logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Izvještaji
14. Travanj 2023

Veliko okupljanje Escape the city familije u Zagrebu

Odlična najava ovogodišnjeg izdanja festivala 

Između Escape the city ekipe i Digitron soundsystema priča kreće od samog početka i prvog izdanja festivala 2018. godine kada se održao na Barbarigi kao jednodnevno okupljanje. Godinu kasnije stigao je u Barbarigu s još više kutija, ali su vremenske (ne)prilike poremetile planove pa jedva da su se upalile tijekom festivala. Za sljedeću godinu planirao se Escape Zagreb koji je u Željezničaru trebao ugostiti Aba Shanti-a i Digitron s osam basova, ali to je bila za evente kobna 2020. te je pandemija poremetila te planove. Evo tri godine kasnije stvari su se napokon posložile da Escape the City i Digitron soundsystem ponovno udruže snage i stvore nam večer za pamćenje, a tajming nije mogao bit bolji jer su dečki u Zagrebu preko zime bili vrijedni i sklepali četiri nove mega hog 21' kutije pa smo imali priliku čuti svjetsku premijeru ovog dizajna zvučnika. Ovim putem jedan veliki respekt za ekipu iza toga, hrpa je to posla, a novi podebljani Digitron zvuči svjetski. Iako moram priznati da sam doživio intenzivnija iskustva basa ispred starih kutija, ovo je definitivno bilo najglasnije dosad.

Večer u Zagrebu svojom selekcijom otvorio je Junior T koji je lagano zagrijao floor dok su ljudi pomalo pristizali i ispunjavali dvoranu, nakon njega kontrole je preuzeo Bellyfull, malo podigao tempo, te je oko ponoći dvorana već bilo lijepo popunjena i rasplesana. Tada selekciju preuzima Munchies sound, otvara s friškim ETC dubplateom i uvodi nas u vrhunac večeri. Na dužnostima za mikrofonom kroz cijelu večer tu su bili poznati dečki Damian Prophet i Busy Baldhead, a ovaj put im se pridružila Brazilka I-Sarana, te su svi skupa odradili vrhunski posao tokom čitave noći, a posebne pohvale za I-Saranu koju sam sada prvi put imao priliku čuti i moram reći da se sjajno uklopila. Oko jedan sat kontrole preuzima glavno ime večeri Toroki, a rezident MC-evi su mogli malo odmoriti jer je s njim u pratnji stigao kolega na mikrofonu Isayah. Premijerno u Hrvatskoj, vidno oduševljeni novim Digitron soundom, s velikim smiješkom na licu, donijeli su nam dečki dašak njemačke dub scene, a meni osobno drugi put da ih slušam. Osim kvalitetom originalne Torokijeve produkcije, ima stvarno vrhunskih dub stvari, moram reći da nisam nešto posebno oduševljen njihovim nastupom. Isayah u početku odličan, ali kako je set odmicao sve nerazumljiviji, a Torokijeva selekcija mi je bila nekako bez glave i bez repa. Daleko od toga da je to bio loš nastup, ali po onome što je uslijedilo, po svim komentarima koje sam čuo poslije i po mom skromnom mišljenju, naši izvođači su stvorili ljepšu atmosferu i to je jedan predivan fenomen na našoj domaćoj dub/reggae sceni koji sam već spominjao u prijašnjim izvještajima jer obično je obrnuto gdje publika pati za nekim velikim skupim stranim imenima, dok lokalni izvođači ne dobivaju puno prostora i podrške. Odličan primjer je naravno naš Dražen aka Dubar sound koji je nakon Torokija zavrtio odličan set svoje produkcije, predstavio neke friške stvari, pustio neke stare stvari, dobio podršku svih rezident MC-eva te večeri te su svi skupa napravili odličnu familijsku ETC atmosferu. Možda ne onakvu kao na prošlogodišnjem festivalu, ali niti jedna četiri zida ne mogu zamijeniti magiju plaže u Barbarigi. Za sami kraj noći i doček jutra pobrinuo se Munchies crew s opakom selekcijom kakva priliči za to doba i pozvali nas sve na šesto izdanje Escape the City festivala u Barbarigi od 26. do 31. srpnja.

Rekao bih da smo svi skupa uspješno uspjeli pobjeći od Zagreba usred Zagreba, hrpa nasmijanih i poznatih lica u Željezničaru kroz cijelu noć i nakon dugo vremena dobro nam poznati Digitron soundsystem. Iako je set Digitrona izostao, a zašto je tako svi su imali priliku pitati pa su valjda svi znatiželjni dobili svoje odgovore. Još jednom veliki respekt i pozdrav za cijelu ekipu iza sounda i lighta, Lasmo, Vrki, Chiko, Dubmx i naravno cijeloj Escape the city familiji užoj i široj, vidimo se u Barbarigi, ako ne i prije!

Foto: Nikica Karas

Tekst:   Vedran Šimunec

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice