logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Izvještaji
28. Srpanj 2018

Seasplash u oluji

Treći dan festivala

Nakon odličnog vremena kroz prva dva dana festivala, u subotu se već u sumrak svugdje naokolo moglo ugledati munje. Iako su bile u daljini, prijetile su da bi mogle pokvariti ovu, treću festivalsku večer. Nažalost, na kraju su i donijele oluju koja je nakratko prekinula festival, no nije uspjela narušiti dobro raspoloženje i odličnu zabavu koja je još jednom osvojila tvrđavu.

Dijelom igrom slučaja, a dijelom i zbog oluje, većinu večeri proveli smo na Soundsplash i Dubsplash pozornicama koje su nam pripremile zanimljiv program. Prije svega tu treba izdvojiti Dubmatixa, kanadskog dub majstora. Za svoj premijerni nastup pripremio je odlično razrađen set dubova, remikseva i mash-upova koji je od laganog tempa rastao prema usijanju. Setom su dominirali njegovi uradci, no bilo je tu i nekoliko zanimljivih međužanrovskih mash up-ova te je pozitiva rasla sa svakom novom trakom. Nažalost, upravo na samom vrhuncu, zaustavila ga je snažno grmljavinsko nevrijeme koje je izazvalo nestanak struje. U prvi tren je pokušao animirati publiku pjevanjem (na suho, bez razglasa), no nažalost nije bilo spasa i festival je nakratko morao biti prekinut. Iako su tuča i kiša izmjenile program te napravile podosta štete po kampu, uskoro je festival nastavljen, a na Soundsplash pozornici su svoje snage ujedinili Sandokan Hi-Fi i domaći Munchies Sound system. Putem mikrofona im se priključio i Dino iz Zenicafarije, a u ovakvoj kombinaciji dobra zabava nije mogla izostati. Nakon što su oni završili svoj set, zabava se preselila na Dubsplash gdje su svoj nastup lagano privodili kraju Dub-Stuy, a iza njih se, uz prve zrake sunca, nastavilo plesati uz Warrior Charge.

Ni oluja, niti grmljavinom izazvan nestanak struje nije uspio pokvariti raspoloženje tijekom cijele noći. I olujna subota, ali i ostatak festivala još jednom su nam pokazali zašto toliko volimo posjetiti tvrđavu. Seasplash je jedna ne prevelika ali vrlo draga zajednica gdje iz godine u godinu dolazimo prvenstveno zbog atmosfere, a zatim i poslušati nekog novog izvođača da bi sve kulminiralo sjajnim zabavama uz dobro nam znana lica (ili soundove) poput Digitrona, Warrior Chargea, Filipa Motovunskog, Munchiesa i drugih. Iz godine u godinu Seasplash daje priliku i regionalnim izvođačima koji se još nisu predstavili Seasplash publici te time zapravo familiju širi, ali ju i pomlađuje. Ono što je svojstveno Seasplashu i publici koju okuplja, a u ovom kraju Europe (i u drugim glazbenim žanrovima) je to rijedak slučaj, je da su domaći izvođači jako dobro dočekani od strane publike, bilo da je riječ o veteranima poput Digitrona ili o nekom od izvođača koji tek poneku godinu nastupaju na festivalu i tvrđavi Punta Christo. Time je zapravo utjecaj na domaću scenu neprocjenjiv te je upravo zato Seasplash i jedan od glavnih generatora njenog konstantnog rasta.

Foto: Luka Sertić

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice