logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Recenzije
Trojan Records
Trojan Records 2022.
29. Kolovoz 2022

Lee 'Scratch' Perry - King Scratch (Musical masterpieces from the Upsetter Ark-ive) - upečatljiv pregled njegovog životnog djela

Prisjećanje na legendarna reggae djela

Kao nedvojbeno najveći jamajčanski producent svih vremena, Lee 'Scratch' Perry bio je ključan u transformaciji nacionalnog zvuka Jamajke tijekom 60-ih i 70-ih. Uvijek jedan korak ispred svog vremena, Lee 'Scratch' Perry dao je sve od sebe da njegov rad bude i ostane prepoznatljiv. Svoju ekscentričnost pretvorio je u prednost, osebujnost je postala njegov zaštitni znak. Vizija i talent Lee 'Scratch' Perryja imali su značajan utjecaj na glazbu današnjice, bez njegovog djelovanja ostaje veliko pitanje bi li se kasnije kroz povijest rodili mnogobrojni svjetski hitovi, čak i van reggae žanra.

Preminuo Lee Scratch Perry, producent, izvođač, inovator i pionir reggae glazbe

Lee 'Scratch' Perry svoje korijene vuče iz veoma siromašne obitelji gdje je odrastao u uvjetima kakve si današnji zapadni svijet teško može zamisliti. Tijekom 50-ih godina iz seoske sredine došao je u Kingston tesati zanat kod "Coxsone" Dodda, i tu zapravo počinje njegov životni put koji je pogurao glazbu izvan prethodno percipiranih granica. Doživio je Perry svojih 85. godina, karijera mu je bila životopisna, prepuna uspona i padova no ovaj znalac nije odustajao nikad. Godinu dana nakon njegove smrti, Trojan Records ispostavlja kompilaciju "King Scratch (Musical masterpieces from the Upsetter Ark-ive)" koja donosi upečatljiv pregled njegovog životnog djela. Ako ste se zakačili za Dennis Bovell antologiju, onda je i King Scratch (Musical masterpieces from the Upsetter Ark-ive) apsolutno prava stvar za vas. Imamo tu posla s mnogim izvođačima i hitovima na koje je Perry utjecao što zapravo dođe kao povijesni pregled razvoja dub/reggae smjera. Kompilaciju otvara legendarna “People Funny Boy” iz 1968. godine, a našla se tu i “Return Of Django” je jedna od onih pjesama koja je The Upsettersima obilježila njegovu karijeru i dala smjernice kuda rad Lee “Scratch” Perrya ide. Iako je “Jungle Lion” doživjela mnoge inkarnacije, njezin originalni dub zvuk je zapravo najsvojstveniji Perryu. Super dosjetka ekipe iz Trojan Recordsa je ubacivanje zaboravljenih rariteta poput The Gatherersa "Words Of My Mouth" ili Watty BurnettaOpen The Gate”, a posebno se izdvaja jamajčanska pjevačica Susan Cadogan s megahitom “Hurt So Good”. A možete li zamisliti ovu kompilaciju bez “Exodusa”, “Jamaican E.T-a” i “I Am A Madman”? Naravno da ne možete jer su svi navedeni iznimno važni radovi u karijeri ovog uvaženog gospodina. I Max Romeo je bio jedan od onih likova koji su radili s Perryem; stoga su tu njihovi neprikosnoveni hitovi “Chase The Devil Disco Devil” i “Sipple Out Deh” mnogima poznatiji kao “War In A Babylon”. A našla se tu i njihova “Three Blind Mice”, pjesma koja momentalno katapultira osjećaj 70-ih u 2022. godinu. Pa kada već nabrajamo hitove na koje je Perry ostavio utjecaj, svakako treba izdvojiti i “Police And Thieves” od Junior Marvina koju su kasnije popularizirali The Clash. A što je ova kompilacija bez jamajkanskih legendi The Congos koji su se našli na ovoj ostavštini s “Neckodeemus”.

Vizija i talent Lee 'Scratch' Perryja imali su značajan utjecaj na glazbu današnjice, a ovaj dragulj od kompilacije iz Trojan Recordsa odaje počast legendi čija zapanjujuća ostavština nikada neće biti zaboravljena.

Tekst:  

Video sadržaj