logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Vijesti
30. Lipanj 2022

Meta and The Cornerstones dolazi na Roots Revival Reggae Festival

Reggae zvijezda u Crnoj Gori
Meta and The Cornerstones glavno je ime Roots Revival Reggae Festivala koji će se održati 6. i 7. kolovoza u Herceg Novom, a Meta and The Cornerstones nastupiti će 6. kolovoza. 

Predvođeni pjevačem, tekstopiscem i skladateljem Metom Dia, Meta and the Cornerstones spajaju jedinstveni zvuk afro-popa, hip-hopa, rocka i soula s roots reggaeom. Ova sinteza reggaea i soula, zajedno s moćnim tekstovima i feel good melodijama stvaraju nešto što nadilazi oceane, granice i jezične barijere. 

Rođen u Senegalu u zapadnoj Africi, pjevač grupe Meta and The Cornerstones, Meta Dia, otkrio je svoju ljubav prema glazbi i želju da bude glazbenik u vrlo mladoj dobi. Slušanje reggae velikana Boba Marleyja i Gregoryja Isaacsa pomoglo je njegovom istinskom uvažavanju svih smjerova glazbe. Kao samouki glazbenik, s 14 godina nastupao je na ulici i pozornicama svog rodnog grada Dakara u Senegalu. Godine 2000. Meta je osnovao svoj prvi bend Yalla Suuren, kojeg je francuski kulturni centar iste godine nominirao za najbolju hip-hop/reggae grupu. U roku od dvije godine, Meta je postao jedan od vodećih pionirskih glasova hip-hop kulture u zapadnoj Africi. Nakon preseljenja u Sjedinjene Države, Meta je odmah počeo surađivati ​​s izvođačima kao što su Sean i Toni Blackman. Ubrzo nakon što se preselio u New York, osnovao je vizionarski bend Meta and The Cornerstones.

Meta i The Cornerstones sviraju roots reggae, a istovremeno udahnjuju novi život žanru. Inspirirani Alpha Blondyjem i Lucky Dubeejem, dijelili su pozornicu s reggae zvijezdama kao što su Luciano, Steel Pulse, Clinton Fearon, Israel Vibration, Lee 'Scratch' Perry, Gentleman i Tanya Stephens. Godine 2007., bend je osobno pozvao međunarodna zvijezda rođena u Senegalu Youssou N’Dour da nastupi na svom godišnjem koncertu African Ball u Nokia Theatreu u New Yorku. Sljedeće godine Meta and The Cornerstones s ponosom izdaju svoj prvi album pod nazivom "Forward Music". Za ovaj album  Clive Chin; jamajčanski producent za The Wailers, Dennis Brown i Lee 'Scratch' Perry, napominje: "Meta i The Cornerstones vratili su nas na temelje reggae glazbe".

Kako nastavlja stvarati nove temelje, Meta je sada prvi afrički umjetnik koji je potpisao ugovor s kultnom izdavačkom kućom VP Records, diskografom broj 1 za reggae glazbu. Putem VP-a, Meta i The Cornerstones objavili su svoj drugi album "Ancient Power" 30. travnja 2013. Snimljen u studiju Tuff Gong u Kingstonu na Jamajci, "Ancient Power" povezuje Afriku s Jamajkom odajući počast vječnim zvucima reggaea koje čuvaju povijest njegovih legendi. Ovaj album od 15 pjesama uključuje i sudjelovanje reggae legende U-Roya, kao i današnje vodeće umjetnike Capletona i Damiana Marleya. Nakon izdanja "Ancient Power" Meta i The Cornerstones bili su na turnejama kako bi promovirali album u Europi, Africi i SAD-u svirajući na legendarnim reggae i svjetskim glazbenim festivalima kao što su Reggae on The River u Kaliforniji, Summerjam u Njemačkoj, Mundial u Nizozemskoj, Gnaoua u Maroku, Musa u Portugalu i Afro Pfingsten u Švicarskoj.

Album "HIRA" snimljen je u Real World studiju Petera Gabriela, dok s album "Dia" iz 2021. godine nastavljaju redati hvalospjeve o svom radu.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice