logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Ariwa Sounds Ltd.
Ariwa Sounds Ltd. 2015.
19. Listopad 2015

Mad Professor & The Robotiks feat. Lee Scratch Perry - "Black Ark Classics in Dub"

Black Ark studio kao nepresušni izvor inspiracije 

Navod da je "Lee Scratch Perry at the controls" u dub žargonu je nešto slično kao "made in Germany" - znak da se radi o zagarantiranoj kvaliteti. Naročito ako se uz to napomene i "Black Ark", čuveni Perryev studio u kome je u sedamdesetim snimio svoje najbolje materijale. Pri tome je to u prošlosti tako često zloupotrijebljeno, da se ne može više povjerovati čak i kad je istina. Tako se na prvu i ovo novo izdanje s obećavajućim naslovom "Black Ark Classics in Dub", koje potpisuju Mad Professor i Lee Perry, prima s dobrom dozom skepticizma. Naime, imate hrpu nekih dubioznih izdanja koja se pripisuju Perryu - da je tu upravo on "na kontrolama" - da bi se kasnije ispostavilo da on za njih nikada nije ni čuo, a kamoli producirao, kompilirao ili miksao.

Zapravo ne bi bilo uopće za povjerovati ni sada s ovim izdanjem, da nije opće poznato da su ova dvojica već dugogodišnji suradnici. Kao rijetko tko drugi, Mad Professor umije s Perryem, kuži ga nekako te uspijeva njegovu kreativnu smušenost kanalizirati u nekom "normalnom" smjeru. Tim više što je izdavačka kuća ovaj put Ariwa, koja uživa određeni prestiž i nikad se ne bi upustila u neku plagijatsku pustolovinu. Nadalje, povodom ovoga, Mad Professor je ponovno oživio studijski bend The Robotiks, koji su ponajviše u osamdesetim za njega radili, a čiji članovi su izvrsni instrumentalisti poput Black Steela i Horsemana.

Sve to vodi do zaključka da je ovo "real deal" i da ono što stoji na omotnici je uistinu prava stvar. The Robotiks su ovdje ponovno odsvirali neke zaista klasične i besmrtne riddime i melodije s Perryevih kultnih Black Ark albuma kao što su "Super Ape" ("Zion Blood Dub") ili "Roast Fish Collie Weed & Corn Bread" ("Cornbread Dub"), ali u poznatom Ariwa/Mad Professor stilu - što znači naglasak je na bržim ritmovima, protkanim tribalnim perkusijama te pomalo limeni i mašinski zvuk Ariwa studija.

Inače je prava kontradiktornost da su se ova dvojica - Lee Perry i Mad Professor - uopće udružili. Naime, dok jedan stoji za sve ono što je mistično, spiritualno i iskonsko u dubu, drugi je poznat po svojem plesnom, energičnom, a često nažalost i plitkom stilu. I jedino što obojica imaju zajedničko je zapravo njihova lucidnost u miksu i inovativni pristup. To se oslikava i u ovih ukupno četrnaest traka, koje u puno većem omjeru nose Professorov rukopis već Perryev. Stoga ne treba tražiti, niti se mogu naći ovdje sve one odlike koje su krasile originalne materijale. Zvuk nema tu toplu i zadimljenu atmosferu, niti aranžmani imaju tu istu epsku težinu. I da se kojim slučajem ovdje ne nalaze Perryeve notorne vokalne recitacije - doduše u nekom podnošljivom okviru - i da se ne radi o obradama klasičnih Perryevih materijala, čovjek bi pomislio da je ovo još jedan tipični Ariwa/Mad Professor album.

Ono što "Black Ark Classics in Dub" ipak čini izvanrednim je pustolovan i divlji miks, koji iako više vuče na Mad Professora, tu i tamo se ipak očituje Lee Perry, a neočekivani obrati i svakojaka iznenađenja se redaju kao na bandu. Naročito u trakama "True Meaning of Dub" i "Zion Blood Dub" - obje s po dva dijela - se nazire duh Black Ark studija, i koje dokazuju da Lee Perry ovdje nije samo stajao po strani i posudio svoje ime u potpisu. "Black Ark Classics in Dub" zaista dobrim dijelom ispunjava ono što mu stoji u naslovu, s čime je zapravo već sve rečeno.

Tekst:  

Video sadržaj