logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Reggae legende
13. Travanj 2023

Jah Shaka

Jah Shaka Zulu Warrior

Jah Shaka poznat i kao Zulu Warrior bio je jamajčanski sound system majstor koji je upravljao svojim kutijama u jugoistočnom Londonu od ranih 1970-ih.  Jah Shaka je rođen u Clarendon Parishu na Jamajci, odnosno na području koje je proizvelo brojne roots reggae zvijezde, među kojima su Toots Hibbert, Everton Blender, Barrington Levy i Freddie McGregor.

Jah Shaka započeo je s Freddie Cloudburst sound systemom kao operater prije nego što je postavio vlastiti sound. Do kasnih 1970-ih Shakin sound system brzo je stekao veliko i odano sljedbeništvo zahvaljujući kombinaciji spiritualnih dub ritmova, masivnog bassa i njegovog upadljivog osobnog stila. To je uključivalo mnoge pionire post-punka kao što su Public Image Ltd i The Slits. Godine 1980. Shaka je glumio samog sebe u filmu "Babylon" (u režiji Franca Rossa, iako je režirao scenu u kojoj se pojavio) upravljajući svojim sound systemom.

Shaka je ostao vjeran svom duhovnom i posebnom glazbenom stilu tijekom 1980-ih kada su mnogi drugi sound systemi počeli slijediti trend Jamajke prema sviranju manje ortodoksnih stilova i koji su težili opuštenijem dancehall smjeru. Na vlastitoj diskografskoj kući objavio je izdanja jamajčanskih izvođača kao što su Max Romeo, Johnny Clarke, Bim Sherman i Prince Alla, ali i britanskih grupa kao što su Aswad i Dread & Fred, a objavio je niz dub albuma često pod imenom Commandments of Dub. Artisti koji se pojavljuju na novijim izdanjima uključuju etablirane pjevače poput Tonyja Tuffa i nove izvođače u usponu poput Rockawaya i Principlea - koji su pjevali na riddime koje je producirao njegov sin Malachi poznat i kao Young Warrior. Glazba Jaha Shake imala je dubok utjecaj na mnoge žanrove u Ujedinjenom Kraljevstvu poput junglea i drum 'n'bassa, a brojni artisti poput Conga Nattyja često spominju Shakin zvuk. Don Letts je također često spominjao utjecaj Jah Shake na Johna Lydona i na punk scenu u cjelini.

Shakin beskompromisni warrior style nadahnuo je mnoštvo novih britanskih reggae artista kao što su The Disciples, Iration Steppas, Jah Warrior, Channel One Sound System, Conscious Sounds, Aba Shanti-I, Zion Train... Izvođači koji nisu iz reggae domene poput Basement Jaxxa naveli su Jah Shakine sessione kao najbolje noćne izlaske ikad. 

Jah Shaka događaji bili su poznati po tome što su privlačili široku publiku iz svih sredina, rasa i dobi. Njegovi sessioni privlačili su brojne posjetitelje za koje nikad ne bi pomislili da bi vidjeli na dub partiju. Shaka je vjerovao da je to dokaz kvalitete poruke koju iznosi u svom izboru glazbe i svojim rastafarijanskim uvjerenjima. Poznato je da su njegovi sljedbenici razvili su plesne korake koji nalikuju afričkim ratnim plesovima.

Shaka je također osnovao zakladu za pružanje pomoći u projektima u Gani koja je kupila 7 hektara (28 000 m2) zemlje u Agriju, 30 milja izvan Accre. Zaklada je distribuirala medicinske potrepštine, invalidska kolica, knjige, stolarske alate, materijale za crtanje klinikama, školama i radio postajama u području Accre uspostavljajući tako važne veze s lokalnim zajednicama. Shaka je i sam prije mnogo godina zapravo radio s mladima i redovito ga se citira kako potiče mlade da uče geografiju i povijest kako bi znali "što se dogodilo, gdje se događa i tko to radi".

Jah Shaka preminuo je 12. travnja 2023.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice