logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Intervjui
1. Svibanj 2022

Harrison Stafford (Groundation): "Danas sam inspiriran više nego ikada prije"

Intervju s Harrison Staffordom iz Groundationa
Uoči objavljivanja novog albuma "One Rock" američkog roots benda Groundation razgovarali smo s njegovim osnivačem Harrison Staffordom o počecima Groundationa, promjenama unutar sastava benda, kako je bilo snimati s reggae legendama Israel Vibration, The Abyssinians i The Congos. Uživajte u ovom inspirativnom razgovoru. 

Reggae hr: Dolaziš iz glazbene obitelji, od malena si profesionalno okružen glazbom. Što te inspiriralo da spojiš reggae i jazz glazbu?
Harrison Stafford (Groundation): Jazz glazba je bila prva glazba koju sam ikada čuo. Preko mog djeda koji je svirao saksofon i mog oca koji je svirao klavir bio sam izložen glazbenicima kao što su Duke Ellington, Dave Brubeck, Thelonius Monk i John Coltrane i to mi je dalo duboku ljubav prema improviziranoj glazbi, dugim solažama, nedijatonskoj harmoniji, i poliritmičkoj kompoziciji. Nakon što sam bio izložen roots reggae glazbi mog starijeg brata oko devete godine, postao sam opsjednut glazbenicima poput Boba Marleya, Petera Tosha, Bunny Wailera, Culture, i odmah sam se povezao sa snažnim tekstovima i hipnotičkim pulsom glazbe. Nekoliko godina kasnije počeo sam učiti svirati gitaru i stvarno razmišljati o pjesmama, akordima i tekstovima. Od početka svog glazbenog puta shvatio sam da sam pjevač i tekstopisac i da imam nešto što moram reći. Palo mi je na pamet da su i reggae glazba i jazz revolucionarne umjetničke forme koje pomiču granice glazbe i ne stvaraju glazbu za novac, već stvaraju nešto što će inspirirati i trajati generacijama; ovo je bio put kojim sam želio ići.

Tako sam tada kao klinac imao očev stari stereo u svojoj sobi koji je mogao puštati LP ploče u isto vrijeme kao kasete i u nekoliko navrata dok sam slušao reggae na kaseti igla bi pala na moj turn table i odjednom bi Monk solirao s Wailersima i to me oduševilo. Među mnogim glazbenim epifanijama upravo je prostor u one drop ritmu koji je mogao pomaknuti nečiju perspektivu na downbeat zaista proširio moje koncepte. Godinama kasnije u mom vlastitom pisanju pjesama počeli su se pojavljivati elementi ovoga. Bujna jazz harmonija, duge solaže i poliritmički složeni aranžmani inspirirali su me; Bio sam u potrazi za novom glazbom koja bi mogla nositi sofisticiranost svih ovih jazz elemenata u kombinaciji sa sirovim grooveom i duhovnim porukama reggaea...i tako Groundation.

Reggae hr: Groundation je kroz godine proživio mnoge kadrovske promjene. Koliko umara, a koliko ispunjava stalne izmjene članova?
Harrison Stafford (Groundation): Osjećam da sa svakom promjenom dolazi nova pozitivna energija u grupu koja podiže bend. To je energetska stvar, a kada svi nisu zajedno, kada kolektivna vibracija nije u redu, onda promjena mora doći, i uvijek je na bolje. Za budućnost Groundationa, danas sam više inspiriran nego ikada prije.

Reggae hr: Na samim počecima Groundationa, jesu te iznenadili uspjesi prvih albuma "Young Tree" i "Each One Teach One"?
Harrison Stafford (Groundation): Nije to bio trenutni uspjeh, ali da, pozitivna reakcija obožavatelja i ljubitelja žanra dala mi je energiju potrebnu da nastavim dalje. Produkcija albuma je silno porasla od "Young Treea", koji je koštao oko 2000 dolara, zatim do "Every One Teach One" za koji je bio puno veći budžet. U stvarnosti sam tada bio iznenađen i još uvijek sam iznenađen uspjesima jer znam da je glazba vrlo izazovna i ne baš "komercijalno naklonjena".

Reggae hr: Inzistiraš li još uvijek na analognom snimanju albuma uživo?
Harrison Stafford (Groundation): Da do danas, "One Rock" album je snimljen na 2" analognoj vrpci. "Uživo" u smislu da su bubnjevi, bas i klavijature snimljeni u jednom kadru od početka do kraja bez "kopiranja i lijepljenja" ili pomicanja dijelova. A budući da smo na vrpci, svaka pjesma mora biti izvedena od početka do kraja savršeno, ili s nesavršenostima s kojima živite zbog cjelokupne izvedbe. Osim toga, snimamo bez ikakvog klikanja; to je samo grupa ljudi koji sviraju zajedno.

Reggae hr: Kako je bilo snimati izdanje (The next generation, 2018.) s cijelim big band jazz bendom? Kako su članovi orkestra prihvatili reggae glazbu?
Harrison Stafford (Groundation): Ahh ti govoriš o pjesmi "Vanity" koja otvara album...Nije cijeli jazz big bend snimio pjesmu odjednom. U fazama planiranja albuma postalo je očito da bi istovremeno izvođenje svih 12 puhača učinilo gotovo nemogućim dobiti čiste snimke. Izazov je čuti svih 12 nota dovoljno jasno kako bi se osiguralo da će kompozicija biti ispravno snimljena i ako je jedna osoba pogriješila, pogrešna bi nota iskrvarila na druge pjesme i ne bi se mogla popraviti. Kako bi se osigurala savršena izvedba, pjesma je snimljena slojevito s nekoliko puhača.

Reggae hr: Polagano odumire cijela generacija reggae glazbenika uz koje smo odrastali. Na koji način može mlađa generacija doprinijeti očuvanju tradicije uz prilagodbu vremenu u kojem živimo?
Harrison Stafford (Groundation): Rekao bih čast glazbi predaka. Pozovite te velike glazbenike da gostuju u vašim pjesmama. Također se glazbeno držite pravih akustičnih instrumenata i provedite vrijeme da naučite te instrumente najbolje što možete. Da biste postali reggae glazbenik morate stvarno ići duboko u one-drop; Ovo je tipičan zvuk žanra i treba ga čuvati i održavati. Čak i kada koristite moderne alate računalno generiranih riddima, klik-traka i auto-tuninga, nemojte zaboraviti da je žanr reggaea, zbog Boba Marleya i Petera Tosha namijenjen da ostane  pozitivan i borben. Stoga nemojte napuštati stvarnost i izazove, već se suočite s tim činjenicama i upotrijebite glazbu kako biste uzdigli ljude u vrijeme kada je to potrebno. 

Reggae hr: Što te ponukalo da pozoveš Israel Vibration, The Abyssinians i The Congos na suradnju u novim materijalima?
Harrison Stafford (Groundation): San... album je odgođen na neodređeno vrijeme zbog COVID-19. Dok se tijekom ovog vremena toliko legendi selilo na Zion, mjesecima me obuzela velika tuga i nisam imao inspiracije za glazbu. Onda je iznenada došla misao da moram snimiti te starije glazbenike dok su s nama. Tako je album postao način za cementiranje ovih ikona na albumu 2022. Prvo smo imali ideju za pjesmu za "Original Riddim" i tko je mogao bolje otpjevati ovu pjesmu s Groundation od Israel Vibration i The Abyssinians; dvije najveće vokalne skupine u povijesti Jamajke. Za još jednu ideju pjesme imali smo ovaj groove na kojem smo radili koji bi postao naslovna pjesma "One Rock". Jednog dana moja žena mi je rekla "što? Snimat ćeš Israel Vibration i The Abyssinians, a nećeš snimiti The Congos?" Rekao sam “Ne, ne… snimat ću The Congos!” (ta misao mi nije pala na pamet do tada). Ušao sam u svoj studio i počeo ispravljati “One rock, a dat we dep on, just remember it's our father's home!" i odmah sam čuo kako Cedric, Ashanti Roy i Watty pjevaju.

Reggae hr: Novi album One Rock izlazi 13. svibnja, očekuje li nas još kakvih glazbenih iznenađenja?
Harrison Stafford (Groundation): Da, ovaj album je pun glazbenih iznenađenja...Jedan od mojih prijatelja iz djetinjstva Roger Hall koji se bavi produkcijom glazbenih spotova i već mjesecima sluša album rekao mi je "to je tvoj kućni ljubimac" hahaha! Između gostujućih vokalnih izvođača Israel Vibration, The Abyssinians i The Congos imate osam pjevača. Zatim tu je naš Isaiah, Alreca i Brady i ja, to je 12 vodećih vokala u devet pjesama! Po prvi put imamo dvije pjesme "Greed" i "Human Race" u kojima se nalazi pravi klasični gudački trio (dvije violine i jedna viola). Jako sam ponosan na ovaj album iz više razloga, među kojima je i to što svaka pjesma istražuje nove ritmičke i harmonične svjetove kroz koje Groundation nikada nije prošao. Također mi se jako sviđaju stihovi na ovom albumu, svaka pjesma ima svoju jasnu poruku koja kao da na lijep način prelazi na sljedeću pjesmu. Za kušanje glazbenih iznenađenja ploče preporučio bih vjerojatno najpustolovniju pjesmu na albumu "Absolutely Clear".

[english] Harrison Stafford (Groundation): "I am more inspired today than ever before"

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života