logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Vijesti
27. Ožujak 2024

Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

Legendarni reggae sastav u regiji
Legendarni reggae sastav Black Uhuru s Jamajke nastupit će prvi put u Srbiji u četvrtak 15. kolovoza na otvaranju predstojećeg 30. Nišville jazz festivala.

Osnovani 1972. godine u Kingstonu, Black Uhuru su na sceni preko 50 godina i svakako su jedan od najpopularnijih priznatih reggae bendova na svijetu. Žive legende reggae muzike su ostvarile velika dostignuća u muzičkoj industriji, uključujući i osvajanje prve Grammy nagrade za najbolji reggae album 1984. godine pod nazivom “Anthem”. Već duže vrijeme ovaj bend održava visok rejting s najvećom prodajom reggae ploča poslije Boba Marleyja i najvećim brojem pjesama koje su drugi izvođači semplirali tijekom godina, što im je omogućilo da postanu svojevrsni ambasadori reggae zvuka.

Korijeni sastava Black Uhuru formirani su u Kingstonovom okrugu Voterhaus kasnih 60-ih. To je dom osnivača i vođe Derik “Duckie” Simpsona zajedno sa svim ostalim pjevačima iz grupe. Originalni Uhuruov svahili za „slobodu“ bili su Duckie, Don Carlos i Gart Dennis. Napravili su još samo nekoliko pjesama prije nego što je Don otišao nastaviti solo karijeru i Gart se pridružio Wailing Souls. Njih dvojicu su zamijenili Michael Rose i Errol Nelson, oboje iz Voterhausa. Snimili su debi album „Love Crises” 1977. godine za koji je kasnije ponovo objavljen kao „Black Sounds of Freedom”. Errol je kasnije napustio grupu, a zamijenila ga je pjevačica Puma Jones.

Najkreativniji period benda uslijedio je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada bend počinje surađivat sa Sly & Robbiejem i razvija “klasični Uhuru” zvuk 80-ih. Jedinstven stil pun teškog drum & basa, oštrih tastera, dub kolorita, glasnih gitarskih rifova i dugih instrumentala ispunjenih vrtložnim pozadinskim efektima i prepoznatljivim odjekom. U tom periodu su potpisali ugovor sa Island Records. Počeli su da idu na međunarodne turneje i da dobijaju veliku pažnju širom svijeta. Snimili su neke od svojih najpopularnijih albuma poput „Guess Vho’s Coming To Dinner “, „Sensimilia“ i „Chill Out”.

Još jedan stanovnik Voterhausa po imenu Junior Reid postao je novi pjevač. Izdata su dva albuma, „Brutal” koji su nominirani za Grammy i „Pozitivan” za Ras Records. Ovi albumi su uključivali popularne hitove poput „Dreadlocks on the Mountain“„Fit you Haffi Fit“ i jedan od prvih muzičkih spotova za čuvenu numeru „Great Train Robberi”.

Sredinom 90-ih prvobitni članovi su se ponovo ujedinili. Izdata su četiri albuma „Now”, „Iron Storm”, „Mistical Truth” i „Strong”, svi nominovani za Grammy. Snimili su nagrađivani muzički spot za „Tip of the Iceberg” predstavljajući rep zvijezdu Ice-T i još jedan video za „One Love”. Nastupili su uživo na televiziji za VH1 s obradom Jimmy Hendricksa  “Hey Joe”. Nakon nekoliko godina pauze 2002. godine ponovo su se okupili sa Sly & Robijem na međunarodnoj svjetskoj turneji i objavili album/dvd uživo “Dubbin it Live”, a zatim slijedi velika turneja širom Europe, Južne Amerike i Sjedinjenih Država. Godine 2012. nastupili su u mjuziklu u Los Angelesu pod nazivom „Loving the Silent Tears“ da bi 2013. uslijedilo veliko priznanje: Duckie je dobio nagradu za životno djelo IRVMA. Godine 2017. objavili su novi singl i muzički video „Jah Guide” u čast velikog Petera Tosha. 

Godine 2018. Black Uhuru je objavio album „As The World Turns” nakon duže diskografske pauze, koji je nominovan za Najbolji reggae album na 61. dodjeli Grammy nagrada, a prije dvije godine izašao je novi album pod nazivom “New Day”. Slijedi koncertna promocija nove ploče na još uvijek aktualnoj velikoj svjetskoj turneji, na kojoj ovaj legendarni sastav pored novih pjesama izvodi i gotovo sve najveće hitove iz plodne karijere koja traje više od pola stoljeća. .

Komplet ulaznica za predstojeći jubilarni Nišville jazz festival u prodaji je po simboličnoj promo cijeni od 2.500 rsd u limitiranoj tiraži. Glavni program festivala biće održan od 15. do 18. kolovoza na Platou niške Tvrđave, a karte za Nišville 2024 mogu se kupiti u knjižari Indigo u Nišu (Obrenovićeva 39) i u knjižarama Vulkan u Nišu (TC Delta Planet – Bulevar Nemanjića 11b), Beogradu (Sremska 2) i Novom Sadu (Zmaj Jovina 24).
Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice