logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Vijesti
9. Srpanj 2010

DOF pressica @ Dirty Old shop

U zagrebačkom Dirty Old shopu jučer je održanja prva službena pressica za Dirty Old festival, koji se održava po jedanaesti put u Velikoj kod Požege.

Pressicu je obilježila simpatična atmosfera u mini ambijentu Dirty Old-a (Tratinska 22), a domaćini su bili Igor Banjanin, direktor festivala i Dirty Old Empire etikete i Koraljka Begović, voditeljica odnosa sa javnošću.

Nakon probijanja leda, započeli su priču o samom festivalu, koji je jedan od dugovječnijih festivala u regiji, koji se ove godine održava od 15.-17. srpnja 2010. Dirty Old Festival je nastao iz čistog entuzijazma i želje za dobrom zabavom, te je danas poznat po svojoj dobroj atmosferi koja privlači mnogobrojnu publiku svih ovih desetak godina. U samom središtu Zlatne doline Parka prirode Papuk, tijekom tri festivalska dana i noći nastupit će dvadesetak glazbenih imena. Domaće snage između ostalih predvodit će Kawasaki3p, ST!llness, Brkovi, Pasi i Beetantone, a neki od inozemnih gostiju su  Guns of Brixton i Joke iz Francuske te The Skints i Leatherface iz Velike Britanije.  Za one koji više vole 'party spiku', tu je Jabba stage u Sjenici , gdje će nastupiti mnoštvo DJ-a iz Jabba crewa, a tamo se našao i naš Jah Billah. Ove godine DOF je uzeo u obzir vaš kućni budget, te je sa Hrvatskim Željeznicama organizirao povoljniji prijevoz do samog festivala. Popust od 40% na povratnu kartu za vlak iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj, (minimalno 25km udaljeno od Velike kraj Požege) ostvarujete tako što ćete pri kupnji karte napomenuti da pohodite  DIRTY OLD FESTIVAL. Prijevoznu  kartu na info pultu festivala ovjerite pečatom te se tim istim pečatom u povratku pohvalite kondukteru, naglasili su iz organizacije.

Prvu pressicu smo zalili kojom kapljicom alkohola, mi ekipici želimo uspješan festival! U nastavku potražite sve o bendovima, cijenama ulaznica i sve ostalo što vas ne zanima!

LA PLEBE
Nakon niza svirki odsviranih u Hrvatskoj i ostatku regije u Velikoj očekujemo još jedan jaki live bend. Ako do sada niste imali priliku čuti kako je to kad pet latinoamerikanaca iz San Fransciska sviraju punk i ska s mješavinom španjolskih i engleskih društveno angažiranih stihova, ovo je prilika za izlet u meksičko viđenje života, svijeta i muzike.Nakon par demo snimki i sudjelovanja na različitim kompilacijama bend je 2005. izdao prvijenac španjolskog naziva Entre Cerveza, Ritmo Y Emocion. Drugi album Hasta La Muerte izdaju 2007. godine, profilirajući se u najbolji punk bend lokalne scene. Ono što je bitno istaknuti je da su oba albuma producirana od strane Billy Goulda, poznatog basista iz benda Faith No More.  Kako sam naziv benda kaže („La Plebe" - „obični ljudi"), pjesme s oba albuma progovaraju o temama koje muče malog čovjeka u bilo kojem kutku svijeta. La Plebe govore o borbi za slobodu i sreću koje pokušavamo izboriti  u svakodnevnom ubrzanom ritmu života, kontrolirani od takozvanih viših sila koje nisu toliko visoke koliko su naoružane, o sveprisutnoj želji za otporom, od popularnog paljenja američke zastave na raznim skupovima do slavljenja života trubom i bubnjevima.

PETAR PANK
Nastavljajući naslijeđe bjelovarskih punk, rock i blues bendova kao što su Krampussy, Otpisani,  Dirty drunken dogs i Žuti kaputi, do sada izdaju dva žestoka demo albuma „Mala noćna polucija" i "...kratko ali glupo...". Nimalo pristojni i fini, njih petorica oživljavaju dobar stari punk toliko uvjerljivo da nam poslije ponovljenog preslušavanja dođe da se iz sigurnosti doma otisnemo na ulice, trgove i parkove i napokon nađemo tu slobodu od nakaradnih vođa. S obzirom da im svirke bome nisu ni kratke ni glupe, a obilno se zalijevaju pivom i laktovima, jedva cekamo da nam na 11. DOF-u vrate sjaj u oči.

MAŠINKO
Osnovani krajem 2009. godine, u prvih pet mjeseci snimaju demo prepun autorskih stvari, koje naravno progovaraju o hrvatskoj zbilji mladog egzistencijalistički izgubljenog čovjeka kojem ne preostaje ništa nego piti i sanjati da će nekad opet biti sretan. Ipak, nakon što smo se nedavno imali priliku uvjeriti  kako pjevač ovog mladog punk benda ne odustaje od nastupa ni kad mu krv curi niz čelo, nego se još k tome i zaljeva rakijom po glavi, ne gubimo nadu u ponovnu sreću, a s tom ih idejom, uz posebno pripremljenu kutiju za prvu pomoć, očekujemo i u Velikoj ove godine.

BEETANTONE
Vesela osmeročlana ekipa predana prenošenju pozitivnih vibracija kroz zvukove trube, trombone, gitara i bubnjeva, sve fino upakirano u reggae, ska, punk,rock i dub pjesme kroz zvukovno magijanje Hrvoja Šamca i vokalne mogućnosti Duške Radečić. Ukupno trogodišnje postojanje utrošili su na snimanje demo albuma i skupljanje iskustava na svirkama, željni zabave, druženja, pišu neke nove kodekse , kuhaju u nekim drugačijim loncima, dolaze da nas nauče o odrastanju, da se zapitamo malo...

GUNS OF BRIXTON
Medijski okarakterizirani kao predstavnici francuske dub scene, ova četvorka posljednjih sedam godina razvija svoj eksperimentalni i često mračni pristup navedenom muzičkom pravcu. Bend je do sada izdao tri albuma, koje kritičari opisuju različitim imenima, u rasponu od post punka, punk rocka, hardcore punka i dub rocka, ali se svi slažu u ocjeni da ih je teško opisati i da ostavljaju snažan utisak na slušatelje. Bunt prema opresiji jačih u odnosu na slabije te vezanost za londonsku jamajkansku zajednicu koje iskazuju samim odabirom imena benda, reflektira se i u pristupu kreiranju muzike i žestokom odbijanju konformizma i podilaženja većini. 

BRKOVI
Zanimljivi spoj heavy metala, balkanske narodne muzike i punka s kratkim, lako pamtljivim, melodičnim i zvučnim tekstovima kao što je "Srećo laku noć, dobro jutro tugo, opet sam sam, ti sad voliš drugog, boli me znaj, ovo moje srce ludo,jer ja nisam više tvoj..." nastao je u Zagrebu 2004.godine okupljanjem danas petoročlanog mačo benda. Prihvaćanje publike stječu doticanjem problematike hrvatske svakodnevnice u pjesmama tipa "Neću da idem u disko skup" i "Kavica", a sve fino upakirano u svima dragi turbo folk s ponekad i suvišnim prizvukom punka ili kako im i ime albuma iz 2009. godine kaže u "Turbopunkfolkwellness".

KAWASAKI 3p
Kultni zagrebački bend počastit će nas ove godine na DOF-u s izvedbom pjesama s njihova dva albuma - „Kawasaki 3p" i „Idu Bugari", oba izdana za Dancing Bear. Bend koji je svojedobno pred cijelom Hrvatskom pokusao vratiti Antoniju, danas je nadaleko prepoznatljiv po mješavini punk/ska i reggae zvuka i dalje popraćenog s ironičnim i maštovitim tekstovima.Osim što u većini pjesama opisuju situacije koje smo svi jednom doživjeli, ali ne bi nikad javno pričali o tome, ova živopisna četvorka svojom energijom preuzima stage i sve one koji  su se ispod istoga okupili željni smijeha i plesa.

PASI
Trenutačno četveročlani punk bend koji  je od svojeg osnivanja u ožujku 1996. u Rijeci, promijenio toliko članova da ih je teško danas pobrojati, ali i 15 godina nakon osnivanja i dalje sviraju i uznemiruju bogobojazne građane.  Nakon dugogodišnjeg odlučivanja da li svirat ili ne i tko će na kojem instrumentu, gramatički a isto toliko politički neispravni Pasi dolaze oduševiti svojim duhovitim tekstovima i još duhovitijim rifovima. Nakon snimanja četiri demo snimke i sudjelovanja na još ponekoj zajedničkoj, bend je pokazao svoju jačinu u live nastupima, koji skrivaju i poneko iznenađenje, većinom uvjetovano jakom izdržljivošću, alkoholom potpomognutom energijom, sklonošću ljudskim izlučevinama i ne bavljenjem sitnicama kao što su redovite probe. S obzirom da su se ponovo predano posvetili svirkama, možemo se složiti s jednim od njihovih stihova - SVIJET JE PRESTAO BITI SIV,SAD JE ŠAREN I ZAKRIVLJEN, STRAŠNO ZABAVAN I ŽIV!

LéOparleur 
Ove godine DOF ima priliku ugostiti svestrani francuski bend čiji temelj i nakon 18 godina čine braća Josef i Simon Oster.  Uz spoj vokalnih mogućnosti Maye Martinez i njenu instrumentalnu potporu preostaloj dvojici članova benda koji isto i pjevaju i sviraju i bave se tehničkim detaljima, do sada su izdali tri albuma.  Poznati po brojnim turnejama, punim šarenila, eklektičnih gostiju i sveopćeg strastvenog slavljenja života i mašte, sami sebe opisuju kao pop, rock i latino bend. Tijekom dugogodišnje karijere prioritet ovog benda bile su i još uvijek jesu live svirke u kojima miješaju zvukove gitare, trube, klarineta, saksofona i trombona, pa čak i kastanjeta i uspješno nas odvode na andaluzijska polja, na ples sa ciganima, pobunu na Kubi, čaj u arapskim pustinjama i na kraju vraćaju u balkanske birtije.

JOKE
Francuski bend, dobro poznat na ovim prostorima, što prema ljubavi koju većina članova benda iskazuje prema Hrvatskoj (i rakiji i cijeloj zemlji) čim ulove priliku, što prema energičnim i snažnim nastupima. Djeluju od 1992./1993. godine i danas broje osam stalnih članova (uz česte prijatelje i goste), a ove godine izdaju i novi album „Delegue 1.0". Bend je jednako poznat upravo po pozitivnoj energiji  koju šire gdje god stignu, kao i po karakterističnom zvuku koji postižu fuzijom rocka, punka, hip hopa i reaggea.  Redom dolazeći iz pariških predgrađa, orijentirani na osvještavanje svoje publike o najvećim problemima današnjeg društva, čine skupinu koja je i nakon šest albuma jednako energična i neumorna u izražavanju svojih stavova. Osim kroz svoju muziku, potrebu za  politički i životno angažiranim komentarima zadovoljavaju i izdavanjem internet fanzina („Joke a dit") na francuskom i engleskom jeziku. Ono što posebno uveseljava njihovu publiku su iznenadni i nenajavljeni napadi na ulice gradova u kojima imaju zakazane koncerte, izražavajući trajnu sklonost buntu, liberalizmu, improvizaciji i sveopćoj slobodi. Ipak, za bend koji je odradio više od 300 koncerata, live nastupi su njihova najveća snaga, tako da nas u Velikoj nesumljivo očekuje još jedna eksplozija zvukova, plesa i nezaobilaznog aktivizma.

LUDE KRAWE
Nastali su sredinom 90-ih u vojvođanskom Bačkom Petrovcu inspirirani jugoslavenskim punk rock bendovima. Godine su prolazile, orginalna postava se mijenjala, albumi izdavali, a ska punk ritmovi ostali prepoznatljivo jednaki. Ovaj kvartet iz susjedstva, koji je prije par godina obradio i nekoliko pjesama sa strane hrvatskog novovalnog razdoblja kao i opće hrvatske muzičke povijesti, progovara jednako vjerodostojno o svojim političkim uvjerenjima i  općoj državnoj situaciji, kao i  o ljubavnim problemima.

LEATHERFACE
Leatherface je kultni britanski punk rock bend, koji nakon više od dvadeset godina, izdanih devet albuma i nebrojenih kompilacija trenutno postoji u obliku svetog trojstva gitariste, basista i bubnjara. Životno istrošeni vokal Frankie Stubbsa, bolno hrapav, gotovo filozofski nerazumljiv dok progovara kroz brojne metafore i aluzije, upotpunjen je dugogodišnjim koncertnim iskustvom cijelog benda. Iako ime benda priziva sjećanje na glavni lik jednog američkog horor filma, slušajući njihove životne lekcije putujemo daleko od užasa teksaške motorne pile prema dugo očekivanom live susretu uljuljkani u brojne mogućnosti koje nam se pružaju, od konzumacije većih količina pive u zadnjim redovima do trljanja kuka o zaštitnu ogradu u prvom redu, kako god, jer Leatherface stiže na DOF!

THE SKINTS
Još jedan od mladih punk rock bendova s prizvukom dub/reggaea uz dodatak svestrane ženske članice  koja svira orgulje, saksofon, melodiku, flautu, a uz to i pjeva.  U pet godina postojanja ova londonska četvorka skupila je popriličan broj nastupa diljem Velike Britanije i izdala debi album imena „Live.Breathe.Build.Believe". Samo ime albuma govori ono za što se bend zalaže - sviraj da bi svirao, sviraj da bi živio, živi da bi svirao, a uz to sve se i dobro zabavljaj. U svakom slučaju, svirat će se, živjet će se..

ST!LLNESS
Iako ih se često opisuje kao mladi hrvatski bend, iza njih su dva albuma („Sve što znam odabrao je Đelo Hađiselimović" i „Globalno zatupljenje - paket za preživljavanje"), naširoko predstavljeni  live nastupima diljem Hrvatske i susjednih zemalja.  Počeci benda sežu u 1998. godinu, iako se tek sa uspostavom prve višečlane postave razvija danas poznati  reggae, drum'n'bass i hip hop fusion zvuk. Ono što ih razlikuje od ostalih tzv. mladih bendova na hrvatskoj sceni koji aktivistički progovaraju kroz svoje pjesme, konceptualni je pristup stvaranju muzike, počevši od vizualizacija koje prate njihove koncerte, često filozofskih tekstova, snimanja video spotova za singlove koji predstavljaju albume, do samog likovnog uređenja njihovog drugog izdanja za Menart. To im je omogućilo pristup široj publici od one koja posjećuje alternativne klubove, a nekako je utješno znati da u hrvatske domove ulaze i stihovi koji zovu na budnost, prisutnost i otvaranje očiju pred medijskim i političkim trovanjem nacije. Izrazita scenska karizma frontmena benda Yurija koji još nije naišao na publiku kojoj nije uspio približiti poruku benda, začinjena ničim izazvanim i sablažnjivim skidanjem gitarista Ante, uz jake ritmove perkusionista Krune, usitinu su nezaobilazno koncertno iskustvo.

CHERKEZI UNITED
Iste godine kada je Rusija odlučila obustaviti isporuku plina Ukrajini, nesto južnije pet mladića istražuje bogatu rusku tradiciju dječjih, narodnih ili pak punk i rock pjesama želeći ih prikazati u novom punk rock ruhu. Krajem 2007. godine iz navedenih aspiracija proizveden je mnogima u Hrvatskoj jezikom nerazumljiv, ali ritmom itekako univerzalan album nazvan "Kuda Poshol". Uz životno neizbježne izmjene nekih članova benda, Cherkezi nastavljaju sa svirkama, smišljaju novi materijal i obećavaju rusku invaziju na DOF.

ULAZNICE:

Dnevna ulaznica: 110 kn u pretprodaji, 130 kn na ulazu
Festivalska: 200 kn u pretprodaji, 230 kn na ulazu

 

Tekst:   Ivana Tolić i Goran Den Popović

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena