logo-t

 • Iseo & Dodosound -

  Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života

 • Egoless objavio novi singl

  Egoless objavio novi singl "Vitae Eterna"

 • Tribal Seeds - “Ancient Blood“ – drevna krv teče našim venama

  Tribal Seeds - “Ancient Blood“ – drevna krv teče našim venama

 • Objavljen akustični album Tiken Jah Fakolya

  Objavljen akustični album Tiken Jah Fakolya

 • Bob Marley: One Love - glorifikacija ikone

  Bob Marley: One Love - glorifikacija ikone

nike

Događanja
Recenzije
Wise & Dubwise
Wise & Dubwise 2022.
30. Prosinac 2022

Weeding Dub - „Where We Come From” - zabavan steppers/dub ska album

Odličan novi album Weeding Duba
Weeding Dub objavljuje početkom prosinca novi album „Where We Come From” na vlastitoj izdavačkoj kući Wise & Dubwise.

Zbilja se sjećam kao da su sad ispred mene, trenutak u sklopu nastupa u omiljenom klubu Masters:
Dr. Obi okreće B stranu 7” i kreće instrumental „One Blood” a Weeding Dub istovremeno uzima melodiku i svira glavnu temu. To je ona magija koja se dogodi samo jednom, i samo je uživo moguća.

Možemo reći da otkad je dub kao žanr na Jamajci postao manje popularan, dvije glavne škole postoje: UK dub i French dub. I svakako se te škole razlikuju, dok je UK baština sound system plesova i dubplate mixeva, francuska škola se više naslanja na svirke uživo i izvedbe koje svira uživo bend. Naravno, nemoguće je točno reći tko utječe na koga jer se takve stvari isprepleću iz desetljeća u desetljeće.

Na ovom albumu dočekuje nas 16 stvari. Prvi dio albuma posvećen je gostima dok je drugi dio albuma ispunjen dub miksevima. Gosti na albumu su uravnotežena ekipa vokalista i instrumentalista. Tu su legendarni Vivian Jones, uvijek šarmantna Marina P, sound system specialist Solo Banton, violinski maher Ras Divarius i drugi. No valja istaknuti odličnu traku „Time a go dread” na kojoj istupa manje poznati Little R. Upravo u toj stvari vidim potencijal nasljednika velikih francuskih dub himni kao što su „Business of War”. Stilski gledano, jedini koji bi se mogli iznenaditi su oni koji očekuju cijeli steppers dub album, jer ovdje ima puno više ska elemenata. A to album čini, mora se priznati, puno zabavnijim.
Dub miksevi su teški i jaki i po zvuku i po transformaciji u buku što podsjeća na Iration Steppas ili na njihove najbolje učenike O.B.F.. Album zatvara šestominutna sound system himna koja počinje s tipom nyabinghi bubnjeva i razvija se iz verzije u verziju, sve na jednom ritmu, zvučno doslovno: „Where We Come From”.
Tko prepozna sve reggae klasike odsvirane ovdje dobija nagradu od Reggae.hr.

Sve u svemu ocjena: odličan! Kao i svaki put dosad.
Tekst:  

Video sadržaj