logo-t

 • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

 • Haris Pilton objavio

  Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

 • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

 • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

 • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

 • Haris Pilton -

  Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

 • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

 • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

  Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Recenzije
Easy Star Records
Easy Star Records 2023.
23. Prosinac 2023

Samory I - “Strength” - hoće li Samory I unaprijediti reggae glazbu?

Sofisticiran i emotivan roots reggae album

Kada mi dođe album u ruke i na popisu pjesama vidim gostovanja poput Lile Iké, Jesse Royala ili Kabake Pyramida znam da je u to izdanje uloženo mnogo para. No, ne garantiraju pare uvijek i kvalitetu, ali srećom po Samory I-a njegovom novom albumu pare su ipak donijele visoko postavljeni produkcijski standard. Otkako sam se sredinom studenog došla do albuma “Strength”, malo je reći da me kompletno obuzeo. Samory I nova je pojava na jamajčanskom zvjezdanom nebu, njegov nadzemaljski vokal pobuđuje širok raspon emocija, a predstavlja novu generaciju roots reggae artista s Jamajke. Samory I dobio je ime po Samoryju Touréu, afričkom vladaru koji se borio protiv europske kolonizacije u 19. stoljeću. Samory I možda nije vladar, ali svakako je predstavnik nove škole na kojeg treba obratiti pozornost jer njegov vokal često nosi poruke pobune, otpora i snage s naglaskom na ljubav prema ljudima.

Nakon albuma "Black Gold" iz 2017. lani je objavio samostalna tri singla "Blood In The Streets", "Crown" i potonji "Wrath" koji je nastao u suradnji s Kabaka Pyramidom i Capletonom. Producent i reggae mag Winta James je radio na albumu, a sam Sir David Rodigan je proglasio Samory I-a jednim od rijetkih likova s Jamajke koji unapređuju reggae. Crpeći inspiraciju iz duge i životopisne povijesti reggae glazbe, Samory I doista ispostavio snažno djelo. Album otvara stvar “Outside” s Lilom Iké s pomalo zlokobnim zvukom sintisajzera koji odgovara tematici pjesme koja zaziva na borbu s unutrašnjom tminom. Lila i Samory zakucali su žestoko otvaranje albuma. “Crown” smo slušali samostalno kao singl, a puhačke dionice kroz koje se probija Samoryev visoki vokal zarazno su štivo, a upravo u ovom singlu se naziru sve boje Samoryevog glasa. Svirački kompleksan singl “Blood In The Streets” donosi skoro četiri minute priče o nasilju na ulicama diljem svijeta, a prati ga također tematski težak “Continent” na kojem je ugostio Jessea Royala koji se izvrsno snašao među nyabinghi dionicama. S alarmantnih svjetskih pitanja Samory I u “My Son” vraća se u najgore unutarnje crnilo, a u kojoj je izbacio najveću bol na svijetu, bol gubitka djeteta. Na nju se odlično nadovezuje već spomenuta “Wrath” u pratnji Kabake Pyramida i prljavog glasa Capletona dok Samory I se fanatstično istaknuo na refrenima pozivajući izgubljenu generaciju za promjenom smjera. Mortimer se pojavljuje u “History Of Violence” u kojoj obojica vrlo nenametljivo pokazuju svoje vokalne mogućnosti. No ipak “Jah Love” je stvar u kojoj je Samory I naprosto briljirao koju nosi snažna bas linija i vjera u bolje sutra. Jer kada se izborite s ovakvim temamama na albumu, zapravo vam jedino i preostaje vjera u bolje sutra jer ovo što danas vidimo i čujemo oko nas nije baš dobro pa se samo nameće pitanje postoji li bolje sutra. Izdanje je zatvorio s “Harvest”, najsuptilnijom stvari na albumu koju nosi instrumentalni dio u režiji Winta Jamesa koji je kao producent apsolutno briljirao i ponovno jako dobro namirisao kako izvući iz Samory I-a najbolje od njega samoga.

Vrlo promišljeni i sofisticirani instrumentalni dijelovi albuma istaknuli su Samoryev vokal, ali i emociju koju je htio putem “Strengtha” iznijeti svijetu. Odabir gostiju je gotovo pa ziheraški odrađen, ali su njihova gostovanja mudro iskorištena u svrhu isticanja glavnog aktera. Jer ovdje nije bila poanta da Kabaka i Capleton pojedu song već da istaknu sve mogućnosti koje Samory I ima za ponuditi. Zbog odabira gostiju i hypea koji je nastao vrlo skeptično i oprezno sam pristupila “Strengthu” koji me na kraju ugodno iznenadio, a preostaje nam vidjet je li Sir Rodigan bio u pravu i hoće li Samory I zaista unaprijediti reggae glazbu. 

Tekst:  

Video sadržaj