logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Reggae legende
24. Kolovoz 2023

Linton Kwesi Johnson

Dub pjesnik

Linton Kwesi Johnson rođen 24. kolovoza 1952., također poznat kao LKJ, jamajčanski je dub pjesnik i aktivist sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Njegova izvedbena poezija uključuje recitaciju vlastitih stihova na jamajčanskom patoisu na dub/reggae podlozi koju je najčešće napravio u suradnji s reggae producentom Dennisom Bovellom.

Johnson je rođen u Chapeltonu, malom mjestu u ruralnoj županiji Clarendon na Jamajci. Njegovo srednje ime "Kwesi" je gansko ime koje se daje dječacima koji su, poput Johnsona, rođeni u nedjelju. Godine 1963. on i njegov otac su došli živjeti u londonski Brixton pridružujući se njegovoj majci, koja je emigrirala u Britaniju kao dio Windrush generacije kratko prije jamajčanske neovisnosti 1962. godine. Johnson je pohađao Tulse Hill školu u Lambethu, a dok je još bio u školi, pridružio se britanskom Black Panthera pokretu te pomogao organizirati radionicu poezije unutar pokreta i razvijao svoj rad s reggae grupom Rasta Love.

Johnson je studirao sociologiju na Goldsmiths Collegeu u Londonu diplomiravši 1973. godine. Govoreći u intervjuu iz 2018. godine o svom početku kao pjesnik, rekao je: "Počeo sam pisati stihove ne samo zato što mi se svidjelo, već zato što je to bio način izražavanja bijesa, strasti mladih moje generacije u smislu naše borbe protiv rasne represije. Poezija je bila kulturno oružje u borbi za crnačku emancipaciju, tako je sve počelo."

Tijekom ranih do srednjih 1970-ih radio je kao prvi plaćeni bibliotekar i edukacijski djelatnik u Keskidee Centru, gdje je njegova pjesma "Voices of the living and the dead" bila izvedena, producirana od strane jamajčanskog romanopisca Lindsaya Barretta uz glazbu reggae grupe Rasta Love. 

Johnson je pisao za New Musical Express, Melody Maker i Black Music tijekom 1970-ih, a kao slobodni suradnik za Virgin Records pisao je biografije za njihove reggae izvođače, bilješke za omote i tekstove za oglase.

Veći dio Johnsonove poezije je politički usmjeren i uglavnom se bavi iskustvima afričko-karipskih osoba u Britaniji. Međutim, također je pisao o drugim temama, poput britanske vanjske politike i smrti anti-rasističkog prosvjednika Blaira Peacha. Johnson je napisao "Reggae fi Dada" o smrti svog oca 1982., kriveći društvene uvjete. Njegove najpoznatije pjesme napisane su tijekom mandata premijerke Margaret Thatcher. Pjesme sadrže slikovite opise rasne policijske brutalnosti koja se događala u to vrijeme (npr. "Sonny's Lettah").  Johnsonove pjesme prvi put su se pojavile u časopisu Race Today, koji je objavio njegovu prvu zbirku poezije "Voices of the living and the dead" 1974. godine. Njegova druga zbirka, "Dread Beat An' Blood" objavljena je 1975. od strane Bogle-L'Ouverture.

Johnsonovi eseji, koji se protežu kroz 50 godina sakupljeni su u knjizi "Time Come" (Picador, 2023). Kako je opisao Colin Grant: "Pisanje je često oštro i prožeto strašću; zategnuto i promišljeno, ali na rubu bijesa. ...gracija i snaga Johnsonovog pisanja su jednako potrebni kao i ikad prije." Tomiwa Owolade zaključuje recenziju u Sunday Timesu riječima: "Ova knjiga naglašava činjenicu da je Johnson predani kulturni kritičar, a ne samo aktivist koji slučajno piše dub poeziju."

Najpoznatiji albumi Lintona Kwesi Johnsona uključuju njegov debitantski album "Dread Beat an' Blood" (1978.), "Forces of Victory" (1979.), "Bass Culture" (1980.), "LKJ in Dub" (1980.) i "Making History" (1983.). Na njima možete poslušati klasike škole dub poezije i samog reggaea kao što su "Dread Beat An' Blood", "Sonny's Lettah", "Inglan Is A Bitch", "Independent Intavenshan" i "All Wi Doin Is Defendin". Njegova pjesma "Di Great Insohreckshan" je njegov odgovor na nerede u Brixtonu 1981. godine, a ta stvar je bila predmet rasprave na BBC Radio 4 2007. godine.

Johnsonov rad povezan s jamajčanskom tradicijom "toastinga" smatra se ključnim pretečom rapa, a njegova izdavačka kuća LKJ Records, osnovana 1981. godine također je dom drugim reggae izvođačima.

Iza sebe ima nebrojeno puno nagrada za svoj doprinos i djela, a najviše se ističe ona iz 2012. godine kada je dobio Golden PEN Award od strane English PEN-a za "izvanredan doprinos književnosti tijekom života".

Johnson je predsjednik 198 Contemporary Arts and Learning, galerije umjetnosti i obrazovne ustanove u Brixtonu.

Foto: Wikipedia

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice