logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
Vijesti
25. Siječanj 2021

Ususret mjesecu reggae glazbe

Donosimo program za Reggae Month 2021.
Početkom siječnja održan je virtualni koncert kao najava manifestacije Reggae Month 2021. na kojem su nastupali Marcia Griffiths, Julian Marley, Agent Sasco, Shenseea, Peetah Morgan, Ding Dong, Inner Circle feat. Mykal Rose. Program Reggae Montha tijekom veljače će se emitirati na lokalnim televizijskim postajama i uživo prenositi na različitim stranicama društvenih mreža, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ovogodišnje obilježavanje mjeseca reggae glazbe biti će usmjereno na virtualnu aktivnost. 

Događaji će se emitirat lokalno na Television Jamaica (TVJ), PBC Jamaica, Jam Vision, a također će se prenositi uživo na društvenim mrežama, uključujući: Youtube kanal PBC Jamaica, Youtube kanal JCDC Jamaica, Youtube kanal 1SpotMedia, YouTube kanal WorldAReggae, YouTubeov kanal TVJ-a...

Reggae mjesec 2021. održava se pod pokroviteljstvom jamajčanskih Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, u skladu s nacionalnim protokolima koji su vezani uz Covid-19 pandemiju. 

“Reggae Month ove godine s ponosom slavi 14 godina, a mi smo presretni što se ovogodišnje održavanje može nastaviti kako je planirano putem virtualnih kanala, unatoč razornim učincima pandemije" - izjavila je jamajčanska ministrica kulture Olivia Babsy Grange. 

Ministrica Grange također je izjavila kako je neophodno da se Jamajčani ponose i slave reggae glazbu jer ona i dalje dopire do života ljudi širom svijeta.

“Reggae glazba je i dalje prihvaćena i prepoznata među mnogim međunarodnim sektorima i slovi kao ključni ekonomski pokretač naše nacije. Kao kulturni proizvod, presudan je za financijski rast i uspjeh Jamajke, a naš lokalni korporativni sektor ocijenio ju je ekonomski neprocjenjivom. Reggae kao brend značajno doprinosi našem BDP-u", nastavila je ministrica Grange.

Vlada Jamajke službeno je proglasila veljaču mjesecom reggae glazbe 2008. godine. To je učinjeno kako bi se istaknuo i proslavio utjecaj autohtonog glazbenog žanra na socijalni, kulturni i ekonomski razvoj zemlje. Uz to, rođendani ikona reggae glazbe obilježavaju se tijekom mjeseca veljače. Rođendan Dennisa Browna, poznat i kao "prijestolonasljednik reggaea", slavi se 1. veljače, dok se dan rođenja Roberta Neste "Bob" Marleya, slavi 6. veljače. Reggae je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu koja se smatra vrijednom zaštite i promocije u 2018. godini.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice