logo-t

 • Haustor snima ‘Treći svijet Dub 2022’.

  Haustor snima ‘Treći svijet Dub 2022’.

 • R.I.P. Nazamba

  R.I.P. Nazamba

 • Meta and The Cornerstones dolazi na Roots Revival Reggae Festival

  Meta and The Cornerstones dolazi na Roots Revival Reggae Festival

 • RootsInSession Music pod svojim okriljem predstavlja novi singl „We Are Ready“ producenta Elidana i Bude iz Elvis Jacksona

  RootsInSession Music pod svojim okriljem predstavlja novi singl „We Are Ready“ producenta Elidana i Bude iz Elvis Jacksona

 • Havana Meets Kingston Part 2 - treba vam ljetni soundtrack?

  Havana Meets Kingston Part 2 - treba vam ljetni soundtrack?

nike

Događanja
Vijesti
17. Lipanj 2022

Roots Revival: Novi reggae festival u Herceg Novom

Novi festival
Herceg Novi će ovog ljeta biti bogatiji za još jedan muzički festival, Reggae festival Roots Revival, koji će biti održan na tvrđavi Forte Mare, 6. i 7. kolovoza.

Ideja o reggae festivalu u Herceg Novom vuče korijenje posljednjih deset godina, počinje priču o ovom projektu za Novski portal, organizator festivala, Mirsad Brkić.

Član sam muzičke organizacije koja se zove Reggaeneracija osnovane septembra 2002. godine, pa je dvadeset godina postojanja organizacije. Aktivan sam u Reggaeneraciji od 2007. godine kao student. Reggaeneracija je isprva bila radio emisija srijedom na Radio Anteni M, a pored toga se bavila organizovanjem žurki, događaja, pa čak i muzičkog programa određenih festivala. Iz sve te aktivnosti i onoga što radimo sve ove godine, rodio se i ovaj “Roots Revival” reggae muzički festival koji treba da vrati neke zaboravljene vrijednosti i da novu dimenziju kulturnoj sceni Herceg Novog – kaže Brkić.

Headliner odnosno najveće ime festivala dolazi iz Francuske, zatim izvođači iz Makedonije, Velike Britanije, Srbije, a neizostavni će biti i domaći DJ-evi odnosno selektori.

Prvi umjetnik kojeg želim otkriti je apsolutna legenda iz Velike Britanije i velika zvijezda legendarne izdavačke kuće Trojan Records, Earl Gateshead. Ovaj čovjek, prema kojem gajim nevjerovatnu količinu poštovanja, bavi se di-džejingom još od davne 1979. godine. Ima specifičan nastup, jer muziku pušta isključivo sa ploča i komunicira sa publikom i radi taj čuveni DJ toasting koji je specifičan za rege muziku. Ne znam iskreno ni kako sam ga uspio uhvatiti, on je praktično bukiran čitavu godinu i nastupa širom svijeta – ističe Brkić.

Na festivalu će nastupiti i ex-yu DJ-evi, svaki sa iskustvom od preko dvadeset godina. Geto Rudi dolazi nam iz Makedonije, White Squall Soundystem je trojac koji čine pjevačica, DJ, perkusionista, Saint Rock Sound System dolazi nam iz Francuske, Selektor Mizizi iz organizacije i podcasta Reggae Fever – Srbija.

I tu su naše domaće legende osnivač radija Regganeracija Dadaman, te čuveni Selektor Deda iz Veranda Beatza kojeg mnogi znaju kao člana hip-hop dua Who See. Za ostatatak lineup-a i šlaga na torti, moraćete se još malo strpiti – poručuje Brkić.

Sličan festival postoji u Budvi preko deset godina, a Brkić smatra da se univerzalne vrijednosti koje nosi ovakav festival prvi put dešavaju na ovom prostoru.

Nijedan festival neće biti ni nalik projektu na kom radimo ovdje. Za nas je ovo pilot projekat koji će definitivno imati uticaja na novi profil turista. Turista koji će imati da čuju i vide alternativnu scenu u Herceg Novom i konačno prepoznaju Herceg Novi kao svoju destinaciju nakon mnogo godina – poručuje Brkić.

U tijeku su pregovori s brojnim sponzorima, a festival su za sada podržali Turistička Organizacija Herceg Novi, Herceg Fest koji je suorganizator, kao i Radio Reggaeneracija.
Tekst:   Novski portal

Recenzije

Clinton Fearon - “Breaking News” - roots muzika je sve više potrebna ovom svijetu
Groundation - "One Rock" - izdanje koje odiše velikim poštovanjem prema roots zvuku
Haris Pilton meets Greg Even - “Ting A Ling Riddim” - nepretenciozan album koji s lakoćom ulazi u uho
Horace Andy - "Midnight Rocker" - album za sva vremena
Dreadzone - "Dubwiser Volume Two"