logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Vijesti
27. Ožujak 2020

Preminuo Apple Gabriel, suosnivač Israel Vibrationa

RIP Albert "Apple Gabriel" Craig
Albert "Apple Gabriel" Craig, suosnivač i bivši član Israel Vibrationa, preminuo je u ponedjeljak 23. ožujka 2020., a uzrok njegove smrti nije Covid-19, stoji u Facebook objavi Flabba Holta iz Roots Radicsa. 

Apple Gabriel imao je zdravstvenih komplikacija dulje vremena. Boreći se s tragovima infekcije polio-virusa koji su ostali na njegovom tijelu tijekom života, sugerira se da je bio u lošem zdravstvenom i životnom stanju. Još kad tome pridodate i moždani udar... Osnivači Israel Vibrationa Lascelle "Wiss" Bulgin, Albert "Apple Gabriel" Craig i Cecil "Skelly" Spence svladali su dječju paralizu, te su postali jedna od najuspješnijih roots reggae skupina koja se formirala na Jamajci 1970-ih. Trio se u početku sreo kao djeca u rehabilitacijskom centru u Moni, gdje su bili svi oboljeli od poliomije u epidemiji koja se širila Jamajkom 1950-ih.

Nakon što je napustio Israel Vibration 1997. godine nastavio je svoj bujni put uspona i padova. Njegovi prvi preliminarni koraci u solo karijeri bili su prilično obećavajući. Na njegovom debitantskom samostalnom albumu "Another Moses" (1999.) gostovali su Groundation i Jahcoustix. Jedan od prekretnica pokojnog Applea Gabriela zasigurno je album "Teach Them Right" objavljen 2010. godine na kojem svjedočimo njegovom vokalno-skladateljskom talentu. Međutim, sve ove aktivnosti nisu mu osigurale stabilan prihod, tako da je neprestano bio beskućnik i nije bio u stanju snimati svu glazbu koja je u njemu stalno lepršala.

Sinkronicitet kaže da nas je Apple napustio istog dana kada je, prije 21 godinu, izdao svoj prvi samostalni album "Another Moses" 1999. godine.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice