logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Recenzije
samostalno izdanje
samostalno izdanje 2020.
2. Veljača 2021

Banana Zvuk - "Re-Shake!"

Kolekcija Banana Zvuk remixeva je napokon s nama.
Ok, neko je vrijeme već u bespućima interneta, ali to je još i kratko, s obzirom koliko dugo smo je čekali. Sve one nove i stare zabavne remixeve koji su nas veselili na Bananinim nastupima sada imamo na jednom mjestu, u jednom paketu.

Još iz vremena ranih ska ritmova, pa preko digitala sve do dancehalla (prije nego je većinom postao ovo sranje koje je danas), u reggae svijetu postojala su usmjerenja stvorena isključivo usmjerena zabavi, bez komplikacija i tko zna kakvih zamršenih umjetničkih i konceptualnih formi. Upravo je takav izričaj, odlaskom dancehalla u krivom smjeru, ostao negdje daleko od česte i popularne pojave. Srećom, negdje ispod površine i dalje se diljem svijeta skrivaju glazbenici koji znaju vedre reggae ritmove okrenuti u ovom smjeru. Kod nas već godinama u tome prednjači Banana Zvuk. Već od kad su, pred desetak godina (a možda i više?), Yuri i Luka oformili ovaj projekt bilo je jasno da će sceni ponuditi nešto što nam je do tada jako nedostajalo. Već su tad privukli pažnju s „Gomma Digital“, „Dim“, „Esi mi dobar“… Danas već imaju zavidnu kolekciju, a one koje su ocjenili najboljima su napokon objavili na ovoj kompilaciji.

Uz tri nabrojane, kompilacija je skupila još devet sličnih uradaka i ponudila nam zabavni digital reggae modernog doba. Zahvaljujući tom predanom skupljanju i remiksiranju domaćih hitova, sada imamo zabavne i uhu ugodne verzije poznatih hitova Valentina Boškovića, Gipsy Mafije, Brain Holidaysa, Bad Copyja i drugih. Prava je šteta da je ovaj album izašao u vrijeme silnih lockdownova, jer bi u neko drugo vrijeme sigurno zauzeo svoje mjesto na plesnim podijima raznih klubova, festivala… Moguće je čak i da bi izašao iz (kod nas još uvijek poprilično) zatvorene zone reggae scene te da bi svoje mjesto pronašao i tamo gdje se inače ne čuju tako često reggae ritmovi. Ovakav koncept (svima poznati hitovi i jednostavni, ali zabavni aranžmani) upravo je pogodan za takve podvige, a s obzirom da svi znamo koliko su zabavni Banana Zvuk nastupi, vjerojatno bi vrlo uspješno djelovao na popularizaciju (digital) reggaea u našoj regiji.

Naravno, na kompilaciji je primjetno da remixevi dolaze iz raznih vremenskih faza, ali to je ovdje manje bitno. Ono bitnije je da je tokom godina Banana Zvuk ostao vjeran svom prepoznatljivom zvuku i stilu, a pri tom konstantno radio na napretku svog zvuka. Upravo zato danas, uz klasike koji su ih usidrili na scenu, imamo cijelu kolekciju remixeva čije se autore lako može raspoznati. Od sporih „Sreće“ Brain Holidaysa i „Letećih pijata i torcota“ Valentina Boškovića do brzog drum & bass remixa Gypsy Mafije ili tvrđe verzije Olivere Katarine, Banana Zvuk garantira samo jedno – slušajući njihove remixeve dobro ćete se zabaviti, a sigurno ćete ih pustiti i frendovima na nekoj kućnoj zabavi. Posebno se tu ističe drugi remix Vojkove „Moje Lipe“, ali svakako nije jedina koja će privući pažnju.

Cijela ova kompilacija zapravo je izašla u savršenom trenutku, kada se Banana Zvuk počeo aktivnije vraćati na scenu i ponovno zauzimati svoje mjesto na njoj, a prije nego će nastaviti s (jednako zabavnim) autorskim uradcima. Iako je staž nekih remixeva već dobrano zagazio u veteranske godine, ova kompilacija i dalje donosi Bananinu svježinu i (ono najbitnije) kolekciju zabavnih obrada svima nam poznatih pjesama.
Tekst:  

Video sadržaj