logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Intervjui
22. Svibanj 2022

Rico (O.B.F): “Reggae je za mene roots sve glazbe koju volim”

Intervju s Ricom iz O.B.F-a

Uoči nastupa na 20. Seasplash festivalu donosimo vam intervju s Ricom iz O.B.F. soundsystema. Na festival dolazi sa Sr. Wilsonom, a popričali smo o tome kako je graditi tako zahtjevan projekt, o ideološkim pitanjima, saznali smo kako je nastala suradnja s Nazambom i Linval Thompson u "Curfew Drop" te njegove dojmove kada se prvi put susreo s hrvatskom dub scenom.

Reggae hr: Poznati ste po svojoj svestranosti u stvaranju glazbe. Što vas inspirira, zašto ste odabrali baš  dub/reggae kao žanr?
Rico (O.B.F): Reggae je za mene roots sve glazbe koju volim. The drum pattern. The heavy bass line. Protuestablišment i militantna poruka. To je glazba od naroda koja se u prošlosti širila ogromnim sound systemima na Jamajci, a danas diljem planete. Dub kao tehnika miksanja, dovodi originalnu reggae pjesmu na drugu razinu. Možete je začiniti, remiksirati, dekonstruirati i razbiti žanrovske barijere dodajući efekte i dajući pjesmi potpuno novu dimenziju. To je ono što mi ga kao žanr čini zanimljivijim za pomicanje granica i eksperimenata.

Reggae hr: Počeli ste kao soundsystem koji svira na squat zabavama no vrlo brzo je tvoja produkcija stekla popularnost. Kako je bilo razvijati sound, produkciju i Dubquake večeri istovremeno?
Rico (O.B.F): Ahhhh, da, to nije lak posao, treba pametno iskoristiti svoje vrijeme i imati odgovarajućeg partnera  i naravno. dosta energije. Uvijek sam viđao svog tatu i mamu kako puno rade i od malena su me učili da ako želiš slijediti svoj san, moraš se truditi. To sam učio od mladosti, ali ne u školi već kao hustler…  U svakom slučaju, imam dovoljno sreće što me okružuje O.B.F tim. Svatko ima svoju važnu ulogu u ekipi; Stef je mozak, ona koordinira, upravlja i organizira cijeli tim i događanja. G je zadužen za ozvučenje uz pomoć O.B.F Boxmen tima, a izdavačku kuću sada vode Andre i Zach. Kao što vidite, sada smo prilično veliki tim. Ali trebalo nam je vremena da ovo ispravno postavimo, gotovo 12 godina. Učili smo od starijih, iskusili na vlastitoj koži, a uvijek radimo s užom obitelji što nam sve uvelike olakšava.

Reggae hr: U suštini vaša muzika je obojena aktivizmom. U zadnjem singleu “Trouble” Lasai kaže  “Put down the gun, put down the knife, put down the glock", koliko vam je bitno prenositi jasnu poruku kroz muziku?
Rico (O.B.F): Kad se osvrneš oko sebe, sve se svodi na big 45, big rari, lambo itd., to odražava naše društvo. Nema nepoštovanja, volim neke od tih pjesama, ali pokušavamo prenijeti drugačiju poruku mlađoj generaciji što je bliže našoj viziji: mir, ljubav, jednakost, pravo i pravda.

Reggae hr: Ideološki gledano, smatrate li da mijenjate svijet svojim djelovanjem?
Rico (O.B.F): Ovo je teško, ne mogu reći hoće li naš rad nešto promijeniti, ali je promijenilo mene u mladosti.

Reggae hr: Poznati ste po nastupima i izdanjima s brojnim vokalima (Charlie P, Shanti D, Sr. Wilson, Eek-A-Mouse, Killa P, Belen Natali, Pupa Jim, Aza Lineage, Biga*Ranx, Nazamba, Tippa Irie…), na koji način odlučujete koga ćete ugostiti?
Rico (O.B.F): Prilično je jednostavno, važna je veza između vokala i mene. To je više od profesionalne suradnje, mora biti obiteljska stvar, a meni treba obiteljska atmosfera da napravim pravi projekt u studiju. Što se tiče ozvučenja i izvedbe uživo, radili smo samo sa službenim članovima O.B.F obitelji kao što su Charlie P, Sr. Wilson, Belén Natalí, Shanti D, Junior Roy i Nazambom jer imamo pravu povezanost na pozornici.

Reggae hr: Kako je došlo do suradnje s Nazamba i Linval Thompson u "Curfew Drop"?
Rico (O.B.F): Cijela priča s Nazambom i Linvalom krenula je kao znak s neba. Radili smo na Nazambinom prvom albumu i tražili smo izvođača veterana koji će surađivati ​​s nama na projektu. Nažalost, artist kojeg smo prvobitno željeli nije bio dostupan, a nakon nekoliko dana, još uvijek u potrazi za nekim s kim bi surađivali, Nazamba je šetao centralnim Kingstonom i doslovno je naletio na Linvala Thompsona, i tako je počelo. Uzeo je njegov broj i pitao ga možemo li razgovarati o daljnjoj glazbenoj suradnji. Sutradan sam nazvao legendarnog producenta, pustio mu svoje pjesme na telefon i imali smo totalno ludu vibru! Godinu dana kasnije kao veliki obožavatelj Channel One, Roots Radics stila, odlučio sam predložiti Linvalu suradnju s Dubquake Records. Odabrali smo “Curfew” s Linvalom Thompsonom prije pandemije i kao novi znak s neba da je ta pjesma dobila drugu dimenziju kada je pandemija počela. Nazamba je dodao dio za "policijski sat" koji se dogodio zbog političkih napetosti na Jamajci i pandemijskog policijskog sata koji se dogodio nedavno.

Reggae hr: Koja priča stoji iza Dubquake Recordsa, gore imate preko 50 izdanja. Da li je to platforma isključivo za vaše radove ili vam se mogu javiti i drugi izvođači?
Rico (O.B.F): Stvorio sam Dubquake Records uglavnom kako bih objavio naše stvari, ali nedavno smo producirali projekte za Charlie P-a, Iration Steppas, Telly*, Samity, itd.. . Čak smo posvetili dio za novu generaciju koja se zove Dubquake new generation series. Mnogi drugi projekti s O.B.F-om i velikim brojem različitih izvođača su u pripremi i spremni su uskoro izaći van.

Reggae hr: Nastupali ste po cijelom svijetu, što vam je najbitnije kada dođete na gostovanje?
Rico (O.B.F):
Kad sam na turneji: prvo: san je važan ako želite dati sve od sebe na pozornici. Drugo: vrlo je važna povezanost s lokalnom organizacijom, učenje nove kulture, novih navika, isprobavanje lokalne hrane… Vrlo je važno i druženje s lokalnim stanovništvom za razumijevanje kodeksa i vibe države.

Reggae hr: Hrvatska publika vas očekuje na 20. izdanju Seasplash festivala sa Sr. Wilsonom, što nas očekuje?
Rico (O.B.F): Hrvatska nam je oduvijek bila posebno mjesto jer smo jako povezani s domaćom dub scenom, a posebno s veteranskim bendom Radikal Dub Kolektiv. Upoznali smo se prije više od 15 godina u Poljskoj i potpuno smo bili zapanjeni njihovim nastupom. Od tog dana zadržali smo jaku vezu! A znate što to znači? Osjećati se kao kod kuće okružen prijateljima već mi zvuči kao dobar plan. Spremni smo za mash up Seasplaaaaash!

[english] Rico (O.B.F): "Reggae to me is the roots of mostly all the music I like"

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice