logo-t

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
31. Svibanj 2017

Alpha Blondy & Solar system na Nišvilleu

“Afrički Bob Marley” prvi put u Srbiji

Alpha Blondy – vjerovatno i najveća svjetska reggae zvijezda posljednjih nekoliko desetljeća (iako ne dolazi s Jamajke), nastupit će na Nišvilu 2017. u petak, 11. kolovoza. Ovaj umjetnik koji je svojom glazbom i angažiranim tekstovima, praktično sam “pomjerio težište” reggae scene prema zapadnim obalama Atlantika, nastupit će, prvi put ne samo u Srbiji, već i u čitavoj regiji, sa svojim deseteročlanim bendom Solar System.

Od svog prvog uspjeha osamdesetih godina s panafričkim hitom "Opération Coup De Poing", Alpha Blondy (rođen pod pravim imenom Seydou Kone u Obali Slonovače 1953. godine) je sinonim za reggae glazbu najvišeg nivoa. Školovao se u rodnoj Obali slonovače gdje je bio uključen u studentski pokret, a usavršavanje engleskog jezika nastavio je u Sjedinjenim državama, gdje se izbliza susreće s američkom i britanskom rock i soul scenom (Otis Redding, Hendrix, Beatles, Deep Purple, Pink Floyd – kojima je kasnije odao počast obradivši na fantastičan način „Wish you were here“), ali i sa Rastafari pokretom i čuo legendarnog glazbenika s Jamajke - Burning Speara. Po povratku u domovinu započinje glazbenu karijeru pod umjetničkim imenom Alpha Blondy (nadimak koji mu je dala baka, a ima značenje prvi buntovnik) i 1982. godine objavljuje prvi album “Jah Glory” koji doživljava ogroman uspjeh u cijeloj Africi, a on dobija epitet “Afrički Bob Marley”. Dakle, samo godinu dana nakon smrti sigurno najpoznatijeg i najutjecajnijeg reggae glazbenika svih vremena, Alpha Blondy se nametnuo kao netko koga s pravom smatraju Marleyevim nasljednikom – bez obzira što dolazi s druge obale Atlantskog oceana. Svoje pjesme, u kojima uz profinjen osećaj za humor iznosi jasne političke stavove, stavove po pitanju ljudskih sloboda, apartheida i fašizma, zločina “pod firmom” demokrati(zaci)je... izvodi na engleskom, francuskom, kao i na svom maternjem dioula jeziku ali i na još nekoliko afričkih jezika (wolof, ashanti, maninka...). Kako bi opisao neke afričke vlade stvorio je kovanicu (na francuskom) od reči demokracija i diktatura – demokratura. Jer, kako sam kaže: “Kada u Africi čujemo reč demokracija – svi bježimo pod krevet jer znamo – bit će krvi”. Inače, njegov otac je Musliman, a majka kršćanka, a kako sam kaže "baba koja ga je odgajala (a čiju je sliku stavio uz sebe na omotu posljednjeg albuma “Pozitivna energija”) ga je “naučila toleranciji - i da voli sve ljude”. U tome sigurno i leže korijeni želje da preko svojih pjesama premosti rasne i vjerske konfrontacije: intenzivno je proučavao Bibliju, Kuran i Toru, a sve u cilju da dokaže činjenično jedinstvo triju često suprotstavljenih religija: kršćanstva, islama i judaizma – pa neke od svojih pjesama pjeva i na arapskom i na jidišu. Kao inovator i na glazbenom planu, Alpha Blondy je u aranžmanima počeo koristiti gudače. Često je odlazio na Jamajku gdje je snimao s Wailersima (pratećim bendom Boba Marleya), kasnije i s čuvenim tandemom Sly Dunbar i Robbie Shakespeare, a od početka devedesetih godina sve češće snima i nastupa u Europi, gdje na koncertima po pravilu okuplja i po nekoliko desetina tisuća ljudi. Svoj, sada već legendarni album “Masada” snimio je uz pomoć čuvenog britanskog reggae producenta Dennisa Bovella, a za taj album dobio svoju prvu “Zlatnu ploču” u Francuskoj. Među onima kojima je posvetio neke od svojih pjesama su i Nelson Mandela ali i Yitzak Rabin – izraelski premijer koji je ubijen u atentatu.

Dodatna slika 1

Na početku trećeg desetljeća karijere, Alpha Blondy dobiva i “službenu” potvrdu da je svjetska reggae zvezda. Godine 2003. njegov album “Merci” je bio nominiran za Grammy nagradu, a definitivna potvrda uspjeha u SAD bio je fantastičan koncert u njujorškom Central parku 2009. godine. Sljedeće godine je pred ogromnim brojem ljudi održao koncert u svojoj domovini u čast proslave mira i ujedinjenja zemlje, a 2010. godine je trijumfalno zatvorio čuveni Parkpop festival u Hagu, čiji su organizatori smatrali da njegova glazba šalje neuporedivo bolju poruku nego što bi to uradili prvobitno planirani Snoop Dog i Beenie Mann. Alpha Blondy vrlo često nastupa na humanitarnim koncertima, a ima i svoju humantiranu fondaciju “Alfa Blondy Jah Glory” koja pomaže siromašnima, ženama i prije svega djeci Afrike.

Na kraju programa će nastupiti i Del Arno Band.

Info: http://nisville.com

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice