logo-t

 • RootsInSession udružili snage sa Skovom i Unknownom u dancehall pjesmi

  RootsInSession udružili snage sa Skovom i Unknownom u dancehall pjesmi "Ne more mi noben pomagat"

 • Nikad objavljene snimke koncerata 6. Seasplash festivala u live streamu

  Nikad objavljene snimke koncerata 6. Seasplash festivala u live streamu

 • Napustio nas i Bunny

  Napustio nas i Bunny "Striker" Lee

 • Zajednička suradnja Dr.obija i Anje G s Dubbleom na izdanju

  Zajednička suradnja Dr.obija i Anje G s Dubbleom na izdanju "Sky it a go red"

 • Fokus objavio četvrti album

  Fokus objavio četvrti album "Inner City Dubs"

nike

Događanja
Recenzije
VP Records
VP Records 2020.
20. Svi 2020

Jah9 - "Note To Self"

Novi album talentirane reggae izvođačice
Pojava Jah9 svojevremeno je osvježila jamajkansku reggae scenu. Svojim progresivnim pristupom glazbi istaknula se kao jedna od vodećih glazbenica jamajkanskog novog vala. Njeni duboki i ženstveni tekstovi koji nisu pošteđeni ni društvene kritike svakako su ponudili drugačiju perspektivu pogleda na svijet. 

S izražavanjem sebe kroz glazbu Janine Cunningham je upoznala svijet s Jah9. Kroz odrastanje kao kćer kapelana, propovijedanje u pozitivnom kontekstu joj je itekako poznato. Stoga nije iznenađujuće da se odlučila za dub poetry kao sredstvo predstavljanja sebe kao glazbenice što se također može čuti na prva dva izdanja "New Name" i "9".

Ako ne računamo Mad Professor Meets Jah9 in the Midst of the Storm iz 2017. godine, Jah9 je nedavno objavila svoj treći album "Note to Self". Iako je na albumu radila čitava gerila stručnjaka poput Clive Hunta, Jeremy Hardinga, Romario ‘Runkus’ Bennetta i Iotosh Poysera, Jah9 je ipak sama napisala i koproducirala većinu pjesama.

Album otvara fantastična "Heaven (Ready Fi Di Feeling)" koja odmah ocrtava što vas očekuje na "Note to Self" i stavlja njen specifičan vokal na središnju pozornicu. Na naslovnoj "Note To Self (Okay)" gostuje još jedan predvodnik novog vala s Jamajke, Chronixx. Vlastitu životnu snagu oboje izražavaju kroz emocionalnu nježnost, a pritom su dopustili da r'n'b nježno upliva u roots. Pojavljuje se i Tarrus Riley na "Ready To Play" koji je začinio pjesmu sa soul utjecajem. Na "New Race (A Way)" dolazi britanski reper Akala dok na "You And I" svoj obol daje Pressure Busspipe s Djevičanskih otoka no u obje pjesme Jah9 dominira i time pokazuje čiji je "Note to Self" teritorij. Ovaj iznimno emocionalno snažan album presjeca "Feel Good "The Pinch" koja poziva da se pridružite njenim visokim vibracijama. Na albumu su se isprepleli jazz, soul, r'n'b i hip hop no sve je to zapakirano u kvalitetan roots. 

Kroz 15 pjesama Jah9 ponovno je briljirala. Čini se da nije sklona štancanju izdanja, ali je zato svaki njen album čvrst i konkretan. Njena snaga je u kvaliteti i konstruktivnom izražavanju.
Tekst:  

Video sadržaj