logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Izvještaji
1. Travanj 2023

Nova pobjeda Antenata

Antenat u Močvari

Koncerti Antenata oduvijek su bili utočište za raznoliku škvadru; njihova glazba privlači hipike, punkere, mlade i stare, obične i neobične. Već 26 godina guraju svoj subreggae kao vrstu žanra koji je kao poanta pogođen u sridu jer su sve subkluture dobrodošle na njihove svirke koje redovno obiluju nabijenom energijom i pozitivnim emocijama.

Već ravno deset godina su bez novog materijala u službenom obliku, no to njihovu vjernu publiku ne smeta jer su Antenatovi koncerti uvijek dupkom puni. Tako je bilo u zagrebačkoj Močvari jer dok sam stigla do Save u klubu je već bila ugodna gužva, a publika je već gorila. Taman sam uletila na novu pjesmu ("Samo val"?) za koju mogu konstatirati da je u prepoznatljivom Antenatovom tonu, i sigurna sam da će novi album biti objeručke prihvaćen kao i sva njihova izdanja do sada. Za koju godinu pjevat će se i nove pjesme s bendom uglas. Bend koji već skupa svira 26 godina uz modificiranu i obogaćenu postavu koja je oplemenila ovaj sastav sve više osiguravaju epitet kultnog benda. Prsti Borisa Vidoševića i Marka Fiketa uz vodstvo Nenada Kovačića i dan danas pletu po žicama gitare, a bubnjar Pitura osigurava tu energičnost koju svi toliko volimo. Fred iz minulog Drvoreda danas u Antenatima na klavijaturama pokazuje vrsnost svog zanata dok postava na puhačkim instrumentima donose lepršavost i tjeraju na ples. Redali su se njihovi hitovi koje rijetko možete čuti na radio postajama, ali svejedno i dalje pune klubove. To su hitovi koji su sinoć većinu bacali nostalgično 10-15 godina unazad, a vjerujem da je bilo i onih koji su se tek upoznali s opusom Antenata. Nismo se dosađivali uz “Slona”, plesalo se uz biciklističku “Odu”, otišlo se na “Izlet”, borilo se za prostor za ples na “Propisanom redu”, “DBK”, “Početak”, “Vrlinu” i “Ima nas dovoljno”, a finalni raspašoj nastao je uz "Drobilicu", "Possibility" i "Them Promise". Srećom, uvijek nas ima dovoljno da koncerti Antenata budu sinergija muzike, plesa i zajedništva jer bez toga nema ni potrebe za stvaranjem. Uz Antenat se oduvijek vezala obiteljska atmosfera pa moram napomenuti da su njihova nekadašnja menadžerica i oličenje entuzijazma Ivana Percl zajedno s drugom i filozofom Hrvojem Jurićem sinoć u Močvari obilježili 30 godina veze što je u današnje vrijeme priličan raritet. Antenat im je čestitao na tome, a i bend i ovaj nesvakidašnji par mogu svima biti uzor u njegovanju predanih odnosa.

Kao i ST!LLNESS, Antenat s godinama zvuči sve bolje, jače i moćnije. Ti generacijski bendovi ostavili su traga, a srećom da trenutno za njih ne postoji opcija odustajanja od svog glazbenog poziva. Možda svirke nisu učestale kao nekad, ali su zasigurno u domeni onih koje nikako ne želite propustiti. Ovaj dvosatni koncert u Močvari pokazao je da za Antenat još uvijek postoji mjesto na sceni i da je vrijeme za njih uvijek povoljno bez obzira na prolom oblaka koji se nadvio nad Zagrebom u petak navečer.

I da utvrdim po stoti put unazad 15 godina: Antenat nije samo bend, Antenat je pokret.

Foto: Luka Antunac 

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice