logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Recenzije
Zona Music
Zona Music 2016.
4. Veljača 2016

Ministry of Echology - "Wanderer"

Otišli da bi se vratili 

Nije prošlo puno vremena od njihovog prvog, a ujedno i debi albuma "Notes & Quotes". Svega malo više od godinu dana. Ali u međuvremenu je ova litvanska deseteročlana skupina objavila dub verziju spomenutog albuma ("Version Excursion"), potom nestala na nekoliko mjeseci s radara, da bi se početkom ove godine vratila s novim albumom.

"Wanderer", njihov drugi po redu album je nastao u tome periodu navodnog izbivanja sa scene. Vrijeme su zapravo provodili snimajući nove pjesme u engleskom Big Jelly studiju daleko od Litve i frtutme koja se oko njih stvorila po izlasku rečenog prvog albuma, a koji je izazvao niz pozitivnih reakcija.

Dodatna slika 1
 
Na svojem novom ostvarenju Ministry of Echology su svoju brojčanu snagu prometnuli još više u prvi plan. Bogati u izobilju melodičnih dionica i solaža, aranžmani trube, trombona, dvaju gitara, keyboarda i svakakvih udaraljki nadopunjuju osnovne instrumente basa i bubnjeva, a sve to ima jedan vrlo prisni i izravni ugođaj kakav može samo nastati u opuštenoj atmosferi (dobrog) studija.

U usporedbi s prvim albumom, na ovom drugom su još više zakoračili u klasične roots reggae vode. Od masivnih one drop ritmova kao primjerice u "How Much Longer", dub efektima protkanih psihodeličnih komada poput naslovne "Wanderer" pa do plesnog rocksteadyja kao što je "No Fight", ovi Litvanci svemu pristupaju s puno svježine i razigranosti kakva se već dugo nije čula kod nekog europskog benda.

Sa svega sedam pjesama i kompletnog trajanja nepuna pola sata, "Wanderer" je više nešto kao nekakav mini-album, koji dokumentira njihov boravak u rečenom engleskom studiju i u kome su pokušali pokazati svoju drugu stranu. Onu ozbiljnog studijskog rada čijem konačnom rezultatu se nema što oduzeti ni dodati, već samo uživati u slušanju.

Foto: Vidas Černiauskas

Tekst: