logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Vijesti
11. Travanj 2017

Otvorenje Artbeat sticker muzeja

Pozivamo vas na otvorenje Artbeat sticker Muzeja u prostorijama Kluba Mladih Valpovo
Otvorenje je zakazano 15. travnja 2017. u 20:00 sati. Kad odlijepite od šarenih stickera iz cijelog svijeta, krenite na after u Caffe bar City u Valpovu gdje vas nestrpljivo čeka Rebel Station ekipa koja će vas zalijepiti na svoj ručno izrađen soundsystem do ranih jutarnjih sati.

Artbeat je međunarodna izložbu stickera u kojoj su sudjelovali umjetnici iz cijeloga svijeta, te je ona sama dio postave koja će se nalaziti u novom Artbeat muzeju stickera u Valpovu, koji će biti otvoren u travnju ove godine. Street art naljepnice (tzv. stickers, slaps), kao i tzv. "paste up" posteri, predstavljaju jedan od originalnih oblika ulične umjetnosti, lako dostupan i vrlo učinkovit u prenošenju poruke autora ili likovnog izričaja u javnom prostoru.

CROSK, SMAO MAO,REBUS,QVIK16 i MOŠMISLIT umjetnici su okupljeni u umjetničkom kolektivu pod nazivom ‘’Acting Like a Child’’ koji je i organizirao samu Artbeat izložbu. Kolektiv promovira umjetničke platforme, urbane intervencije, uličnu umjetnost (naljepnice, posteri, grafike, grafiti i murali) i umjetnost u svakom obliku i na svakom mjestu. Ideja koja ih je okupila je da se spriječi negativan trend „šaranja“ po zidovima, te da se šira javnost upozna s umjetnošću koja nije samo uništavanje fasada zgrada, nego da to može biti i umjetnički rad, koji itekako može utjecati na kolektivnu svijest građana, te da isti prepoznaju trud koji stoji iza tih umjetničkih djela.

Vizualna poruka koju žele prenijeti je podsvjesna percepcija i prihvaćanje umjetnosti. Do sada je ovaj kolektiv sjajno prihvaćen u Hrvatskoj, te je iza njih izuzetno uspješna suradnja s poznatim „street art“ umjetnicima iz preko 80 zemalja svijeta. Surađuju s Muzejom likovne umjetnosti u Osijeku, gdje su izrealizirali rezidencijalnu suradnju s poznatim umjetnikom iz Bristola- Inkijem, koji je ostavio svoja umjetnička djela kako u dvorištu Muzeja , tako i na ulicama Osijeka.

Artbeat promovira street art umjetnost koja predstavlja uličnu umjetnost kao urbani fenomen. Nekoć se o umjetničkim radovima na ulici govorilo kao o graffitima, dok se njihovo relativno novo izdanje u medijima redovito navodi kao street art. Značajan terminološki pomak, s nečega što je donedavno povezivano sa specifičnim subkulturama i vandalizmom, označava da se radi o zanimljivom likovnom i društvenom fenomenu aktera novog vala ulične umjetnosti.

"Stickere" danas mnogi svrstavaju u podvrstu graffiti kulture, upravo zbog njihove uloge ostavljanja traga ili potpisa u javnom prostoru. Kod stvaranja ovakvih naljepnica i postera, umjetnici se koriste raznim tehnikama kao što su oslikavanje rukom, korištenje šablona, linorez, drvorez, pa sve do sito ili digitalnog tiska, što ih čini vrlo rasprostranjenim medijem izražavanja. Ova neobična izložba, koja je ujedno i jedna od prvih ovakve vrste na našim prostorima, naišla je na odličan odaziv street artista koji su poslali svoje najbolje radove. Sudjelovalo je preko 200 umjetnika iz cijelog svijeta iz više od 80 različitih zemalja svijeta, od Južne Afrike, Meksika, Brazila, SAD-a, preko cijele Europe, pa sve do Filipina i Japana!

Suradnjom udruge Acting Like A Child iz Osijeka i udruge Revolution iz Valpova također je nastala i ideja za otvaranjem ArtBeat muzeja stickera u Klubu Mladih Valpovo (KMV) koji će biti otvoren u rujnu ove godine. Udruga Acting Like A Child zaslužna je za pripremanje i organiziranje internacionalne Artbeat sticker izložbe, te su odradili četiri različita izdanja izložbe na različitim lokacijama u Osijeku.

Udruga Revolution pomogla je u organiziranju i izvođenju glazbenog dijela izložbe. Suradnja se učvrstila kroz suradnju na četiri Artbeat izložbe, te je spontano došlo do ideje da se Klub Mladih Valpovo, kojeg koristi udruga Revolution, preuredi u Artbeat muzej stickera i time se okruni sama suradnja dviju udruga, ali i da se sama priča podigne na veću razinu. Udruga Revolution koristi prostorije Kluba Mladih Valpovo za provođenje svojih ideja, programa i aktivnosti. Veliki dio članova udruge, prvi put je došao u Klub Mladih, prije više od 12 godina, na poziv Željke Fuderer Levak (Elastic.heart i Moš Mislit), koja je okupila šačicu mladih i kreativnih ljudi kako bi preuredili prostorije tada novonastalog Kluba Mladih Valpovo.

Godine 2008. osniva se udruga Revolution i time započinje nova stranica Kluba Mladih Valpovo. U raznim projektima i umjetničkom dijelu programa surađivali su sa Željkom i street umjetnikom Croskom iz Osijeka.

Artbeat muzej stickera je ustvari postavljanje spomenika sticker kulturi i umjetnosti na ovim prostorima koja je snažno utjecala na sve njih i povezala ih bez obzira na koji se način kreativno izražavaju. Muzej će konstantno nadopunjavati svoju ponudu sticker izložaka, te bi se organizirale putujuće izložbe koje bi obilazile razne gradove u regiji s postavom Artbeat izložbe. Međutim, dio izložbe, bit će stalna postava u Artbeat – muzeju stickera u Valpovu, koji će biti otvoren u travnju ove godine.
Tekst:  

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena