logo-t

 • Greg Even & Blackout JA objavili zajednički EP

  Greg Even & Blackout JA objavili zajednički EP "Inna Dancehall Style"

 • Queen Makedah - “Peace Process” - odložite oružje

  Queen Makedah - “Peace Process” - odložite oružje

 • 50. obljetnica izdanja albuma

  50. obljetnica izdanja albuma "Catch A Fire" Boba Marleya & Wailersa

 • Little Lion Sound -

  Little Lion Sound - "Sound Killer Riddim" - dobro realizirana ideja

 • Burning Spear -

  Burning Spear - "No Destroyer" - studijska potvrda njegove životne energije

nike

Događanja
Recenzije
Easy Star Records
Easy Star Records 2022.
12. Lipanj 2022

Groundation - "One Rock" - izdanje koje odiše velikim poštovanjem prema roots zvuku

Drevna energija reggaea
Groundation je oduvijek bio jedan od bendova koji vam otvaraju nove vidike i pomjeraju granice reggae muzike. Njihov roots se nikad nije dovodio u pitanje, posebno jer su toliko puta iskazali nevjerovatno poštovanje prema reggae meštrima, počevši od Don Carlosa i Apple Gabriela ("We Free Again"), preko The Congosa ("Hebron Gate") do Marcie Griffiths i Judy Mowat (Miracle), al' i zato što su uspješno integrirali jazz zvuk uz autentičan i iskren roots. Groundation se novim albumom vraćaju na stare-nove staze slave i provjerenim receptima koji su i do sada davali najbolje rezultate.

Album "One Rock" je i prema rečima samog Harrisona Stafforda (koje je iskazao u intervjuima za ReggaeHr i Reggae Fever) još jedan omaž rasta elderima i muzičkim herojima reggae muzike, ponesen odlascima mnogih velikana tijekom pandemije. Tu je ovog puta spoj iz snova svakog roots ljubitelja: The Abbyssinians i Israel Vibrations. I to u istoj pjesmi (!), "Original Riddim", uz fenomanalan i snažan Najabingi inspiriran riddim, Groundation je ponovo pomaknuo granice, puhačkim introom, porukom, melodijama, snagom pjesme i ponajviše dionicama koje reggae meštri osvajaju dajući pjesmi zaista jedan drevni osjećaj. Definitivno pjesma koja obilježava ovaj album, posebno uz podjednako snažan spot koji na najbolji način prenosi poruku i magičnu, drevnu energiju reggaea!

Naravno, tu su i The Congos u brzoj, uptempo i još jednoj snažnoj pjesmi, naslovnoj "One Rock", u kojoj se ovi legendarni vokali ponovo savršeno uklapaju. Kreativnosti i energije ne manjka ni u ostatku albuma, slušajući "Greed" koja prvi put donosi i suptilne utjecaje gudačkog trija, pa "Absolutely Clear" s nekim vrlo kreativnim jazz utjecajima (kojih generalno ima manje na niovu cijelog albuma nego inače), pa tu je i fenomenalni klavirski uvod u "Market Price", te još sjajnog Najabingija i preopznatljivih naričućih vokala u "Silver and Gold".

Groundation se nakon uspostavljanja nove postave prije nekoliko godina (što je u tom trenutku bila korijenita promjena) sada usviravaju u sve jačem i boljem tempu. Cijeli "One Rock" odiše starom-novom energijom, al i prije svega jakom roots inspiracijom koju pojačavaju legendarni vokali reggae muzike i što je ponajbitnije, ovo izdanje odiše velikim poštovanjem prema roots zvuku i foundation imenima koji su tom zvuku udarili temelje, što će one roots fanove ponajviše obradovati. Drž'te se, novi Groundation je tu i spreman je za ozbiljno preslušavanje!
Tekst:   Nenad Pekez

Video sadržaj