logo-t

 • The Wailers -

  The Wailers - "One World"

 • RootsInSession udružili snage sa Skovom i Unknownom u dancehall pjesmi

  RootsInSession udružili snage sa Skovom i Unknownom u dancehall pjesmi "Ne more mi noben pomagat"

 • Nikad objavljene snimke koncerata 6. Seasplash festivala u live streamu

  Nikad objavljene snimke koncerata 6. Seasplash festivala u live streamu

 • Napustio nas i Bunny

  Napustio nas i Bunny "Striker" Lee

 • Zajednička suradnja Dr.obija i Anje G s Dubbleom na izdanju

  Zajednička suradnja Dr.obija i Anje G s Dubbleom na izdanju "Sky it a go red"

 • Fokus objavio četvrti album

  Fokus objavio četvrti album "Inner City Dubs"

nike

Reggae slovenija
Vijesti
7. Listopad 2020

Napustio nas i Bunny "Striker" Lee

Otišla još jedna jamajčanska reggae legenda

Jamajčanski producent Bunny "Striker" Lee, koji je pomagao u kultiviranju reggae i dub ritmova radeći s mnogim najvećim otočkim zvijezdama, preminuo je u 79. godini.

Njegov uzrok smrti nije poznat, ali izvješteno je da je posljednjih mjeseci bolovao od bolesti bubrega. DJ David Rodigan bio je među onima koji su odali počast rekavši: „Reggae svijet izgubio je još jednu ikonu; Bunny "Striker" Lee nedvojbeno je bio jedan od najkarizmatičnijih i inspirativnih producenata u jamajčanskoj glazbi s fenomenalnim katalogom hitova. Glazbu je vozio naprijed kroz desetljeća i jako će nam nedostajati. "

Lee je rođen kao Edward O'Sullivan Lee 1941. godine u Kingstonu na Jamajci, a karijeru je započeo kao čovjek koji je tražio pjesme za radio stanice. Inače školovani inženjer elektrotehnike, također je počeo producirati glazbu i nakon što je radio s raznim etiketama, osnovao je svoj label Lee's. Hitove Johna Holta, Slima Smitha, Delroya Wilsona, Petera Tosha, Horacea Andyja i drugih koristio je od sredine šezdesetih nadalje, često ih licencirajući za druge izdavačke kuće poput Island Recordsa.


"Do the Reggay" nedavno preminulog Tootsa Hibberta možda je zacementiralo ime žanra, ali "Bangarang", Leeovu pjesmu snimljenu sa Stranger Coleom, mnogi smatraju prvom reggae pjesmom. Lee je 1969. godine s reggae pjesmom Maxa Romea "Wet Dream" proveo 25 tjedana na UK Top 10 ljestvici.

Surađujući s producentom i inženjerom zvuka Kingom Tubbyjem početkom 1970-ih, pomogao je ovom pioniru duba da profilira svoj prepoznatljivi stil. Izuzetno plodan Lee bio je i jedan od prvih producenata koji je surađivao s bendom The Wailers Boba Marleyja, kao i s drugim, kasnijim jamajčanskim zvijezdama, uključujući Sly & Robbiea, Beenie Mana i Buju Bantona.

Lee, koji je također dobio nadimak Striker and the Gorgon, bio je poznat po svom osjećaju za odjevanje uključujući i jahtašku kapu s potpisom: "Ljudi vole vidjeti da izgledate čisto", obrazložio je 2015. "Morate se odjenuti tako da odgovarate onome što radite. Čistoća je pobožnost, tako da uvijek morate izgledati dobro. " Dokumentarni film o njegovom životu "I Am the Gorgon" objavljen je 2013. godine.

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

The Wailers - "One World"
Mungo's Hi Fi x Marina P - "Soul Radio"
Jah9 - "Note To Self"
Conquering Lion - "Revolution Time"
Hornsman Coyote - “Breathing Fire”