logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Vijesti
16. Svibanj 2023

Tippa Irie, jedan od najvećih dancehall pjevača u pratnji Soulcrafta dolazi na Natural Mystic festival

Novo ime na Natural Mystic festivalu

Ravno iz Londona uz podršku benda Soulcraft, na Natural Mystic festival u Srbiju dolazi jedan od najvećih reggae i dancehall pjevača ikada - Tippa Irie. Jubilarno 10. izdanje međunarodnog reggae festivala Natural Mystic biti će održano u istom terminu kao i prošle godine, od 21. - 23. srpnja 2023.

Tippa Irie (Anthony Henry) je britansko-jamajkanski pjevač, tekstopisac, MC, DJ i istinska dancehall legenda. Prve korake u muzici napravio je početkom osamdesetih godina, kao MC u sastavu Saxon Sound International. Nakon uspješnog debija osvaja međunarodnu scenu hit singlovima “It’s Good to Have the Feeling You’re the Best” i “Complain Neighbour”, da bi potom sa singlom “Hello Darling” ušao na listu UK TOP 40. Tippa je svoj prvi solo album objavio 1986. pod nazivom "Is It Really Happening to Me” s kojim je osvojio prvo mjesto na top listama, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i širom svijeta. Surađivao je s Peter Huningale, Winsome, Will.I.Am (Black Eyed Peas) i mnogim drugima. Godine 2005. bio nominiran za Grammy za najbolju rap pjesmu koju je napisao zajedno s Will.I.Am za Black Eyed Peas pod nazivom "Hey Mama!". Godine 2022. godine Tippa objavljuje svoj 18. studijski album pod nazivom "I'm An African". Ovim albumom pobrao je pozitivne kritike kako od strane fanova tako i od novinara. Inspiraciju za ovaj album Tippa pronalazi u obiteljskim korijenima s Jamajke i iz Afrike. Vjerojatno jedan od njegovih najmoćnijih albuma odražava širok spektar žanrova sjedinjenih u cjelinu koji se nesmetano kreću kroz dancehall, šaljući jaku poruku o stanju svijeta i izazivajući publiku na promišljanje. „Razumijevanje odakle dolazimo i kako to utječe na naše životne odluke jednako je važno kao i mogućnost da se opustimo i malo zabavimo“, izjavio je Tippa jednom prilikom. On smatra da se napredak može ostvariti razgovorima o društveno-političkim pitanjima kroz dancehall zvukove. To je upravo razlog zbog kog Tippa nosi nadimak "gospodin Svestrani."

Pjesma, po kojoj je nazvan čitav album, "I'm An African", odaje počast liderima poput Malcoma X-a i Boba Marleya, naglašavajući njihove borbe protiv rasizma, istovremeno slaveći pozitivne aspekte života koje je iskusio kao crnac u Velikoj Britaniji. Sve pjesme s albuma u sebi sadrže jak tekst i još jači zvuk. Pa tako "Got To Do Better" potiče slušatelje da se ophode jedni prema drugima s ljubavlju i poštovanjem. Dancehall himne "Hey Girl" i "Hot Like Fire" drže visok tempo, dok "Live the Life I Love" usporava pred kraj i podsjeća publiku da treba uživati u jednostavnim stvarima u životu. Tippa odaje poštovanje i mlađoj generaciji talenata u “Talk Like Koffee”, a album završava nedavno objavljenim singlom pod nazivom “Di Ting (The Thing)” potičući diskusiju o nedavnim događajima u svijetu. Tippa se smatra jednim od najdosljednijih artista današnjice. On ne bježi od rizika da iznova osmišljava i kombinira različite žanrove kako bi svoju muziku održao svježom. Neprestano uspijeva privući nove fanove svojim stilom i energijom koju pokazuje na sceni, dok istovremeno pruža zadovoljstvo onim najvjernijim obožavateljima koji ga prate već desetljećima. Tippa nastavlja nastupati širom planete, puneći kapacitete mnogih svjetskih festivala poput Jazz and Blues Fest u Edinburgu, Lewisham People’s Day Festival u Londonu, Rototom u Španjolskoj... U 2023. planiraobjaviti svoju autobiografiju "Stick to My Roots", koja će sadržati priču o snovima, počecima glazbene karijere, uspjesima, preprekama, usponima ali i padovima kroz koje je prošao, i načinima na koje mu je muzika pomogla napredovati i ostvariti ono o čemu nije mogao ni sanjati. 

Soulcraft je roots reggae band iz Beograda, nastao 2013. godine. Prva dva albuma bend je snimio i izdao s istaknutim srpskim reggae umjetnikom, Hornsman Coyotejem, pod nazivom ''Hornsman Coyote & Soulcraft'' iz 2014. i ''Safe Planet' ' iz 2016. godine. Drugi album ''Safe Planet'' je odlično prošao i kod inozemne publike i bend je održao neke zapažene nastupe u Nizozemskoj, Belgiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i festivalima kao što su Seasplash Festival, Exit Festival, Irie Vibes Festival, Sea Dance Festival i čuveni Eurosonic Festival. Bend je dijelio pozornicu s imenima kao što su Misty In Roots, Manu Chao, Prodigy, Winston McAnuff, Viceroys, Prince Alla i mnogim drugim istaknutim izvođačima regionalne i inozemne scene. Za svoj treći album, Soulcraft je za pjevača regrutirao gvajanskog umjetnika pod imenom Ras Mc Bean koji je početkom 2000-ih imao nekoliko ozbiljnijih hitova, kao što su ''Borderline'' ili ''Lion Is A King'' koji je snimio s čuvenim Morgan Heritageom. Rezultat suradnje Ras Mc Bean-a i Soulcraft benda je album ''Reggae On A Mission'' koji je izašao 2018. godine i koji je odmah završio na mnogim svjetskim reggae listama rame uz rame s veličinima kao što su Black Uhuru, Alborosie, Protoje, Dennis Brown, Sly & Robbie... Početkom 2023. godine, bend je izbacio spot za pjesmu "Belgrade Reggae" za koji su iskoristili kadrove s Natural Mystic festivala.
https://youtu.be/EUUFfhvx7bA

Ulaz na festival je besplatan. 

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice