logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Vijesti
14. Lipanj 2022

Natural Mystic - festival u skladu s prirodom i muzikom

Reggae festival u Gornjem Milanovcu
Natural Mystic festival je jedan od rijetkih festivala u Srbiji koji su se opredijelili za samo jedan žanr. Idejni tvorci i realizatori Natural Mystic festivala na samom početku bili su članovi muzičke grupe Jahmessenjah iz Gornjeg Milanovca, koji svojim angažmanom i entuzijazmom populariiziraju afro-reggae muziku i kulturu širom Balkana. Nakon organiziranja velikog broja koncerata domaćih i stranih izvođača kao i sudjelovanje ove muzičke grupe na mnogobrojnim festivalima rodila se ideja za osnivanjem vlastitog festivala. Natural Mystic festival je svojom pojavom 2014. godine predstavljao osvježenje na reggae sceni.

Za mjesto festivala odabrano je izletničko mjesto Ždreban nadomak Gornjeg Milanovca. Ovo izletište je prekriveno listopadnom šumom, ispresjecano brojnim potocima i odlikuju ga čist zrak i raznovrsna flora i fauna. U vreme SFRJ Ždreban je bilo mjesto poznato po tradicionalnim prvomajskim okupljanjima radnika i sindikata. Na ovom mjestu se nalaze temelji započete, ali nikad izgrađene bolnice, koji datiraju iz perioda između dva svjetska rata.

Sa Ždrebana puca nezaboravan pogled na panoramu grada. Biti dio Natural Mystic festivala na Ždrebanu znači biti u skladu s prirodom i muzikom, okružen dobrim vibracijama.

Prvi Natural Mystic festival održan je 30. travnja 2014. godine i trajao je jedan dan. U sklopu prvog festivala organizirana je offroad mountinbike trka. Muzički program prvog festivala činili su izvođači iz Srbije i jedan sastav iz Slovenije. Već naredne godine, u organizaciju festivala uključene su Turistička organizacija i JKP Gornjeg Milanovca. Prije održavanja festivala, uređena je trim staza za šetnju i rekreaciju izletnika. Program festivala je obogaćen s nekoliko inozemnih izvođača.

Treća i četvrta festivalska godina predstavljale su prekretnicu u životu festivala. Organizacija je postala čvršća, a pokrovitelj festivala postala je i Općina Gornji Milanovac. Sve to je rezultiralo kvalitetnijim muzičkim programom, većim brojem posetitelja i produženjem trajanja festivala u četvrtoj godini. U narednim godinama važnost festivala prepoznao je veći broj privrednih subjekata iz zemlje, koji su osnažili organizaciju festivala. 

Godine 2020, tijekom pandemije korone, festival je ipak održan u online formatu. Tom prilikom, program festivala su pratili ljudi iz 34 države sa svih kontinenata.

Festival je tokom godina izašao iz lokalnih i regionalnih okvira. Izvođači iz Jamajke, Italije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Engleske, Makedonije, Rumunije, Švajcarske i Srbije nastupali su pred posetiocima iz Gane, Malavija, Fancuske, Italije, Slovačke, Jamajke, Austrije, Engleske, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije…

Ove godine će festival trajati tri dana, odnosno od 21. do 23. srpnja, a ono što je specifično jeste da je ulaz besplatan. eki od izvođača koji će nastupiti ove godine su I Jahson, Ras MC Bean feat Soulcraft, Killo Killo banda, Suns of Dub i mnogi drugi...
Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice