logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Recenzije
Positive Reality Records
Positive Reality Records 2016.
15. Veljača 2017

Kali Fat Dub – "Ringišpil iz Haada (Remix Side)"

Ringišpil iz Haada u remiksiranom izdanju
Prošle godine Haris Pilton i Chakka su se upustili u novi projekt pod nazivom Kali Fat Dub. Album prvijenac sasvim je solidno, za domaće prilike, legao publici, a privukao je i mnoge znatiželjnike. Kako je originalno izdanje doživjelo lijepi prijem, a isto je bilo i podosta originalnog zvuka, remix verzija albuma budila je znatiželju.

Ta je remiksirana verzija albuma stigla godinu dana nakon originala. I nipošto nije razočarala. Iako je original puno zanimljiviji baš zbog svoje pomalo mračne, prljave i karakteristične zvučne kulise, "Remix side" nudi sasvim novi pogled na podzemlje iz kojega Kali Fat Dub crpi inspiraciju. Stilski raznoliki autori pridodali su još uvijek svježim pjesmama svoj osobni umjetnički potpis, rastegnuvši "Ringišpil" kroz mnoge basom bogate stilove, od duba i dubstepa do junglea, ali ne preskačući i mnoge druge crossover stilove. Pri tome su svi bili više ili manje uspješni, ali nikako nisu narušili integritet koji je postavio original. Spektar izvođača koji su se potrudili udahnuti dašak svojeg zvuka doista je širok. Dva su mjesta na remix albumu pripala Harisu Piltonu, ali osim njega ovdje su i domaćoj publici više ili manje poznati izvođači kao što je perspektivni Sheco, King Shango, veterana domaćeg duba (Jah Billah) ili regionalne elektronike (Grabber), Mexican Steppera i drugih.

Krenuvši od dubstep verzije „Čardaka“, „Vijesti iz zemlje“ i „Vučice s burze“, album lagano skreće prema dubu kroz „Sirene savske“ u digitalni Jah Billin zvuk te putuje prema stepper dubu „Racije“. Nakon tog trenutka ritam ubrzava u „Kombajnu“ te nastavlja u istom smjeru kroz „Živi Zid“, da bi ponovno Haris Pilton zaokrenuo zvuk prema sebi karakterističnom gipsy reggaeu. Uz zanimljivu verziju „Posljednjeg duba“ i čak tri potpuno različite verzije „Apokalipse“ album klizi prema svom završetku.
O osobnom dojmu ovisi što će se dojmiti pojedinca. No nekako se u ovom moru remixeva ističu Jah Billah, Mexican Stepper i Sheco te King Shango. Jah Billah je uvijek bio sklon karakterističnom zvuku svojih remixeva te je tako i ovoga puta uspio iznenaditi remiksirajući uradak u čijem je originalu također sudjelovao. Sheco je pak pokazao da je veliki potencijal domaće jungle i drum and bass scene te će se ovim remixom svakako svidjeti svakom ljubitelju ritmova prelomljenih na 175bpm. Osim njega i Fokus je ljubiteljima drum and bass-a dao solidan materijal. Mexican Steppera je domaća publika upoznala tokom brojnih gostovanja u Hrvatskoj i regiji tokom prošle godine. Očito je da se dobro snašao i s domaćom scenom, jer je Kali Fat Dubu podario vrlo zanimljivu plesnu obradu „Racije“. Grabber je pak odradio najbolju od tri verzije „Apokalipse“, a za ovu je verziju i Chakka nadodao nekoliko novih stihova.

Iako originalna verzija "Ringišpila iz Haada" ostavlja puno efektniji dojam kao cjelina, remix strana albuma daje pjesmama novi štih te pruža slušatelju priliku odabira između zapanjujuće dobre osnove i „začinjene“ obrade. Kali Fat Dub ovim remiksevima dodatno učvršćuje svoj dojam kao jedne od najzanimljivijih glazbenih pojava u regiji te budi nadu da ćemo u budućnosti čuti još bolje i zanimljivije uratke. Istovremeno, na albumu se predstavljaju izvođači od kojih su neki već veterani na sceni, dok drugi nagovještaju svoj veliki potencijal. "Ringišpil iz Haada (Remix Side)" je s toga album koji nudi vrlo veliku dozu optimizma, promatrajući ga kroz primu budućnosti naše male scene.
Tekst:  

Video sadržaj