logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Scotch Bonnet Records
Scotch Bonnet Records 2020.
2. Rujan 2020

Mungo's Hi Fi x Marina P - "Soul Radio"

Mungo's Hi Fi x Marina P na reggae sessionu koji traje vječno
Mungo's Hi Fi osim po vrsnom soundsystemu i produkciji izvrsnih riddima poznat je i po prepoznavanju ženskih vokala koje u konačnici plasira u prvi plan. Nakon Eve Lazarus u prethodnom izdanju “More Fyah”, red je došao na staru suradnicu Marinu P, Talijanku s pariškom adresom. Njihov zajednički konceptualni album “Soul Radio” nastajao je čak šest godina, a izašao je za prepoznatljivu etiketu Scotch Bonnet Records. No nije ovo njihov prvi susret, još 2007. godine ugostio je Mungo's Hi Fi Marinu P uz Nafeesa, Ranking Joea & MC Ishua na hitoidnom Belly Ska Riddimu.

Kao i uvijek, Mungo’s Hi Fi koketira s raznim žanrovima unutar reggaea, ali na “Soul Radiju” su se ponajviše zadržali na rocksteadyu, reggaeu i ska, barem u prvom dijelu albuma. Album iznenađujuće otvara obrada pjesme “Soma” Smashing Pumpkinsa dok drugo iznenađenje u vidu obrada se pojavljuje u obliku “And The Beat Goes SKA!” koje u originalu izvode Sonny and Cher (“The Beat Goes On”) u kojoj vokalnu dubinu Marine P upotpunjuju Tippa Irie i Dennis Alcapone koji su se savršeno uklopili u ovaj ska recital. A sjećamo li se svi njihovog hita “Divorce A L'italienne” baziran na već spomenutom Belly Ska Riddimu? Ta vokalistica na “Divorce A L'italienne” je upravo Marina P i na “Soul Radiju” se iznenada pojavljuje prilika da se prisjetimo vrućih plesnih podija u njihovoj režiji. No taj plesni set presjeca “Troubles and Worries” koju karakteriziraju predizajnirane teške bas linije koje se protežu i u drugom dijelu albuma. “Troubles and Worries” se temelji na “Don’t Let Them” riddimu na kojem su se 2012. godine uz Marinu P pojavili Earl 16, Omar Perry i Wildlife.

Riddim “My Remindera” temeljio se na pjesmi Boba Andyja “Unchained”. To je omiljena pjesma koja se često vrtila kod Mungo’s Hi Fi-a pa su zatražili Bob Andya da snimi dubplate. A kada traže dubplate, Mungo's Hi Fi uvijek inzistira da nema nasilnih tekstova. Na putu prema studiju, neposredno prije snimanja dubplatea Bob Andya su opljačkali na cesti i uboli nožem u ruku. Bob je bio izuzetno potresen nakon napada, ali je snimio traženo obećavajući da će ovo biti njegov posljednji dubplate. Iako “ubojstvo' u terminima dubplatea nije ni na koji način doslovno, njihov zahtjev zazvučao mu je istinito pa je u dubplateu otpjevao "Not involved in no killing, Mungo's is no murderer". Podsjetimo se da nas je Bob Andy napustio ove godine nakon višegodišnje borbe s tumorom.

“Troubles and Worries” uz “Searching”, “Great Wave” i “My Reminder” stvaraju tjeskobni četverokut u kojeg nas je simbolično ugurala 2020. godina. A kada tom “nezgodnom” četverokutu pridodamo završnu “Wouldn't It Be Something” koja započinje sa stihom “If only we could travel easily as words” reggae kojeg su režirali Marina P i Mungo’s Hi Fi nosi težinu izričaja koja tom žanru i priliči.

Kako bi se u narodu reklo, Marina P kao ni Mungo’s Hi Fi nisu ovdje od jučer, a rezultat toga je moćno zajedničko izdanje “Soul Radio”. Obzirom na svestranost i vječni entuzijazam koji ih nosi kroz zajednički rad, vjerujem da je ovo zaokruženo izdanje tek novi početak.
Tekst:  

Video sadržaj