logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Recenzije
28. Ožujak 2016

DU3normal - "Solidarity"

U vremenu zatvorenih granica 

Poznato je da dub ne poznaje i ne priznaje nikakve barijere. Tako je iz hermetički zatvorene Mađarske, zahvaljujući francuskoj vezi Culture Dub Recordsa, do nas prošvercan novi, drugi po redu album producenta DU3normal. "Solidarity" je njegov manifest protiv antagonizma, ksenofobije i totalitarizma, protkan masnim i militantnim steppers beatovima, krupnim basevima i prozračnim harmonijama.

Pri tome je ovaj Mađar, koji je karijeru počeo kao gitarist u raznim lokalnim reggae bendovima prije nego je se upustio u producentske vode, imao pomoć od strane inozemnih kolega, producenta i melodika svirača Dubiterian, te pjevača I-Rebel i Babystep. Poznanstva su to nastala od njegova angažmana u Eastern Sound Systems kolektivu, prilikom čega je stekao golemo iskustvo, te dijelio pozornicu s poznatim imenima poput Nick Manasseh, Dubateers i Brother Culture.

Dodatna slika 1

Negov stil je jasno naslonjen na UK dub iz Conscious Sounds škole s jakom digitalnom notom. Trakama dominiraju snažni steppers ritmovi s mjestimice vrlo pustolovnim miksom. Dok se fine, egzotične i mistične dionice melodike Dubiteriana miješaju s odjecima gitare u "Budapest Spring", u "No Sleep" na drugom, kraju spektra, Du3normal se posvećuje eksperimentalnim electro eskapadama s natruhama drum'n'bassa i dubstepa, prikazujući široku lepezu stilova i utjecaja u svom radu.

"Solidarity" je zapravo showcase album s instrumentalima, vokalnim songovima i dub verzijama. Iako su tek samo dvije trake s vokalima ("Stampin Pon Illusion" feat. Babystep i "Row For Their Home" feat. I.Rebel), njihovi snažni tekstovi s nedvosmislenim porukama u kojima se poistovjećuje s nedaćama i patnjama izbjeglica - kako onih na putu u Europu, tako primjerice i Latinoamerikanaca u Sjedinjenim Državama - i kojih, usput rečeno nikad nije bilo više na svijetu nego danas. Pri čemu je mađarska domovina ovog producenta odigrala neslavnu ulogu s rigoroznim graničnim odlukama od strane vlade, koja sve više klizi u jednu vrstu totalitarnog i diskriminirajućeg sistema.

Njegov novi album je glas protiv toga,a medij duba, kojim se oglašava, ima kao malo koji drugi glazbeni pravac (izuzev punka), dugu i bogatu tradiciju borbe protiv ugnjetavača slobode i ljudi. Solidarnost, na koju ovaj album poziva, nam je potrebna više nego ikad prije.

Tekst: