logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Recenzije
Dubateers
Dubateers 2015.
14. Listopad 2015

Dubateers - "A Decade Of Dub 2005 - 2015"

Sve najbolje 
S kolekcijom neobjavljenih i nekih svojih najomiljenijih traka, ovaj londonski producent slavi deset godina djelovanja, a ono što u stvari ovo izdanje predstavlja je zapravo presjek britanske dub scene općenito. Gotovo sve facete tipičnog UK duba su u ovih dvadeset i dvije trake zastupljene - počevši od roots duba, pa do digitalnog steppersa. Nick Dubateers je skupa s kolegama Ian 'Jah Weggys' i Glen 'Wibesmaster' pod zajedničkim nazivom The Dubateers, u proteklim godinama postao nezaobilazna veličina na britanskoj sceni.

Pri tome se stilski nikad nije odvojio od svojih korijena s početka producentske karijere, a koju je otpočeo u sklopu kultnog Conscious Sounds labela. Spomenuti label je odgovoran za neke od najboljih britanskih dub izdanja, među kojima su ona od Bush Chemists i Hydroponics. Taj njihov tipični zvuk, a koji je jedna vrsta ukrštanja King Tubbyevog stila miksanja i suvremenih studijskih tehnika, Dubateers je nastavio i dalje prakticirati nakon što je se osamostalio, surađujući s već etabliranim imenima poput The Disciples i producirajući brojne dubplateove za otočne sound sisteme.

Upravo je ta sound sistem komponenta itekako izražena u ovoj opširnoj kolekciji te najkasnije s ovim postaje jasno zašto je Nick Dubateers jedna od prvih adresa na koju se obraćaju sound sistemi kad im ustreba novih materijala. Za udarati glavom u zid je s kolikom količinom energije i militarizma u ritmovima Dubateers reda jedan dub za drugim - ili dubplate, vokalnu verziju ili remiks. Dok u nekim trakama Nick posvećuje više pažnje filigranom miksu s klasičnim riddimima, u drugim dopušta minimalističkim i hipnotičnim steppers ritmovima da preuzmu kontrolu. I dok se mjestimice upušta u harmonične duhačke arije, na drugim mjestima s lanca pušta divlje i spacey synth pasaže, ali sve i uvijek u pratnji masivnih bas linija, koje se uz tutnjavu odbijaju od poda do stropa.

Budući da su izdanja od Dubateers većinom razbacana po raznim singlicama i pločama, "A Decade Of Dub" jubilarna kompilacija je to sve fino okupila na jedno mjesto pažljivo odabranim naslovima od kojih su neki po prvi put dostupni "običnom" slušatelju izvan sound sistem krugova. Ako i jedno izdanje može prikazati rad od Dubateers na najbolji i jedan opširan način, onda je to ovo.

Tekst:  

Video sadržaj