logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Vijesti
13. Listopad 2023

Preminuo Ibo Cooper, osnivač Third Worlda

R.I.P Michael 'Ibo' Cooper 
Michael 'Ibo' Cooper, osnivač reggae benda Third World, preminuo je u svom domu u St. Andrewu nakon kratke bolesti u 71. godini života.

"Doprinos Ibe glazbi i kulturi bio je neizmjeran. Njegova djeca ga pamte kao iznimnog čovjeka s velikodušnim duhom", izjavila je obitelj.

Ibova supruga Joy preminula je prošlog mjeseca, a sin Arif preminuo je u ožujku.

Third World je jamajčanski reggae bend osnovan 1973. godine. Njihov zvuk je utemeljen na utjecajima soula, funka i disca. Third World je započeo kada su klavijaturist Michael "Ibo" Cooper i gitarist (i violončelist) Stephen "Cat" Coore koji su prvotno svirali u The Alley Cats i zatim u Inner Circleu, odlučili osnovati vlastiti bend zajedno s pjevačem Inner Circlea, Miltonom "Prilly" Hamiltonom. Oni su regrutirali basista Richarda Daleya, nekadašnjeg člana benda Kena Boothea i Tomorrow's Children, te dodali bubnjara Carla Baroviera i bivšeg perkusionista Inner Circlea, Irvina "Carrota" Jarretta, prije nego što su imali svoj prvi nastup početkom 1974. godine.

Nakon snimanja nekoliko pjesama s Geoffrey Chungom, koje nisu bile objavljene, prvi singl benda bio je samoproducirani "Railroad Track" 1974 godine. U njihovim ranim danima svirali su uglavnom po hotelima i noćnim klubovima u Kingstonu, a bili su predgrupa The Jackson Five kada su svirali na jamajčanskom Nacionalnom stadionu. Uskoro su potpisali ugovor s Island Recordsom i krenuli na europsku turneju s The Wailersom. Bendov debitantski album, nazvan jednostavno "Third World", objavljen je 1976. godine. Album je uključivao obradu pjesme "Satta Massagana", koju su originalno izvodili The Abyssinians, i postala je lokalni hit. Hamilton i Cornell Marshall (koji je zamijenio Baroviera ranije) zamijenjeni su s dva bivša člana Inner Circlea, pjevačem Williamom "Bunny Rugs" Clarkeom i bubnjarom Williejem Stewartom, prije snimanja njihovog drugog albuma, "96° in the Shade" (1977), koji je uključivao nekoliko hitova. Posebno su se istaknule pjesme poput "1865 (96° in the Shade)", koja se odnosila na pobunu iz 1865. godine u Morant Bayu, "Rhythm of Life" i jedina obrada na albumu, "Dreamland", napisana od strane Bunny Wailera. Nastupili su pred 80 000 ljudi na festivalu Smile Jamaica 1976. godine.

Najveći uspjeh Third Worlda došao je krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, kulminirajući njihovom obradom pjesme "Now That We Found Love" benda The O'Jays s njihovog trećeg albuma "Journey to Addis". Nakon prvotnog snimanja, singl je remixiran po nalogu šefa odjela za posebne projekte Island Recordsa, Alexa Masuccija, s novim vokalima i bržim ritmom. "Now That We Found Love" postala je hit singl 1978. godine, dosežući top 10 u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Unatoč svim promjenama unutar postave benda, Third World je ostao aktivan do dan danas.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena