logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Recenzije
Trojan Records
Trojan Records 2022.
9. Travanj 2022

Dennis Bovell - "The DuBMASTER: The Essential Anthology" - kompilacija za sva vremena

Kompilacija Crnobradog dub maestra
Svi se sjete Rihanne kad im spomenete Barbados, al' međ' našim reggae svijetom prva asocijacija je Dennis Bovell, Crnobradi dub maestro, koji je za dub u Britaniji i Europi imao podjednako bitan značaj koliko i Perry na Jamajci, pa je sasvim razumljivo da je konačno došlo vrijeme da i Bovell dobije svoju esencijalnu antologiju poputa "Arkologyja".

Kad sam ga pitao da li je ikad posjetio ove krajeve, Bovell se kao iz topa sjetio Jugoslavije, odnosno posjete Dubrovniku dok je još bio srednjoškolac i koncerta u Beogradu s Linton Kwesi Johnsonom mnogo godina kasnije. Ne treba čuditi što mu je SFRJ ostao u pamćenju, jer kao neko tko je odrastao u Barbadosu, jednoj od 120 članica pokreta Nesvrstanih u kojoj su Tito i SFRJ imali izuzetno značajnu ulogu, Bovell je sigurno kroz svoje odrastanje mogao bar nešto načuti o toj dalekoj državi koja je podigla prašinu među zemljama Trećeg Sveta (i to u pozitivnom smislu).

Pored Barbadosa koja je poput Jamajke, još jedne značajne britanske kolonije, okupljalište najraznovrsnijih kulturoloških utjecaja, na Bovella je izuzetno utjecala i porodica, konkretno otac koji je bio veliki jazz slušatelj, pa su se zato na antologiji "The DuBMaster" našle i zarazne jazz trake "Take Five" i "Chief Inspector".

Ali kako odabrati prave trake za ovakvu antologiju, ako ne ograničavanjem na tek određene periode Bovellovog rada?

Zato ovde nema njegovih LKJ produkcija po kojima je i postao najpoznatiji, kao ni onih punkerskih produkcija koje je radio za bendove The Slits i The Pop Group. Čega onda ima? Fenomenalnog rootsa i kultnih traka "Za-Ion", "Run Rasta Run", "Africa Is Our Land", "Guide Us, Jah", "Blood Ah Go Run", sjajnih dub verzija istih, ali i onih lovers rock esencijalnih traka kao što je "Silly Games" (Janet Kay). Kad smo već kod ove posljednje trake, Dub maestro nam je ispričao i jednu vrlo zanimljivu pozadinu iste (ali to ćemo ostaviti za radijski intervju.

Poslušaj intervju: Dennis Bovell u emisiji Reggae Fever

Tko bi rekao da je kroz sve ove trake Bovell provukao svoje prste? Siguran sam da je i onim najtvrdokornijim dub i reggae fanovima promakla neka od ovih traka, što će učiniti slušanje cjelokupne antologije koja ima skoro 40 pjesama pravim uživanjem. Osim odličnog izbora pjesama, Trojan Records nije štedio da napravi fenomalni cover i osigura sjajna fizička izdanja u vidu LP-a i CD-a. Tko ima priliku da dođe do ovih izdanja, nek' to uradi obavezno i uljepša svoju kolekciju i dopuni svoje reggae slušalačko znanje.

"The DuBMASTER" antologija ima sve predispozicije i potencijal da zaista bude još jedan "Arkology", odnosno kompilacija za sva vremena koja će inspirirati buduće reggae generacije. Nek' nam je živ i zdrav Crnobradi još stotina ljeta!
Tekst:   Nenad Pekez

Video sadržaj