logo-t

 • Haustor snima ‘Treći svijet Dub 2022’.

  Haustor snima ‘Treći svijet Dub 2022’.

 • R.I.P. Nazamba

  R.I.P. Nazamba

 • Meta and The Cornerstones dolazi na Roots Revival Reggae Festival

  Meta and The Cornerstones dolazi na Roots Revival Reggae Festival

 • RootsInSession Music pod svojim okriljem predstavlja novi singl „We Are Ready“ producenta Elidana i Bude iz Elvis Jacksona

  RootsInSession Music pod svojim okriljem predstavlja novi singl „We Are Ready“ producenta Elidana i Bude iz Elvis Jacksona

 • Havana Meets Kingston Part 2 - treba vam ljetni soundtrack?

  Havana Meets Kingston Part 2 - treba vam ljetni soundtrack?

nike

Događanja
Izvještaji
31. Siječanj 2020

Lekcija engleske dub škole s King Alphom i Fikir Amlakom

Okupljanje dub familije u Zagrebu

Kako i prošlih godina tako i ove, klub Željezničar krajem siječnja na jednu noć postaje dom za cijelu dub familiju čitave naše regije, a možda i šire. Godine idu, a dub familija postaje sve veća i veća. Ovo što se dogodilo prošlog vikenda vjerujem da je najveće dub okupljanje ikad održano u Zagrebu u nekom zatvorenom prostoru. Od ekipe iz Irie Gardena smo svi već navikli na vrhunske dub zabave, ali iz godine u godinu uspijevaju nadmašiti sami sebe. Stoga ovim putem šaljem jedno veliko hvala za Irie Garden koji već godinama ulaže trud i napor kako bi u Zagrebu naša dub familija imala priliku čuti neke od glavnih imena svjetske dub scene.

Prošle godine u siječnju nas je posjetio Alpha Steppa, na Zagreb Tribes su stigli Alpha&Omega (doduše samo Omega), pa je valjda jedino bilo logično nastaviti taj niz i dovesti King Alphu zajedno sa svojim ručno izrađenm zvučnim sistemom direktno iz Engleske, što je ujedino i prvi put da nam je u Zagreb stigao zvučni zid s britanskog otoka. King Alpha Sound System inače čine Ras Peter i Ras Joseph, a u Zagreb nam je stigao Ras Joseph u pratnji MC-a Fikira Amlaka (Kalifornija, SAD) s kojim surađuje već niz godina i zajedno iza sebe imaju šest zjedničkih studijskih izdanja, te gomilu nastupa po cijeloj Europi i šire. Za Fikir Amlaka dovoljno je reći da je samo u zadnjih pet godina izdao 31 vinilnih izdanja, 13 CD albuma i 19 digitalnih singlova, a uz nastupe kao MC ispred soundsystema, pjevač je i u reggae bendu iz Barcelone Go A Chant. Samo ime mu znači „božanska ljubav“, pa u skladu s imenom širi poruke ljubavi kroz svoju glazbu.

Priča King Alphe traje već preko 20 godina i mislim da ne moram posebno naglašavati koliko toga su do sada ostavili iza sebe, što glazbe, što nastupa te mogu samo reći da su legende svjetske dub scene i da je King Alpha Sound System jedan od najpoznatijih sound systema današnjice. Glazba King Alphe je kako on kaže: „Grmoviti soundsystem i spiritualni dubovi, inspirirani Rastafarijem.“ Upravo to smo i dobili u Željezničaru tijekom cijele noći, a u setu od preko osam sati smo mogli čuti apsolutno cijeli presjek King Alpha produkcije što je naša publika primila raširenih ruku i s osmijehom na licu. Magija koja je zavladala u potpuno ispunjenom Željezničaru jednostavno je neopisiva, a vjerujem da je i sam King Alpha ostao ugodno iznenađen atmosferom u klubu te da će se po Engleskoj pričati o opakom dub tulumu u našoj maloj Hrvatskoj. Zagreb je dobio lekciju engleske škole duba koja se stilom malo razlikuje od naše domaće dub scene. Ne mogu ustvrditi da su oni bolji ili lošiji od domaćih dubera ili da su njihovi zvučnici bolji ili lošiji od onih koje imamo kod nas, već mogu samo reći da su Englezi u nešto drukčijem stilu, a koji nama, sudeći po ovom tulumu, itekako odgovara.

Još jednom svaka čast Irie Gardenu, masa nasmijanih lica ispred masivnog sound systema je ono što svaki put uspiju napravit i vjerujem da se svi veselimo svakoj sljedećoj igranki iz njihove kuhinje. Zasad samo znam da je Zagreb Tribes ove godine najavljen u lipnju za razliku od prijašnjih godina kada je bio u rujnu, a informacije o izvođačima još čekamo. No, dok se oglasi Irie Garden, ekipa iz Sub Movementsa (organizatori Escape the City festivala) u suradnji s Digitronom su nam na istom mjestu (Željezničar) zakazali datum, a to je 2. svibanj kada nam u goste dolazi ni više ni manje nego još jedna živuća legenda UK duba Aba Shanti I i talijanska Sista Habesha! Kako je krenulo, mislim da imamo godinu dub legendi ispred nas. 

Jedna ljubav za dub familiju!
Foto: Joža (Subsite.hr)

Tekst:   Vedran Šimunec

Video sadržaj

Recenzije

Clinton Fearon - “Breaking News” - roots muzika je sve više potrebna ovom svijetu
Groundation - "One Rock" - izdanje koje odiše velikim poštovanjem prema roots zvuku
Haris Pilton meets Greg Even - “Ting A Ling Riddim” - nepretenciozan album koji s lakoćom ulazi u uho
Horace Andy - "Midnight Rocker" - album za sva vremena
Dreadzone - "Dubwiser Volume Two"