logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Recenzije
Irie Ites Records
Irie Ites Records 2016.
17. Studeni 2016

Yellam - "The Musical Train"

Visoki standardi

Ne, nije ovo na naslovnici mladi Bob Dylan, koji zamišljeno gleda prolazeći vlak, a ne radi se ni o nekom hipsteru koji svira americanu ili indie rock, iako bi upravo tako nešto na prvi utisak bili zavedeni pomisliti. Za Yellama, mladog francuskog pjevača s američkim korijenima je "The Musical Train" drugi po redu album, koji u sebi krije jednu senzaciju. Aranžmane za ovih ukupno trinaest skladbi potpisuju nitko drugi do legendarni Roots Radics, a album je snimljen u renomiranom jamajkanskom Harry J. studiju netom prije što su slavnog bubnjara ove kultne grupe, Style Scotta pronašli mrtvog u njegovom domu.

Pored toga što je se ovime Yellamu ukazala nevjerojatna prilika koju mnogi drugi mogu samo sanjati, za realizaciju svojeg novog albuma uspio je - kao da Roots Radics već sami po sebi nisu dovoljni - angažirati Sizzlu, Dean Frasera, U-Browna, Trinity, Skarra Muccija i Perfect Giddimanija. Jasno je, dakle, da se ovdje krećemo po vrlo visokim standardima, a što se možda najbolje može objasniti utjecajem koji očito čak na Jamajci ima francuska izdavačka kuća Irie Ites Records, koja stoji iza ovog izdanja.

Dodatna slika 1

Yellam
Za Yellama je ovo svojevrsno putovanje u kojemu je susreo ne samo svoje uzore kao što su U-Brown i Trinity, stare singjayje iz dana ranog dancehalla, već u "The Musical Train" oživljava još jednom taj tipični rub-a-dub zvuk i stil u kojemu su spomenuti Roots Radics u osamdesetima bili prvaci. A to u pravilu znači masivne i snažne riddime s karakterističnim bubnjanjem u međuvremenu preminulog Style Scotta, oštre gitare u pratnji glatkih puhača i krupnih bas linija.

Iako ga u skladbi "Fruit of Life" Sizzla naslovljava još kao "Junior" Yellam, ovaj mladi Francuz sa svojim novim albumom dokazuje da je glazbeno odrastao i dorastao. Njegov s natruhama hip hopa i bluesa protkani retro rub-a-dub stil svoju najveću snagu iskazuje u komadima kao što su naslovna "Musical Train", te uvodna "Galong" i "Sweet So". Ili kao što je melankolična "Heaven's Door", koja je se spram tragične vijesti u vezi Style Scotta prometnula u svojevrsni, njemu namijenjeni hvalospjev.

U njima Yellam odlaže na trenutke svoju zabavnu i lakonogu stranu kao u rocksteadyju skladbe "Celebrate" ili šablonskom izjavljivanju ljubavi u "One Love Jamaica", te isporučuje vrlo kontemplativne i sazrele uratke, koji prizivaju najbolje elemente ranog dancehalla. Kvalitetni gosti i studijski bend s vrhunskim miksom Engleza Clavina 'So So' Francisa su pridonijeli svoj dio da ovaj album bude pravo malo iznenađenje.

Tekst:  

Video sadržaj