeće su godine Andy redovito zauzimao pozicije na reggae ljestvicama sa singlovima za Dodda kao što su "Something on My Mind", "Love of a Woman", "Just Say Who" i "Every Tongue Shall Tell", kao i singlovima za druge producente poput "Lonely Woman" (za Derricka Harriotta), "Girl I Love You" (Ernest i Joseph Hoo Kim), "Love You to Want Me" i "Delilah" (Gussie Clarke), te "Get Wise", "Feel Good" i "Money Money" za Phila Pratta. Andy je 1973. godine imao svoj drugi jamajčanski broj jedan singl s "Children of Israel". Međutim, Andyjeva najuspješnija suradnja s producentom bila je s Bunnyjem Leejem sredinom sedamdesetih godina. To je razdoblje proizvelo niz singlova koji se danas smatraju klasicima poput ponovno snimljenog "Skylarking", "Just Say Who", "Don't Try To Use Me", "You Are My Angel", "Zion Gate", "I've Got to Get Away" i nove verzije "Something on My Mind".

1977. godine Andy se preselio u Connecticut sa svojom prvom suprugom Claudette, gdje je snimao za Evertona DaSilvu, uključujući album "In The Light" i pripadajući dub album te singlove poput "Do You Love My Music" i "Government Land". Andy je osnovao vlastitu etiketu Rhythm koja je postala etiketa za njegov rad s DaSilvom. Suradnja s producentom prekinuta je iznenada kada je DaSilva ubijen 1979. godine. Andyjev album "Pure Ranking" iz 1978. godine anticipirao je uspon dancehall reggaea te je bio ključna figura u ranom razvoju žanra što je potvrđeno albumom "Dance Hall Style" iz 1982. godine, a nastavio je snimati s različitim producentima u prvoj polovici 1980-ih.

Godine 1985. s drugom suprugom Caroline preselio se u London, te je snimao i u Ujedinjenom Kraljevstvu te redovito posjećivao Jamajku radi dodatnog snimanja. 1990. godine Andyjeva popularnost je porasla kada je počeo surađivati s bristolskim pionirima trip hopa Massive Attackom te je nastavio doprinositi svih pet njihovih albuma (jedini izvođač koji je to učinio), posebno na pjesmi "Angel" (nova verzija "You Are My Angel"), objavljenoj na njihovom trećem albumu "Mezzanine" te kasnije na njihovom izdanju iz 2010. "Heligoland" s pjesmama "Splitting the Atom" i "Girl I Love You". Sredinom 1990-ih također je surađivao s Mad Professorom, objavivši albume "Life Is for Living" i "Roots and Branches". Nastavio je snimati, a album "Living in the Flood" objavljen je 1999. godine na Melankolic etiketi Massive Attacka te "Mek It Bun" 2002. godine. Također je sudjelovao u svjetskom glazbenom projektu 1 Giant Leap i na albumu "Radiodread" grupe Easy Star All-Stars iz 2006. godine.

Godine 2022. objavljen je Andyjev album "Midnight Rocker", produciran od strane Adriana Sherwooda iz On-U Sounda. Andyjevi vokali snimljeni su na Jamajci, a trake su se slale između pjevača i producenta dok nisu bile dovršene. 

Kroz njegovu karijeru neki od njegovih tekstova kritizirani su zbog homofobije. Andy je potvrdio da je Trojan Records pristao izdati njegov album "On Tour" tek nakon što je uklonio pjesmu koja sadrži tekst "The Father never make Adam and Steve, he make Adam and Eve".
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice