logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Izvještaji
23. Kolovoz 2018

Plovimo Rototomom

Nedjelja na Rototomu

Nakon nekoliko dana postale smo dio festivalskog bioritma. Nakon “jutarnjeg” buđenja plovimo do bara u kampu na najbolji sok od naranče i espresso i rezimiramo jučerašnji dan i pravimo planove za dan koji je pred nama. Pažljivo odabiremo što želimo poslušati, a u međuvremenu se osjećamo kao da smo na ogromnom rasta Špancirfestu.

Nedjelja po danu je bila rezervirana za edukaciju. Posjetile smo Reggae University na kojem je bilo predavanje “Dub evolution” s panelistima Gussie Clarkom, Julian Henriquesom, Sevijem iz Greenlight Soundsystema i vokalistom Blackboard Soundsystema.

Sadržaj predavanja je bio s naglaskom na razvoj duba od samih početaka do modernog doba, uz teme kao što su produkcija, snimanje i uporaba modernih tehnologija u dub produkciji. I činjenica da na Jamajci nema toliko dub produkcije kao u zlatno pionirsko doba te kao u 70-im i 80-im godinima prošlog stoljeća. Također se naglašavalo da se dub producira većinom na europskom području. Zanimalo me što panelisti misle o digital steppers stilu i smjeru u kojem se moderna dub produkcija razvija upotrebom modernih tehnologija i dobila sam oprečne odgovore panelista u kojem je s jedne strane govoreno o tome da je i to dio soundsystem kulture, a s druge strane je vokalist Blackboard Jungle (Rootikal Warrior Soundsystem) rekao da svatko ima pravo i volju raditi i razvijati se u umjetničkom smislu kako hoće, međutim zaključio je da njemu osobno to nije “conscious” glazba. House Of Rastafari je dio u u kojem se odvijaju predavanja na teme rastafarijanizma, Haile Selasija, a govornici su rasta priestovi, a u nedjelju je bila tema “Život Haile Selasija”.

Glavna pozornica četvrtog dana Rototoma otvorio je sin legendarnog Petera Tosha, Andrew Tosh koji je pjevao tribute za svog oca uz pomoć glazbenika Mafia & Fluxy. Andrew Tosh "doletio" je na pozornicu s crvenim monociklom te izvodio razne hitove kao sto su "Steppin Razor", "African Equal Rights", "Downpressor Man", "Legalize It"...Sve je bilo popraćeno impresivnim solažama gitare. Odlično zagrijavanje za Kabaku Pyramida koji je fino rasplesao publiku. Glavno zahuktavanje večeri odradio je David "hodajuća reggae enciklopedija" Rodigan s nama poznatim Outlook Orchestrom.

Na manjoj pozornici, Lion Stageu, vidjeli smo mladog Francuza Biga Ranxa i Skarra Muccia. Noć smo završili na Dub stageu, i zaboravili da dancehall postoji. Jedina zamjerka Dub stageu je što je premali za toliku količinu ljudi. Bitno je napomenuti da je festival savršeno logistički osmišljen, od teta koje ti daju wc papir do klinca kojemu je posao samo napuhavanje madraca u kampu. Obzirom da festivalom prođe tisuće ljudi stvarno sve ima svoj “flow”...

Foto: Nina Gostrec

Tekst:   Mirna Mandić

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice