logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Reggae legende
21. Kolovoz 2023

Joe Gibbs

Jedan od najutjecajnijih inženjera s Jamajke

Pod umjetničkim imenom Joe Gibbs, Joel Augustus Gibson je stvorio neke od najutjecajnijih stvari ikada objavljenih na Jamajci. Rođen u Montego Bayu 1943. godine, Gibbs se prvi put uključio u glazbenu scenu Jamajke krajem 1966. godine, potaknut prodajom ploča u svom novootvorenom servisu za popravak televizora na adresi 32 Beeston Street u Kingstonu. Neposredno prije toga vratio se iz Amerike, gdje je stekao diplomu elektroničkog inženjera, obrazovanje koje će mu biti neprocjenjivo tijekom njegove nove karijere.

Pod potporom i poticajem Bunny Leeja, Gibbs je pokrenuo svoju etiketu Amalgamated s Leejem 'Scratch' Perryjem kao inženjerom tijekom snimanja. Uspjeh je odmah došao s izdanjima koja su uključivala različite izvođače, posebno Roy Shirleyja, Errola Dunkleya, Stranger & Gladdyja, Versatilese i The Pioneersa.

Njegov dramatičan uspon na vrhuncu jamajčanske glazbene industrije uskoro je prepoznat od strane prethodnika Trojan Recordsa, B&C Recordsa, koji je 1968. godine lansirao britansku verziju njegove etikete Amalgamated. Kasnije iste godine, Perry je napustio Gibbsa i pokrenuo svoju vlastitu Upsetter etiketu, a producent je brzo pronašao zamjenu u Winstonu 'Niney' Holnessu, koji je sljedećih nekoliko godina osiguravao neprekidan niz hitova.

Godine 1970. Gibbs je konačno postigao međunarodno priznanje s produkcijom pjesme "Love Of The Common People" Nickyja Thomasa, koja je dosegnula deveto mjesto na britanskim top-listama tog ljeta. Do tog vremena, Gibbs je predstavio još tri etikete: Shock, Jogib i Pressure Beat, pri čemu je britanska verzija posljednje također bila lansirana od strane Trojan Recordsa.

Gibbs je također otvorio svoju New York Record Mart etiketu na adresi 11 South Parade u Kingstonu te postavio vlastiti studio na adresi 17 Burns Avenue u Duhaney Parku, odakle je tijekom sljedećih nekoliko godina proizveo niz izvrsnih singlova, uključujući izdanja izvođača poput Nickyja Thomasa, The Inspirationsa, Maxa Romea, Heptonesa i Petera Tosha.

1972. godine, Gibbs je premjestio svoju operativnu bazu na adresu 20 North Parade također u Kingstonu te je tijekom sljedećih mjeseci snimao razne izvođače, mnoge od kojih je izdao na svojoj novoj etiketi Joe Gibbs Record Globe. Među onima koji su snimili materijal za producenta u tom razdoblju bili su Dennis Brown (čija je prva verzija pjesme "Money In My Pocket" bila značajan jamajčanski hit te godine), Delroy Wilson i Big Youth. Godine 1975. ponovno se preselio uspostavivši napredniji studio i prešaonicu na novoj adresi u Kingstonu, gdje je postavio Errola Thompsona kao ton majstora. Sljedećih nekoliko godina uslijedili su hitovi s izvođačima poput Sylforda Walkera, Mighty Diamondsa, Jacoba Millera, Juniora Bylesa i Prince Far I-a.

Duo je također počeo surađivati s grupom Culture izdajući niz hit singlova, što je kulminiralo u njihovom iznimno priznatom albumu iz 1977. godine, "Two Sevens Clash". Iste godine, Gibbs je izdao izuzetno popularni singl Trinityja, "Three Piece Suit", snimak koji je koristio ritam verzije pjesme Marcie Aitken "I Am Still In Love" Altona Ellisa.

U međuvremenu, Gibbs je ponovno počeo surađivati s Dennisom Brownom, a njihova suradnja trajala je do kraja desetljeća i donijela je niz velikih hitova, uključujući nadogradnju Brownove verzije pjesme "Money In My Pocket", koja je ušla na britanske top-liste u proljeće 1979. godine, dosegnuvši konačno 14. mjesto.

Ključni sastojak uspjeha producenta tijekom ovog razdoblja bila je glazbena vještina njegova redovitog studijskog benda, The Professionals koji su u različitim trenucima uključivali zvijezde kao što su Lloyd Parks i Robbie Shakespeare (bas gitara), Sly Dunbar (bubnjevi), Earl 'Chinna' Smith (gitara), Gladstone Anderson (klavijature), Ruddy Thomas i Issiah 'Sticky' Thompson (udaraljke), zajedno s sekcijom puhača koju su činili Tommy McCook (tenor saksofon), Bobby Ellis (truba), Vincent Gordon (trombon) i Herman Marquis (alt saksofon).

Godine 1980., Gibbs je producirao međunarodni hit J.C. Lodge, "Someone Loves You Honey", no neuspjeh u isplati honorara za pisanje pjesama njezinom autoru, američkoj country zvijezdi Charleyju Prideu pokazao se pogubnim. Nakon skupog sudskog procesa, producent je bankrotirao i preselio se u Miami.

Konačno se vratio glazbi 1993. godine kada je obnovio svoj studio na adresi 24 Retirement Crescent ponovno se udruživši s Errolom Thompsonom, dok je također angažirao bivšeg pjevača/producenta The Pioneersa, Sydneyja 'Luddy' Crooksa da pomogne u vođenju sessiona. Uslijedila je serija vrijednih singlova s izvođačima poput Altona Ellisa, Gregoryja Isaacsa, Erica Donaldsona i Tanye Stephens koji su surađivali s Gibbsom tijekom tog razdoblja, no producent nikada nije uspio ponovno doživjeti slavne dane šezdesetih i sedamdesetih.

U to vrijeme počeo je i ponovno izdavati svoj katalog na etiketi svoga sina Rocky One baziranoj u Miamiju dok je također potpisao novi ugovor s Trojan Recordsom koji je promptno počeo izdavati njegov materijal u seriji kompilacija, uglavnom fokusirajući se na njegova izdanja iz šezdesetih i ranih sedamdesetih.

Kasnije je uspostavio franšize Joe Gibbs u Francuskoj i Brazilu, te s vremenom postupno uspio povratiti dio ogromnih gubitaka izazvanih slučajem Charleyja Pridea. No, 22. veljače 2008. godine neočekivano je preminuo nakon naglog srčanog udara, a iza sebe je ostavio čak 12 djece.

Foto: Trojan Records

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice