logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Vijesti
5. Travanj 2017

Antenat - izniman sastav s mnogo utakmica u nogama

Presjek naše suradnje s Antenatima
Zamoljena sam da uoči velikog koncerta u Tvornici kulture 7. travnja napravim presjek karijere Antenata, no nekako mi je bilo lakše napisati presjek naše višegodišnje suradnje. Nisam baš sigurna, no mislim da je moj prvi koncertni susret s Antenatom bila promocija njihovog drugog albuma „Karavana“ u svibnju 2008. godine. Nekako sam uspjela propustiti 2006.-e prvi rođendan Trip to Ziona na kojem su nastupili Antenat i ST!llness koji su već tad zajedno kreirali zanimljivu koncertnu priču koja se događala u narednih nekoliko godina.
​ 
Nakon što su me očarali promocijom „Karavane“, jednog ljetnog dana 2008. godine našla sam se na klupici u parkiću kod Gradskog poglavarstva s Jan Beceleom da probamo organizrati zajedničku rođendansku proslavu Trip to Zion kolektiva i tadašnjeg CroReggae portala. Dogovor je pao odmah: zovemo Antenat, ST!llness, Radikal Dub Kolektiv i Bass Culture. Iz perspektive organizatora teško je govoriti o uspješnosti tog koncerta jer iz današnjeg kuta vidim mnoge previde no tada se rodila suradnička ljubav.

Godinu dana nakon, zajedničkim snagama organizirali smo koncert Antenata i ST!llnessa u Boogaloou koji je ostao zapisan zahvaljujući Transmeet TV-u, a između njihove tadašnje menadžerice Ivane Percl i mene rodilo se iznimno prijateljstvo koje traje i danas. S tadašnjeg koncerta nosim jednu Špansko/Prečko anegdotu. Neke starije generacije sa zapadnog dijela Zagreba sjećaju se rivalstva između Španskog i Prečkog, a obzirom da bend dolazi iz zagrebačkog kvarta Španskog, dok sam osobno sam odrasla u Prečkom, iza pozornice u Boogaloou sam uspjela bendu otpjevati „Špansko selo, Prečko kontinent, Prečko cijeli svijet...“. Hvala im što su nakon toga i dalje htjeli surađivati sa mnom.

Nakon osobnog debakla pred Antenatima, dolazimo do koncerta u Aquariusu pod organizacijskom palicom Ilka Čulića i Trip to Zion kolektiva koji se za tu priliku brinuo za promociju i video. U to vrijeme su zajednički koncerti Antenata i ST!llnessa ušli u onaj „must be“ moment. Antenat je uvijek vukao sa sobom puno publike, a rekapitulacijom naših organizacijskih druženja dolazim do zaključka da je razlog tome što su imali mnogo svirki u nogama. Već su kao klinci puno svirali, u samo prvih 13 godina postojanja su odigrali 300 koncerata!

Dok su oni puno svirali, publika je jedva dočekala njihov treći studijski album koji je izašao nakon pet godina pauze 2013. pod nazivom „Izlet“. „Izlet“ je doživio čak dvodnevnu promociju u MM centru, a bome su dečki napokon odlučili napraviti i svoj prvi video za pjesmu „Them Promise“.

Nakon izvrsnog prijema trećeg albuma, ponovno smo kroz spontanu priču došli na ideju da organiziramo unplugged koncert u Močvari 2014. Ako se dobro sjećam, tonska proba na dan tog koncerta je trajala čak osam sati! Svirački, promocijski i organizacijski iznijeli smo iznimno zahtjevan koncert na kojem smo radili mjesecima, a dečkima sam ponovno skinula kapu za trud i zalaganje.

Njihov nastup uživo je nešto na čemu svaki štovatelj dobre glazbe mora barem jednom prisustvovati. Napisala sam već puno izvještaja s njihovih koncerata, ponekad mi je baš teško biti objektivna prema njima, pogotovo kada sam mnogo puta vidjela da ih iznutra goni suluda pokretačka energija koja je konstantna. Iznimno sam ponosna da smo dočekali njihovih 20 godina, proslava je zakazana 7. travnja u Tvornici kulture. Za mene nema više ludovanja u prvim redovima ali zato ima zadovoljnog klimanja glavom u mraku kluba. Fantastično je što bend njeguje svoju stariju publiku od kojih se neki i dalje ne daju iz prvih redova, te uporno potenciraju stvaranje nove publike.

U međuvremenu, Špansko više liči na grad, a Prečko na selo, dok Antenat ima novu pjesmu „Danas ima sutra“:

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice